Ugrás a tartalomra

Csalásra figyelmeztetnek a fogyasztóvédők - Az idősek a célpontok

2024.02.23
20:41
2024.02.23
20:51
Forrás
Pannon RTV
Újabb átverésekre figyelmeztetnek a fogyasztóvédelemmel foglalkozó szervezetek. A csalók elsősorban a nyugdíjasokat célozzák meg.

Belgrádban például egy férfi drága edényekkel házal. Szerinte ajándékba adja azokat, cserébe viszont aranyékszereket vagy eurót kér.

Szerbiában minden hatodik idős személy volt már csalás áldozata, és minden 24. jelentette ezt az illetékeseknek. A szakértők felhívják a figyelmet, hogy a közösségi oldalon is számos terméket kínálnak, amelyeknek nincs használati utasításuk, sem információk a gyártóról, és amelyekhez számlát sem adnak vásárláskor.

A csalók újabban az interneten, a különféle közösségi oldalakon is próbálnak értékesíteni bizonyos szolgáltatásokat. Orvosi segédeszközöket, háztartási gépeket, ágyneműt kínálnak. Az utóbbi időben ismét egyre gyakoribbak az internetes és telefonos csalások.

„A Facebookon keresztül vérnyomáscsökkentő cseppeket árulnak. Azt írják, hogy keressék meg őket, adják meg a telefonszámot, és ők elküldik a cseppeket. Vettem, kifizettem 3600 dinárt, és most csak otthon díszeleg. Nincs hozzá használati utasítás, lejárati dátum sincs rajta, se gyártói nyilatkozat, még fiskális számlájuk sincs, nincs semmi. Gyorspostával küldik, ott van a feladó telefonszáma, de amikor hívod, nem éred el őket.”

„ Régebben igen, meg hát nem olyan régen is, de ilyenkor fogom és kikapcsolom a telefont, mert észre lehet venni rajtuk, hogy nem más érdekli őket, hanem, hogy egyszerűen csalók.
- Mit kínálnak vagy mit mondanak ilyenkor?
- Termékeket, edényeket vagy ilyesmiket.”

Szabadkán és környékén többen is arról számoltak be, hogy újabban telefonon keresik fel őket, kihagyhatatlan ajánlatot téve nekik kedvező áron. Elsősorban utazási utalványokat kínálnak. Legtöbbször idősebb személyek a kiszemelt áldozatok. Feltehetően azért, mert az általános vélekedés az, hogy az idősek tájékozatlanabbak, hiszékenyebbek.

Berkes Béla: „Ez egy szerdai nap volt a héten, csörgött a telefon, és láttam, hogy ismeretlen szám, de nem szoktam kinyomni, mindig meghallgatom, hátha valaki mást kérdez. Bemutatkozott az illető, valami angol utazási irodából. Felajánlotta, hogy elküldenek 4 napra ingyen valamelyik gyógyfürdőbe. Kitől kapta a telefonszámomat? Arra már nem válaszolt.”

Az illetékesek kiemelik, a törvény értelmében három dokumentumot köteles kézhez kapni a vásárló: szerződést, értesítést a visszalépés lehetőségéről, amivel a vásárlást követő 14 napon élhet, valamint űrlapot a szerződéstől való elálláshoz. Nemcsak telefonon vagy interneten, de sokszor személyesen, hívatlanul keresik fel a potenciális áldozatokat.

Nadežda Satarić, munkatárs, Amity Egyesület: „Úgy tesznek, mintha bizonyos cégek alkalmazottai lennének, vagy egy bank alkalmazottai, és különféle megoldásokat akarnak nekik ajánlani. Ezért folyamatosan azt mondjuk és ajánljuk, hogy ne engedjen be senkit, aki csenget az ajtón. Nézzen ki a kémlelőnyíláson, hogy lássa, ki az, vagy csak olyan embereket engedjen be, akikre számít, és akik bejelentették, hogy eljönnek Önhöz.”

Nagy problémát jelent, hogy a tetteseket sokszor lehetetlen azonosítani és megtalálni, hiába tesznek feljelentést az áldozatok a rendőrségnél. A csalók sokszor hivatali intézmények nevében küldenek hamis üzenetet, ezzel is pénzt kicsalva az emberektől. Ilyen eset történt januárban is, amikor többen is jelezték, hogy a Szerbiai Posta nevében üzenetet kaptak, miszerint csomagjuk érkezik, és emiatt kérik, hogy igazolják lakcímüket, mivel a szöveg szerint, hiányzik az átvétel címe, vagy arra kérnek, hogy fizessék ki előre a még át nem vett csomagot. Amennyiben valaki ilyen vagy ehhez hasonló SMS-t vagy email-t kap, semmiképp ne reagáljon rá, hívják fel a lakosság figyelmét az illetékesek.

átverés
fogyasztóvédelem
nyugdíjas
Berkes Béla
Nadežda Satarić
Amity Egyesület

Most

21:33, Frissítve: 21:52

Exit poll: a HDZ nyert, de nem tud önállóan kormányt alakítani

A kormányzó jobbközép Horvát Demokratikus Közösség nyert a horvát parlamenti választásokon, de nem tud önállóan kormányt alakítani - derült ki a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló és az urnazárás után nyilvánosságra hozott felmérésből.
20:29, Frissítve: 20:38

Megkezdődött az uniós csúcstalálkozó Brüsszelben

Az Európai Tanácsot alkotó vezetők gazdasági és versenyképességi kérdésekről, az ukrajnai háborúról, az EU és Törökország közötti kapcsolatokról, a közel-keleti konfliktusról és a libanoni fejleményekről fognak tárgyalni.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.