Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

A Tisza összeköt

2019.08.31
21:27
2019.09.01
19:20
Forrás
Pannon RTV
Kenusok érkeztek Magyarkanizsára egy Szerbia és Magyarország között zajló IPA-projekt részeként. A Tisza-parti településen egy workshopot is tartottak.

A projekt része, hogy Szerbiából és Magyarországról mintegy ötven kenus Tiszakécskétől Zalánkeménig leevez a Tiszán. A szombati megállójuk Magyarkanizsa volt, ahol megismerkedhettek a folyó lehetőségeivel turisztikai és szabadidős tevékenység szempontjából. A Szegedi Tudományegyetemről 21 kenus érkezett, vezetőjük Győri Ferenc tanszékvezető volt. „Jómagam földrajz és testnevelés szakos tanár vagyok, tehát igazán elememben érzem magam, amikor fizikai erőfeszítés közepette kell a gyönyörű természeti tájban eveznem. Természetesen nem tagadhatom meg a tanári önmagam, állandóan magyarázom nekik a folyó sajátosságait.”

Pannon RTV/Molnár Ádám

A közös programban előtérbe kerül a Tisza élővilágának a megismerése, valamint a kulturális és néprajzi értékek bemutatása is. Vass Zoltán, sporttal és ifjúsági ügyekkel megbízott tag, Magyarkanizsa KT: „Magyarkanizsa község önkormányzata mindenképp nagyon örül az összes ilyen hasonló projektnek, főleg ami azt a területet érinti, ami a Tiszával kapcsolatos, mármint a Tiszán zajló turizmust, ami jelen konferenciának is témája lesz. Önkormányzatunk kiemelt figyelmet fordít a tiszai turizmusra.”

Pannon RTV/Molnár Ádám

A program során elsajátítottak hosszútávon is eredményt hozhatnak majd, mind a magyarországi, mind pedig a szerbiai pedagógusok és hallgatók számára - emelte ki Námesztovszki Zsolt, az MTTK dékánhelyettese. „Mi a tanítóképző karról azokat a tartalmakat próbáljuk beemelni, jobban kiemelni, feldolgozni, amelyeket az oktatásba be tudunk építeni és valamiféleképp népszerűsíteni, akár a vízi turizmust, akár a Tiszát és ezeket az oktatási tartalmakat.”

Pannon RTV/Molnár Ádám
Pannon RTV/Molnár Ádám

Egy workshopon ismertették is munkáikat a programban résztvevők. A Kalandok a Tisza mentén elnevezésű pedagógiai füzet is bemutatásra került, valamint a Tisza a vízen járók szemével elnevezésű fotókiállítást is megtekinthették az érdeklődök. A projekt 2019. október végéig tart, összértéke pedig mintegy 460 ezer euró.

Tisza
IPA
IPA-projekt
kenu
Magyarkanizsa
turizmus
idegenforgalom
Szegedi Tudományegyetem
workshop
Győri Ferenc
Vass Zoltán
Námesztovszki Zsolt
MTTK
Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar

Most

20:44, Frissítve: 21:23

Újra a Zvezda a bajnok

Ismét a Crvena zvezda nyerte a szerb labdarúgó Szuperligát. A piros-fehér belgrádi együttes meggyőző 3:1-es győzelmet aratott a Voždovac ellen az utolsó fordulóban.
19:05, Frissítve: 20:19

Tavaszi hangulatban

Tavaszi hangulat volt ma a szabadkai Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesületben, hiszen ezzel a címmel szerveztek népzenei műsort. Versmondók, citerazenekarok és kórusok mutatkoztak be.
18:20, Frissítve: 20:56

A fantasztikus Fantast

Hétfőn kezdődött és ma ért véget Óbecsén a Fantast nemzetközi zenei vetélkedő. A 9. alkalommal megszervezett eseményen az idén több mint 300 fellépő vett részt, hét ország 49 városából.

Népszerű

Rossz hír a földművesek számára

Folytatódik a meleg időjárás térségünkben, holnaptól egészen péntekig már nem kell számítani csapadékra - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzésében.