Ugrás a tartalomra
police.hu

Erőszakos határátlépési kísérlet Röszkénél

2020-09-30
08:33
2020-09-30
16:39
Forrás
Pannon RTV
Negyven bevándorló próbált átjutni az éjszaka a magyar határkerítésen Röszkénél.

A migránsok a határ szerb oldalán a vasúti síneknél gyülekeztek, majd kisebb csoportokban, létrákon próbáltak átmászni a kerítésen.

Az illegális határátlépő csoportot a magyar rendőrök nem sokkal éjfél után a hőkamerákon vették észre. A határt védő egyenruhásokat kövekkel dobálták, a kamerában és két szolgálati autóban kárt okoztak a migránsok. A hatóság gyors reakciójának köszönhetően a határátlépési kísérletet megakadályozták, három szír határsértőt pedig feltartóztattak, majd őket őrizetbe is vették. A három férfit határzár tiltott átlépése bűntettével gyanúsítják. Az elfogott határsértőket előállították és gyanúsítottként kihallgatták. Az ügyben hivatalos személy elleni, csoportosan és felfegyverkezve elkövetett erőszak bűntettének gyanúja miatt is eljárás indult ismeretlen tettesek ellen.   

Szerda délelőtt egy kisebb csoport bevándorló ment a magyar határ felé. Bacal Hasan Németországba igyekszik, elmondása szerint ő nem vett részt az esti akcióban, viszont több ismerőse igen: „Most kint élünk, korábban a táborban éltünk, de ott nincs többé számunkra hely. Ide azért jöttünk, hogy átmenjünk a határon, de ahogy látod is a helikoptert, az már magyar terület, sok a rendőr, sok a katona. Szóval kint maradunk, a hidegben alszunk a szabad ég alatt télen. Várjuk a megfelelő pillanatot.”

Mohamed elmondta, minél hamarabb szeretne átjutni a határon: „Itt nem jó, nincs étel, nincs ahol megalhatnánk. Az erdőben alszunk, a táborban nincs semmi sem, étel sem.”

A migránsok délutánonként Horgoson is megjelennek, a településen legtöbbször élelmiszert vásárolnak.

Bencsik Kalmár Éva, Horgos: „Hát minden nap előfordul, hogy megpróbálkoznak a határon átkelni, átmenni, de úgy látszik visszafordítják őket. Hogy ne láttam volna, minden nap itt ülnek, nagyon sokan.

Muhi Rozália, Horgos: „Van kertes házunk, ahol úgy tudjuk, hogy bementek, habár nem vittek el semmit, csak a kertben nézhettek szét, tehát a lakásban nem tettek kárt, nem mentek be, úgyhogy ott minden rendben volt. A horgosi őr, aki itt felügyel, ugye aki szokta irányítani vagy ellenőrizni őket, eljött személyesen, és vele együtt néztünk szét a kertben, a házban.”

A horgosi lakosok szerint újra több a migráns a településen.

Bakondi György, a magyar miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatornán azt is elmondta, a magyar-szerb határszakaszon próbálkozik a legtöbb migráns bejutni az országba, de „aktivitás” van a magyar-román és a magyar-horvát határszakaszon is. Bakondi György hozzátette, viszonylag sok migráns érkezik a balkáni útvonalon, amelynek kiindulópontja Görögország. Kiemelte, ott már büntetőeljárás is indult civil szervezetek ellen, amelyek információkkal segítik a migrációt.

Röszke
migránsok

Most

21:15

Ökoturizmus két keréken

Kerékpárosok részére épült fából, rusztikus pihenőhely Ludason. Az EcoVeloTour projekt az ökoturizmus valamint a kerékpáros turizmus integrálását célozza meg.
19:51, Frissítve: 19:59

Koronavírus-járvány Európában

A koronavírus-járvány lassítása érdekében Lengyelországban zárva tartják a temetőket, Olaszországban naponta mintegy ezren kerülnek kórházba, meghosszabbították a szükségállapotot Csehországban, gyorsult a koronavírus-járvány terjedése Ukrajnában.

Népszerű