Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

A Tisza összeköt

2019-08-31
21:27
2019-09-01
19:20
Forrás
Pannon RTV
Kenusok érkeztek Magyarkanizsára egy Szerbia és Magyarország között zajló IPA-projekt részeként. A Tisza-parti településen egy workshopot is tartottak.

A projekt része, hogy Szerbiából és Magyarországról mintegy ötven kenus Tiszakécskétől Zalánkeménig leevez a Tiszán. A szombati megállójuk Magyarkanizsa volt, ahol megismerkedhettek a folyó lehetőségeivel turisztikai és szabadidős tevékenység szempontjából. A Szegedi Tudományegyetemről 21 kenus érkezett, vezetőjük Győri Ferenc tanszékvezető volt. „Jómagam földrajz és testnevelés szakos tanár vagyok, tehát igazán elememben érzem magam, amikor fizikai erőfeszítés közepette kell a gyönyörű természeti tájban eveznem. Természetesen nem tagadhatom meg a tanári önmagam, állandóan magyarázom nekik a folyó sajátosságait.”

A közös programban előtérbe kerül a Tisza élővilágának a megismerése, valamint a kulturális és néprajzi értékek bemutatása is. Vass Zoltán, sporttal és ifjúsági ügyekkel megbízott tag, Magyarkanizsa KT: „Magyarkanizsa község önkormányzata mindenképp nagyon örül az összes ilyen hasonló projektnek, főleg ami azt a területet érinti, ami a Tiszával kapcsolatos, mármint a Tiszán zajló turizmust, ami jelen konferenciának is témája lesz. Önkormányzatunk kiemelt figyelmet fordít a tiszai turizmusra.”

A program során elsajátítottak hosszútávon is eredményt hozhatnak majd, mind a magyarországi, mind pedig a szerbiai pedagógusok és hallgatók számára - emelte ki Námesztovszki Zsolt, az MTTK dékánhelyettese. „Mi a tanítóképző karról azokat a tartalmakat próbáljuk beemelni, jobban kiemelni, feldolgozni, amelyeket az oktatásba be tudunk építeni és valamiféleképp népszerűsíteni, akár a vízi turizmust, akár a Tiszát és ezeket az oktatási tartalmakat.”

Egy workshopon ismertették is munkáikat a programban résztvevők. A Kalandok a Tisza mentén elnevezésű pedagógiai füzet is bemutatásra került, valamint a Tisza a vízen járók szemével elnevezésű fotókiállítást is megtekinthették az érdeklődök. A projekt 2019. október végéig tart, összértéke pedig mintegy 460 ezer euró.

Tisza
IPA
IPA-projekt
kenu
Magyarkanizsa
Magyarország
turizmus
idegenforgalom
Szegedi Tudományegyetem
workshop
Győri Ferenc
Vass Zoltán
Námesztovszki Zsolt
MTTK
Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar

Most

Népszerű

Párját ritkító menyegző volt Palicson

Vidékünkön ma már ritkaságszámba megy az ősi zsidó hagyomány szerinti esküvő. Ezért is volt látványos és párját ritkító a pénteken Palicson megtartott menyegző.