Ugrás a tartalomra
csorda

Tíz év alatt több, mint 10 százalékkal csökkent a szarvasmarha-állomány

2018-07-11
14:54
2018-07-11
16:43
Forrás
Pannon RTV
Míg 2007-ben egy milliónál több egyedet tartottak nyilván, ma alig 890 ezret. A rendezetlen piaci körülmények miatt a kisebb családi gazdaságok hátat fordítottak a tejtermelésnek és a hízlalásnak.

Akik talpon maradtak, most újabb erőfeszítéseket tesznek az ágazat fellendüléséért. A tejtermeléshez képest a húsmarha-tenyésztés kevesebb befektetést igényel, mégis jövedelmezőbb ágazat. A fajtaazonos borjak értéke magasabb, a tenyésztésbe való beruházás pedig olcsóbb. A vajdasági Kasum Egyesület a piaci lehetőségeket megragadva szeretné felfejleszteni az ágazatot – mondta Bálint Jenő, elnök, és hozzátette: „Én személy szerint keresztezéssel fejlesztettem ki a húsmarhát, a charoleit, reménykedünk, hogy jobban el fog terjedni, de ehhez az államnak is komoly szándékkal kell hozzáállnia, mert nem elég ahhoz, hogy mi termelők akarjuk ezt, hanem az államnak is kell támogatni nem csak anyagilag mint támogatási szinten, hanem szándékkal is.”

Húsmarha, borjak

Az utóbbi hónapokban a szerbiai termelők előtt megnyílt a török és a kínai piac, ahová nagy mennyiségben lehet húst szállítani. Horti Attila törökfalui gazda is abban bízik, hogy a nagyobb piaci lehetőségekkel plusz jövedelemre is szert tehet. „A húsmarha tenyésztésnek azért van jövője, mert jelen pillanatban magas a kiviteli ár, állítólag így van hangoztatva, a másik dolog pedig, hogy a gabonáinkat könnyebben tudjuk értékesíteni ezen keresztül.”

Húsmarha

Ahhoz, hogy sikeres legyen egy ágazat, szaktudásra van szükség. Az újvidéki Mezőgazdasági Kar Állattenyésztési Tanszékén a fajtákról, a keresztezési lehetőségekről, a termelékenységről tanácskoztak szakemberek és gazdák. Snežana Trivunović tanszékvezető kifejtette, hogy a húsmarha-ágazat Szerbia gazdasági fejlődésének kulcsfontosságú része lehet. „Az országban mintegy 700 ezer hektár legelő áll az ágazat rendelkezésére, másrészről pedig nyitott az orosz, a török és a kínai piac, amit ki kell használnunk. Ezt csak összefogással, jó szervezéssel tudjuk elérni.”

A mezőgazdasági szaktárca az elmúlt években jelentősen növelte a szarvasmarhák és a hízlalásba vont tehenek után járó állami támogatást. A törzskönyvezett, tejelő tehenekre évente 25, míg a dajkatehenekre 10 ezer dináros támogatás jár.

szarvasmarha
Szerbia
tejtermelés
húzmarha
Kasum

Most

02:36, Frissítve: 02:45

Megszűnik a vatikáni női magazin

Lemondott a Vatikán női magazinjának alapítója és szerkesztőbizottsága azzal az indokkal, hogy kampány indult a hiteltelenítésükre, miután a lapban elítélték az apácákat ért szexuális visszaéléseket.
23:57, Frissítve: 00:28

A színházi világnap üzenete

A kubai Carlos Celdrán rendező, író, színház igazgató üzenetét olvassák fel világszerte az idei színházi világnapon, március 27-én, szerdán az előadások előtt a színházakban.
20:29, Frissítve: 21:35

Elhunyt Eva Bačlija, nyugalmazott újságíró

Hosszan tartó betegség után 67 éves korában elhunyt a szabadkai születésű Eva Bačlija, nyugalmazott újságíró. Karrierét a Subotičke Novine hetilapnál kezdte. Élete nagy részét hivatásának szentelte.
20:21, Frissítve: 20:29

Hideg éjszakák, napsütéses nappalok

Tavaszias napsütéses időre számíthatunk térségünkben a következő napokban. Az északi, északnyugati szelet sokfelé erős vagy élénk lökések kísérik.

Népszerű

Jövő hétvégétől nyári időszámítás

Az Európai Bizottság eredeti javaslata értelmében idén állították volna át utoljára az órákat az EU-ban, de ez a tagállami fenntartások miatt már biztosan nem tartható, így az új céldátum 2021.

Két autó ütközött a Majsai úton

Két személyautó ütközött a Majsai úton, Szabadkán. Értesüléseink szerint a balesetben nem történt személyi sérülés, azonban az anyagi kár jelentős.