Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Olcsóbb lett a műtrágya

2022.01.27
12:15
2022.01.27
16:14
Forrás
Pannon RTV
Ennek oka az illetékesek szerint az, hogy csökkent a vásárlóerő. Van elegendő műtrágya az országban.

Kielégítő állapotban vannak a kalászosok Magyarkanizsa községben. Viszont ezt a fejlődési szintet nagyban befolyásolja majd az elkövetkező időszakban a fejtrágya és műtrágya mennyiségének elszórása.

Ez a több tonna műtrágya már el van adva. Nagyon kevés az olyan gazda, aki nagyobb mennyiséget vásárol hiszen egy tonna műtrágyáért ezer eurót kell fizetni. Az adorjáni Sándor Ferenc a vetésforgó miatt vetett minden évben kalászost. Az elmúlt évben kétszeri műtrágyaszórást alkalmazott.

"Most a műtrágya ára miatt kicsit átgondoltam a dolgot és átállok az egyszeri szórásra. Az talán kevesebbe is kerül. A műtrágya ára miatt így lesz a legjobb."

Pannon RTV

Hasonlóan vélekednek a repcetermesztők is. Ahhoz, hogy jó terméshozamra lehessen számítani, meg kell venni a növénynek a megfelelő minőségű és mennyiségű műtrágyát.

Madár József, földműves: "A költségek most nagyon megnövekedtek ezzel a műtrágya árakkal. A repce alá még szórtunk, de most fejtrágyát kénytelenek leszünk bármilyen áron venni, mert másképp nagy eredményt nem várhatunk."

Pannon RTV

Nagyon sok esetben a 100 kilogramm helyett csak 60 vagy 70 kilogramm műtrágyát szórnak a gazdák, így próbálnak spórolni. Jelen pillanatban a nitrogén alapú műtrágyák ára mérséklődött, fajtától függően egy-két dinárral esett az áruk, ugyanis alacsony a kereslet irántuk - mondta Vajda Bernárd oromi értékesítő.

"Ezek a műtrágyaárak, amelyek már ősztől kezdve tartanak, nagyon visszatartották a termelőket attól, hogy nagyobb mennyiségben bevásároljanak. Mindenki csökkentette a kiszórandó mennyiséget, a minimális dózisra és ebből kifolyólag egy kicsit túlkínálat van a piacon és ezért mérséklődik az ára."

A kereskedelemben lévő műtrágyák legnagyobb részét külföldről importálja az ország.

műtrágya
ár
földműves
kereslet

Most

18:18, Frissítve: 18:28

Spanyol Nagydíj - Leclerc a pole pozícióban

A világbajnoki pontversenyt vezető Charles Leclerc, a Ferrari monacói pilótája nyerte a Forma-1-es Spanyol Nagydíj időmérő edzését, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd meg az első rajtkockából.

Népszerű