Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Idei Sándor

A technológiai innováció a témája a negyedik Kína-Közép-Kelet-Európa konferenciának

2019.10.08
14:52
2019.10.08
17:44
Forrás
Pannon RTV
A rendezvényt Belgrádban tartják kedden és szerdán.
Pannon RTV/Idei Sándor

A konferencia résztvevői megismerkedhetnek a legújabb kínai fejlesztésekkel, az 5G hálózattal, a kínai gyorsvasút elképzelésével, a robottechnológiával, emellett pedig egy teljes szekció foglalkozik azokkal a szerb tudósokkal, akik jelentős mértékben hozzájárultak a világ műszaki fejlődéséhez.

Pannon RTV/Idei Sándor

A technológia megváltoztatja a jövőt – hirdette a negyedik Kína-Közép-Kelet-Európa konferencia látványos megnyitója. A házigazda szerepében Nenad Popović innovációért felelős tárca nélküli szerb miniszter kiemelte, a kétnapos rendezvényen több mint 300 cég mutatkozik be, újításokat sorakoztatnak fel a digitalizáció, az okos hálózatok és a robotika területéről. A konferencia keretében aláírják az úgynevezett belgrádi nyilatkozatot, amely a résztvevő országok közös elképzelését foglalja össze.

Pannon RTV/Idei Sándor

Nenad Popović, innovációért felelős tárca nélküli miniszter, Szerbia: „A belgrádi nyilatkozat megerősíti az innováción alapuló fejlődés közös vízióját a Kína-Közép-Kelet-Európa mechanizmus mind a 17+1 országában. A nyilatkozat mellett a találkozón tizenkét megállapodást is aláírnak, amelyek az intézményeket, egyetemeket, inkubátorokat és cégeket az innovációs partnerség új korszakába vezetik.”

Pannon RTV/Idei Sándor

Vang Cse-kang tudományért és technológiáért felelős kínai miniszter beszédében rámutatott, hogy az innováció a gazdaságfejlesztés legfontosabb motorja. Országa Szerbiát is fontos partnernek tartja a technológiai változások elérésében.

Pannon RTV/Idei Sándor

A mozgó és beszélő Nikola Tesla mellett Milutin Milanković és Mihajlo Pupin is külön sarkot kapott a teremben. Előttük tisztelgett Ana Brnabić miniszterelnök is, aki kiemelte, Szerbiának fel kell zárkóznia a gazdagabb országokhoz.

Ana Brnabić, miniszterelnök, Szerbia: „Találmányaik alapvetően hozzájárultak az emberek közötti távolság csökkentéséhez, és a Föld teljes területére kiterjedő kommunikációhoz. Ők hosszútávra adósukká tették az emberiséget, és abban a korban születtek, amikor az első ipari forradalom kezdődött. Találmányaikat és szabadalmaikat ma a negyedik ipari forradalom fontos mozgatórugóiként használják.”

Pannon RTV/Idei Sándor

Magyarországot Palkovics László innovációs és technológiai miniszter képviselte Belgrádban, aki a Pannon RTV-nek adott nyilatkozatában elmondta, a konferencia legfontosabb pontja az, hogy hogyan tudnak az európai országok viszonyulni a kínai technológiához és annak előnyeit élvezni.

Palkovics László, innovációért és technológiáért felelős miniszter, Magyarország: „Nekikezdünk a Budapest-Belgrád-vasútvonal építésének, és önmagában az a tény, hogy egy kínai cég európai vállalatokkal közösen Európában épít egy új vasútvonalat, ez már egy innovatív megoldás. De lehetne említeni a mind két ország jelenlévő Huawei céget, amely Magyarországon közel kétezer embert foglalkoztat, gyártóüzeme, logisztikai üzeme, és most terveznek egy európai applikációs, illetve fejlesztési központot szintén Magyarországon.”

A miniszteri konferenciával egy időben gazdasági fórumot is tartanak, ahol a kínai cégek a legfrissebb újításaikat mutatják be a közép- és kelet-európai érdeklődőknek, de különösen a szerb vállalatoknak, amelyek megvásárolhatják ezeket a technológiákat, így az sem kizárható, hogy hamarosan Szerbiában is széles körben elterjedtté válik az 5G-s mobilhálózat, vagy Belgrád Amszterdamhoz vagy Barcelónához hasonlóan okos várossá válik.

innováció
technológiai innováció
Kína
Kína-Közép-Kelet-Európa konferencia
Belgrád
gyorsvasút

Most

15:24, Frissítve: 17:02

Emelkedtek a koronavírus-számok

Növekszik a koronavírus miatt kórházban kezeltek száma Szerbiában, ahogyan a napi esetszám is egyre több - derül ki a friss adatokból. Antalfalván egyelőre kielégítő a járványügyi helyzet, de az oltakozási kedv alacsony.

Népszerű

Gyengülnek a Föld „életjelei”

A Föld „életjeleinek” gyengülésére figyelmeztetett a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint tízezer vezető kutatója.