Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Szerbia korlátozza a kivitelt - aggódnak a gazdák

2022.03.06
12:22
2022.03.06
16:41
Forrás
Pannon RTV
Korlátozhatja a búza kivitelét a szerb kormány - jelentette be Aleksandar Vučić. A szerb államfő elmondta, hogy ezt a lépést Magyarország már meg is hozta, Szerbiában pedig a jövő héten léphet életbe az intézkedés.

A búza felvásárlási ára jelenleg 34, illetve 35 dinár körül mozog Szerbiában. A gazdáknak ez egy viszonylag elfogadható árat jelent, hiszen ezzel fedezni tudják a megnövekedett üzemanyag és műtrágya költségeket. Aleksandar Vučić szerb államfő azonban bejelentette, hogy valószínűleg Szerbia is korlátozni fogja a búza külföldre való kivitelének mennyiségét. Azt pedig, hogy ez milyen hatással lehet majd a búza felvásárlási árára, egyelőre nem tudni.

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Annyi azonban biztos, hogy Szerbiában egy hét alatt csaknem 10 százalékkal emelkedett a búza felvásárlási ára, 31-ről 35 dinárra. A chicagói terménytőzsdén a drágulás ettől is drasztikusabb, 39 százalékot ugrott a búza ára, míg Párizsban ez az emelkedés 20 százalékos. A drágulás fő oka az Ukrajnában zajló háború, hiszen a harcban álló orosz és ukrán fél a világ legmeghatározóbb gabonatermelői közé tartoznak. A vajdasági gazdák szerint a jelenlegi felvásárlási ár mellett már érdemes búzát vetni.

Márki Róbert, termelő, Ludas: „Ha most a műtrágya árakat is hozzávesszük, akkor a mostani árral talán be tudunk takarózni, ha ez a 35 dináros ár marad. Szerintem akkor lenne rajta haszon, de a terméstől is függ, hogy mennyit fog teremni.”

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Aleksandar Vučić azonban bejelentette, hogy Szerbia korlátozni fogja a búza külföldre való kivitelének mennyiségét. A szerb államfő szerint az országban van elegendő búza és liszt is. Kivitelre is jut, de csak annyi, amennyit a kormány engedélyez. A gazdák azonban ebből rosszul jöhetnek ki, véli Aladics Tibor ludasi felvásárló.

„A gazdák nagyon reménykedtek abban, hogy az elraktározott búzának és kukoricának végre egy olyan elfogadható ára van, amikor már nyugodt lelkiismerettel azt lehet mondani, hogy eladhatóvá válik az áru. Mindenki kivárt az utolsó pillanatig, én biztos vagyok benne, hogy ez katasztrofálisan érinti az egész gazdálkodó világot. Tudjuk azt, hogy háború van és azt is, hogy egy olyan időben élünk ahol bizonytalanná vált a holnap mindenki számára. Bízok abban, hogy okos döntések fognak születni és talán még azt a bizonyos mennyiséget, ami úgymond fölösleg az országban, azt még megengedik, hogy kivigyük.”

Pannon RTV/Csipak Edvin

Az orosz-ukrán háború miatt a terménytőzsdéken egyébként nemcsak a búza, hanem a kukorica ára is jelentősen megemelkedett. A tengeri kilójáért 33-34 dinárt kell fizetniük a felvásárlóknak.

búza
felvásárlási ár
Aleksandar Vučić
Aladics Tibor

Most

08:21, Frissítve: 08:33

Az eső vízesésként zúdult Dél-Koreára

Legalább heten meghaltak, hatan eltűntek az özönvízszerű eső okozta áradásban a dél-koreai főváros régiójában hétfőn. Szöul jómódú Gangnam negyedének utcái folyókká változtak, a járművek elmerültek, a víz elárasztotta a tömegközlekedési eszközöket.
17:45, Frissítve: 19:51

Toborozták a számlálóbiztosokat

Több mint 40 ezren töltötték ki a számlálóbiztosi munkával kapcsolatos elektronikus jelentkezési űrlapot – jelentette be a Köztársasági Statisztikai Intézet.

Népszerű