Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Több jut a mezőgazdaságra Vajdaságban

2022.08.30
16:44
2022.08.30
17:54
Forrás
Pannon RTV
Vajdaság költségvetésének mintegy 6 milliárd dináros növelését fogadta el a Tartományi Képviselőház tizenhetedik ülésén.

A többleteszközök a többi közt a cégek megnövekedett nyereségadójából származik és főként a mezőgazdaság fejlesztésére szánják a döntéshozók, de jelentős eszközöket különítettek el a Vajdasági RTV új épületének felszerelésére, valamint a Szabadkai Népszínház épületének befejezésére. Ezek mellett az egészségügy és az úthálózat fejlesztése is tervben van.

A tartomány költségvetésének módosítását a gazdaság teljesítménye, a jövedelemadó növekedése, a foglalkoztatottság és az átlagfizetés emelkedésének eredménye - értékelte Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke. Az ellenzék soraiból azonban bírálták a javaslatot, az eszközök elosztása miatt. A Szerb Radikális Párt szerint többet kellene költeni a szociális és népesedéspolitikai kérdések megoldására.

Marina Nedeljković, tartományi parlamenti képviselő, Szerb Radikális Párt: „Ha megvizsgálnánk a költségvetési módosítását, és tételesen haladnánk, ha elemeznénk a tartományi titkárságok munkáját, és azt, hogy mennyi pénzt kaptak a költségvetésből, akkor láthatnánk, hogy valóban szégyen, hogy a tudomány, a tudományos tevékenység, a kutatási tevékenység és a felsőoktatás nullát kap.”

A költségvetés módosításával a mezőgazdaságra 8,37 milliárd helyett 9,98 milliárd dinár jutni, amiből eredményesebben tudják majd orvosolni a fellépő gondokat, és fejleszteni az öntözőrendszereket.

Nenad Borović, tartományi parlamenti képviselő, Szerb Haladó Párt: „A mezőgazdaság a teljes költségvetési eszközök 10,5 százalékát öleli fel, ami rendkívül fontos, különösen ilyen körülmények között. Az egyik legfontosabb projektre 1,13 milliárd dinárt különítettek el, két rendszer felszerelésére, amelyek több mint 20 ezer hektárnyi területet öntöznek majd. Az egyik rendszer Törökkanizsához tartozik, a másik pedig itt, Újvidék környékén található, a Jegricska rendszere.”

A módosítással 534 millió dinár jut a Vajdasági RTV új épületének felszerelésére, valamint 274 millió dinár a Szabadkai Népszínház épületének befejezésére.

Pásztor István, elnök, Tartományi Képviselőház: „Az idei évben ebből a pénzből nagy valószínűséggel be tudjuk fejezni az RTV épületét, és az RTV, a rádió és a televízió is végre át tud költözni az új épületbe. Emellett kiválasztásra kerülnek azok a pénzek, amiből be lehet fejezni a Szabadkai Népszínháznak az épületét, és valamikor a jövő év folyamán, azt gondolom, hogy a Népszínház épülete átadható fog lenni.”

Az egészségügyi rendszer fejlesztésére 1,3 milliárd, a Sztapár-Szivác helyi út építésére 170 millió, a művelődési otthonok felújítására a kisebb településeken pedig 19 millió dinárt láttak elő.

Vajdaság
mezőgazdaság
tartomány
Pásztor István
Nenad Borović
Marina Nedeljković
Szerb Haladó Párt
Igor Mirović

Most

09:33, Frissítve: 09:38

Szurkolók csaptak össze Belgrádban

Éjfél körül tömegverekedés tört ki Belgrádban. Mintegy 40 szurkoló csapott össze a Gandijeva utcában. Két 30 év körüli férfit súlyos sérülésekkel szállítottak a katonakórházba, de gyerekek is megsérültek, köztük egy 12 és egy 16 éves fiú is.
18:19, Frissítve: 20:23

Reök Iván nyomában

100 éve hunyt el Reök Iván vízügyi mérnök, királyi főmérnök, a szegedi Reök-palota építtetője, tulajdonosa, földbirtokos, aki Szeged és Horgos életében is nagy szerepet játszott.

Népszerű

Elindult a szerbiai e-Agrar portál

A termelők az online felületen módosíthatják gazdaságuk adatait, megújíthatják az előző évben leadott információkat, de a támogatások igénylésére is itt lesz lehetőség.