Ugrás a tartalomra
AP Photo/Bela Szandelszky

Szünetel a szállítás a Barátság kőolajvezetéken

2022.08.09
21:26
Forrás
hirado.hu, VG
A MOL, vagyis a Magyar Olaj- és Gázipari vállalat fő forrása a Barátság kőolajvezeték, amelynek déli ágán most szünetel a szállítás. Ennek ellenére azt állítják, több hétre elegendő tartalékuk van.

A MOL közleményében azt írják, tudomásunk szerint technikai problémák merültek fel a banki oldalon az orosz félt érintő tranzitdíj kifizetése kapcsán. A MOL-nak több hétre elegendő tartaléka van, és folyamatosan dolgozik a megoldáson, illetve egyeztetést kezdeményezett a díjkötelezettség átvállalásáról is – közölte az olajcég a sajtóval. A MOL által a Dunai finomítóban feldolgozott kőolaj 60 százaléka érkezik Oroszországból.

A hirado.hu azt írja: a nyersolajvezetéket üzemeltető Transznyeft szóvivője szerint az uniós szankciók azok, amelyek akadályozzák az orosz tranzitfizetést. Ennek következtében a tranzitdíjakat fedező tranzakció nem történt meg a szükséges időpontban az orosz Transznyeft és az ukrán Ukrtransznafta között. Az orosz vállalat közlése szerint előre átutalta az augusztusi tranzitdíjat Ukrtransznaftának, de a pénz nem érkezett meg, ugyanis az ukránok a szankciókra hivatkozva visszaküldték az előre kifizetett tranzitdíjat.

A vezeték ezen szakaszán átlagosan napi 250 ezer hordó kőolaj érkezik Oroszországból, amit döntő részben a MOL és a lengyel PKN Orlenhez tartozó Unipetrol vásárol meg. A vezeték északi szakaszán keresztül gondtalan az áramlás, így Lengyelország és Németország nem érintett.

Pannon RTV

A Barátság kőolajvezeték ideiglenes leállása Szerbiát nem érinti, mivel ide Horvátországon keresztül, a JANAF vezetéken át érkezik a kőolaj.

kőolaj
vezeték

Most

13:33, Frissítve: 13:38

A bankok finanszírozzák az esőerdők pusztítását

Az Amazonas-vidék pusztításában részt vevő vállalatokat finanszíroztak az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok és az EU tagállamainak központi bankjai, miközben a tudósok jelentése szerint az erdőirtás túl van az átbillenési ponton.
13:22

Mesedélelőtt a horgosi könyvtárban

Ma ünnepeljük a magyar népmese napját, amely Benedek Elek születésének napjához kötődik. Ebből az alkalomból a horgosi József Attila fiókkönyvtárban mesedélelőttöt szerveztek a legkisebbeknek, hogy közelebb hozzák hozzájuk a magyar meséket.
12:54, Frissítve: 13:00

Négy diákot támogat a Studio Present Kft.

Négy fiatal programozó tehetség érdemelte ki idén a szabadkai Studio Present Kft. ösztöndíját. Az ünnepélyes átadó ma volt. A díjazottak a nagybecskereki Mihajlo Pupin Műszaki Tudományok Karára, valamint a Szabadkai Műszaki Szakfőiskolára járnak.

Népszerű

Verbászi fiú a bravúros magyar válogatottban

Újoncot avatott a magyar labdarúgó-válogatott Lipcsében, a Nemzetek Ligája ötödik fordulójában, ahol egygólos győzelmet aratott a németek ellen. Az új játékos a mindössze 18 éves vajdasági fiú, Kerkez Miloš.

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.

Megküzdöttek a Mohol legnagyobb parasztja címért

Látogatottságban és a résztvevők számát tekintve is rekordot döntött a 8. Moholi Parasztolimpia. Ilyenkor dől el, hogy kik a környék legnagyobb parasztjai, akik különböző mezőgazdasághoz köthető versenyszámokban mérettetik meg magukat.