Ugrás a tartalomra
csorda

Tíz év alatt több, mint 10 százalékkal csökkent a szarvasmarha-állomány

2018-07-11
14:54
2018-07-11
16:43
Forrás
Pannon RTV
Míg 2007-ben egy milliónál több egyedet tartottak nyilván, ma alig 890 ezret. A rendezetlen piaci körülmények miatt a kisebb családi gazdaságok hátat fordítottak a tejtermelésnek és a hízlalásnak.

Akik talpon maradtak, most újabb erőfeszítéseket tesznek az ágazat fellendüléséért. A tejtermeléshez képest a húsmarha-tenyésztés kevesebb befektetést igényel, mégis jövedelmezőbb ágazat. A fajtaazonos borjak értéke magasabb, a tenyésztésbe való beruházás pedig olcsóbb. A vajdasági Kasum Egyesület a piaci lehetőségeket megragadva szeretné felfejleszteni az ágazatot – mondta Bálint Jenő, elnök, és hozzátette: „Én személy szerint keresztezéssel fejlesztettem ki a húsmarhát, a charoleit, reménykedünk, hogy jobban el fog terjedni, de ehhez az államnak is komoly szándékkal kell hozzáállnia, mert nem elég ahhoz, hogy mi termelők akarjuk ezt, hanem az államnak is kell támogatni nem csak anyagilag mint támogatási szinten, hanem szándékkal is.”

Húsmarha, borjak

Az utóbbi hónapokban a szerbiai termelők előtt megnyílt a török és a kínai piac, ahová nagy mennyiségben lehet húst szállítani. Horti Attila törökfalui gazda is abban bízik, hogy a nagyobb piaci lehetőségekkel plusz jövedelemre is szert tehet. „A húsmarha tenyésztésnek azért van jövője, mert jelen pillanatban magas a kiviteli ár, állítólag így van hangoztatva, a másik dolog pedig, hogy a gabonáinkat könnyebben tudjuk értékesíteni ezen keresztül.”

Húsmarha

Ahhoz, hogy sikeres legyen egy ágazat, szaktudásra van szükség. Az újvidéki Mezőgazdasági Kar Állattenyésztési Tanszékén a fajtákról, a keresztezési lehetőségekről, a termelékenységről tanácskoztak szakemberek és gazdák. Snežana Trivunović tanszékvezető kifejtette, hogy a húsmarha-ágazat Szerbia gazdasági fejlődésének kulcsfontosságú része lehet. „Az országban mintegy 700 ezer hektár legelő áll az ágazat rendelkezésére, másrészről pedig nyitott az orosz, a török és a kínai piac, amit ki kell használnunk. Ezt csak összefogással, jó szervezéssel tudjuk elérni.”

A mezőgazdasági szaktárca az elmúlt években jelentősen növelte a szarvasmarhák és a hízlalásba vont tehenek után járó állami támogatást. A törzskönyvezett, tejelő tehenekre évente 25, míg a dajkatehenekre 10 ezer dináros támogatás jár.

szarvasmarha
szerbia
tejtermelés
húzmarha
Kasum

Most

Népszerű

Traktor

Útlezárást szerveznek június 11-én, hétfőn

A Szerbiai Termelők Független Társulása egy órás figyelmeztető útlezárást szervez június 11-én, hétfőn reggel 8 óra 30 perckor. A megmozdulást az üzemanyag magas ára miatti elégedetlenség váltotta ki.