Ugrás a tartalomra
csorda

Tíz év alatt több, mint 10 százalékkal csökkent a szarvasmarha-állomány

2018-07-11
14:54
2018-07-11
16:43
Forrás
Pannon RTV
Míg 2007-ben egy milliónál több egyedet tartottak nyilván, ma alig 890 ezret. A rendezetlen piaci körülmények miatt a kisebb családi gazdaságok hátat fordítottak a tejtermelésnek és a hízlalásnak.

Akik talpon maradtak, most újabb erőfeszítéseket tesznek az ágazat fellendüléséért. A tejtermeléshez képest a húsmarha-tenyésztés kevesebb befektetést igényel, mégis jövedelmezőbb ágazat. A fajtaazonos borjak értéke magasabb, a tenyésztésbe való beruházás pedig olcsóbb. A vajdasági Kasum Egyesület a piaci lehetőségeket megragadva szeretné felfejleszteni az ágazatot – mondta Bálint Jenő, elnök, és hozzátette: „Én személy szerint keresztezéssel fejlesztettem ki a húsmarhát, a charoleit, reménykedünk, hogy jobban el fog terjedni, de ehhez az államnak is komoly szándékkal kell hozzáállnia, mert nem elég ahhoz, hogy mi termelők akarjuk ezt, hanem az államnak is kell támogatni nem csak anyagilag mint támogatási szinten, hanem szándékkal is.”

Húsmarha, borjak

Az utóbbi hónapokban a szerbiai termelők előtt megnyílt a török és a kínai piac, ahová nagy mennyiségben lehet húst szállítani. Horti Attila törökfalui gazda is abban bízik, hogy a nagyobb piaci lehetőségekkel plusz jövedelemre is szert tehet. „A húsmarha tenyésztésnek azért van jövője, mert jelen pillanatban magas a kiviteli ár, állítólag így van hangoztatva, a másik dolog pedig, hogy a gabonáinkat könnyebben tudjuk értékesíteni ezen keresztül.”

Húsmarha

Ahhoz, hogy sikeres legyen egy ágazat, szaktudásra van szükség. Az újvidéki Mezőgazdasági Kar Állattenyésztési Tanszékén a fajtákról, a keresztezési lehetőségekről, a termelékenységről tanácskoztak szakemberek és gazdák. Snežana Trivunović tanszékvezető kifejtette, hogy a húsmarha-ágazat Szerbia gazdasági fejlődésének kulcsfontosságú része lehet. „Az országban mintegy 700 ezer hektár legelő áll az ágazat rendelkezésére, másrészről pedig nyitott az orosz, a török és a kínai piac, amit ki kell használnunk. Ezt csak összefogással, jó szervezéssel tudjuk elérni.”

A mezőgazdasági szaktárca az elmúlt években jelentősen növelte a szarvasmarhák és a hízlalásba vont tehenek után járó állami támogatást. A törzskönyvezett, tejelő tehenekre évente 25, míg a dajkatehenekre 10 ezer dináros támogatás jár.

szarvasmarha
Szerbia
tejtermelés
húzmarha
Kasum

Most

23:28

A Szabadkai Zeneiskola Újévi hangversenye

Újévi hangversenyt adott a Szabadkai Zeneiskola a Városháza dísztermében. Az intézmény idén ünnepli fennállásának 150. évfordulóját, ezért nagyszabású újévi hangversennyel készültek a közönségnek.
21:46

Énekelj a boldogságért

Ezzel a címmel tartottak gyerekkoncertet szerda este a szabadkai Ivan Sarić Műszaki Iskola tornatermében, ahol Bagdi Bella és zenekara a Jobb Veled a Világ Alapítvány tagjai léptek fel.
19:07

Ma este eldől Theresa May sorsa

Bizalmi szavazást kezdeményezett Theresa May miniszterelnök ellen a kormányzó brit Konzervatív Párt alsóházi frakciója. A titkos szavazás ma este lesz.

Népszerű

Pannon friss hír

Csődöt jelentett a Vojvodinaput vállalat

Csődöt hirdetett ki a nagybecskereki bíróság az útépítéssel foglalkozó Vojvodinaput vállalatban. A csődeljárás idén októberben indult - közölte a végzés indoklásában Ljiljana Popov, csődbíró.