Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Üresek a zentai és adai fatelepek

2022.07.16
13:17
2022.07.16
16:06
Forrás
Pannon RTV
A fa ára pedig az egekben van. Heti szinten változik a tüzelőanyag ára és többhetes a beszerzési ideje is. A fatelepek tulajdonosai nehezen jutnak szénhez, a pellet forgalmazása is visszaesett.

A zentai fatelepek üresen állnak. Slađana Stajić, zentai fatelepvezető szerint nagy a kereslet, de már listát sem írnak, mert a vevőknek nem tudják megígérni, hogy mikor érkezik a szállítmány, ahogyan azt sem, hogy mennyibe fog kerülni. Idén csak a pljevljei szénben reménykednek, kolubarai ezúttal nem is lesz - mondják. Jelenleg bükkfával dolgoznak csak, aminek köbméterenkénti ára 10 és 11 ezer dinár között mozog.

„Nagyon nehéz a beszerzés, emelik továbbra is az árakat. Ígéretek vannak, de hát fa nem nagyon érkezik, nincs is nagyon a fatelepeken. Szén abszolút nincs jelenleg, ígéret arra is van a hónap végére. 15-17 ezer dinárig lesz talán az a pljevljei szárított kőszén.”

Tavalyhoz képest 70 százalékkal drágább a fa. Nagy a kereslet rá, de a fatelep-tulajdonosok sem tudják beszerezni abban a tempóban a tüzelőanyagot, így a vásárlók várólistára kerülnek.

A moholi fatelepen is hasonló a helyzet. Miloje Bebić, moholi fatelep-tulajdonos szerint a bükkfa köbmétere áprilisban még 7 ezer dinár volt, most pedig majdnem a duplája. A vevők félnek az energiaválságtól, így bármennyit képesek fizetni a tüzelőanyagért, az pedig nagyon lassan érkezik a fatelepekre.

„- Jelenleg nincs szén, mert amit tartottam, az kolubarai és kostolaci volt, de szerintem idén nem is lesz, és ami a fát illeti, szerintem még egy szállítmány, és vége.
- Milyen fát árul?
- Bükk és csertölgy.
- Ha nagy a kereslet, listán vannak az emberek, vagy hogy néz ki ez most?
- A listán vannak, de az árakat senkinek nem garantáljuk, és azt sem tudni, hogy mindent ki tudunk-e szállítani.
- Mennyit vásárolnak az emberek?
- Változó 5-20 köbméterig, az attól függ, hogy kinek mennyi kell.”

A tüzelőanyag ára heti szinten változik, a vevők gyakran a kiszállítási napon szembesülnek a fa árával. A tüzelőanyag lassú beszerzése mellett a munkaerőhiány is megnehezíti a fatelep-tulajdonosok munkáját és a fa kiszállítását.

fatelep
tüzelőanyag
Zenta Község

Most

Népszerű