Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Gál Hermina

Van választék a piacon, csak vastag pénztárca kell hozzá

2022.12.18
13:33
2022.12.19
14:21
Forrás
Pannon RTV
Egy hét múlva karácsony.

Mozgalmas volt a vasárnap délelőtt a szabadkai tejpiacon, az emberek tömegesen vásárolták az ünnepi finomságok hozzávalóit.

A bőséges kínálat közepette utánanéztünk annak is, mennyivel kell a tavalyihoz képest többet fizetni a karácsonyi teríték hozzávalóiért, mi drágult leginkább, és mi az, ami esetleg idén olcsóbb, van-e elegendő friss hal, és mire ügyeljünk halvásárláskor.

A karácsonyi sütemények és tortaszeletek elkészítéséhez nélkülözhetetlen tojás darabja az idén 20-22 dinárba kerül, míg tavaly ilyenkor mindössze 13-14 dinárt kellett fizetni érte. Aminek az ára viszont már öt éve változatlan, az a mák. Öt éve 800 dinárba kerül kilója, darálva vagy szemesen is. A dióbél ára a tavalyihoz képest csökkent, akkor 1200-1400 dinár volt kilónkénti ára, most ezer dinárba kerül.

Nem mindenkinek jut ideje süteményeket készíteni az ünnepekre. A tejpiacon bőséges a választék aprósüteményekből, linzer, citromos kocka, orosz sapka, zserbó, minyonok, és sok más.

Mirjana Stupar, süteményárus:
Már elkezdődött az ünnepi roham, kilónkénti áruk 1200 dinár. Sokféle süteményünk van, böjtös és krémes egyaránt. A kínálat valóban nagy.

Sokfajta szárazbabot vásárolhatunk a szentesti bableveshez, kilója fajtától és minőségtől függően 200-tól 700 dinár, ez nagyjából annyi, mint tavaly ilyenkor. Varga Rózsa tejtermékárus azt mondja, az ünnepi bableves kihagyhatatlan hozzávalója a sült vaj.

Varga Rózsa, tejtermékárus:
200 dinárba kerül, tavalyi ára 150 volt, most 200. A bableveshez mindent fölrakunk, sóba-vízbe a zöldségeket, finom ez, ennél finomabb nincs soha, mint a karácsonyi bableves, mert a vaj annyira fölviszi. Ezzel kell rárántani. És akkor az egy nagyon-nagyon finom ennivaló. Olyan csodálatos, hogy olyat egész évben nem tudunk készíteni.

Kígyózik a sor a halas bolt előtt. Az édesvízi és a tengeri hal ilyenkor egyaránt kelendő. Van elegendő élő ponty az ünnepekre, minden nap friss áru érkezik, tavaly karácsonyhoz képest viszont az ára a duplájára emelkedett, 699 dinár élve, mondta Süli Beáta halárus. De mire is ügyeljünk, amikor friss halat veszünk?

Süli Beáta, halárus:
Ránézésre mindjárt az ember látja, hogy szép piros, vagy hóka, ne adj isten, ha zöldül, akkor az már katasztrófa. A bőre az leginkább fényes. A halon van nyálkaréteg, amitől fényes a hal. Nagyon sok hal van, amin még akkor is látszik, ha már nem él, ha már fölpucolták,. Ha azt látja, friss.

A karácsonyi terítéken ott a helye a piros almának és a fokhagymának is.

Masa József, termelő:
Fokhagymából most jó termés volt, úgyhogy magasabban kezdtük, de muszáj adni olcsóbban, mert nem megy. Négy szép fejet adunk 100 dinárért, vagy 350 dinár kilóra, de kilóra nem nagyon veszik az emberek. Az almát pedig 50-től 100 dinárig próbáljuk, most a piros almát keresik.

Jelentősen emelkedett a karácsonyi pékáru ára is. A guba darabja 35, az egykilós fonott kalács 300, a félkilós 200 dinár. Egy üveg méz kilós kiszerelésben 800-1200 dinár, fajtától függően, ez nagyjából 100 dinárral több, mint tavaly ilyenkor. És végül az ünnepi teríték ínyencsége. A pulyka jóval drágább, mint tavaly karácsonykor, de hatalmas a kereslet.

Tari László, baromfihús árus:
Házi pulykából nem sok van, 1200 dinár a kilónkénti ára. A pazini pulykának 1000 dinár a kilónkénti ára.

Feldarabolva a combot 1300 és a pulykamellfilét 1400 dinárért veszik sütni, a hátát pedig levesnek, 400 dinárért.

tejpiac
karácsony
báb
méz
fokhagyma
pulyka
advent

Most

Népszerű