Ugrás a tartalomra

11. Monodráma Fesztivál Óbecsén

2023.10.20
10:21
2023.10.20
16:48
Forrás
Pannon RTV
A 24 benevezett előadásból 7 került be a versenyprogramba. Az egyetlen magyar monodrámát tegnap este láthatta a közönség az óbecsei Városi Színházban.

Hétköznapi történetek és szociális szorongások jelennek meg Dedovity Tomity Dina Szindróma című monodrámájában, amit tegnap este láthatott a közönség. A tragikomédiát Mojca Kumerdej azonos című novellája alapján egyedül írta és rendezte a színésznő. A legnagyobb kihívás számára mégis az, hogy egyedül kell állnia a színpadon.

Dedovity Tomity Dina, színésznő, Szabadkai Népszínház Magyar Társulata: „Szerintem minden színésznek jó dolog ezt megtapasztani, ugyanis ez egy olyan helyzet, hogy csak magadra támaszkodhatsz a színpadon, nincs igazából az a szemkontaktus, az a végszó, amit kapsz, amit várhatsz, amíg megpihenhetsz egy pillanatra, amíg a másik beszél.”

A monodráma fesztivál négy napja alatt hét produkciót láthat a közönség.

Krémer Martina, Óbecse: „Én nagyon örülök neki, mivel szerintem fontos, hogy a becseiek magyarul nézhetnek előadásokat, ez szerintem szuper, nagyon fontos és támogatom.

Az idei BE:FEMON-ra 24 nevezés érkezett Szerbiából, Horvátországból és Bosznia-Hercegovinából, ezek közül hét előadás jutott be a versenyprogramba.

Zdravko Petrović, igazgató, Városi Színház, Óbecse: „Azt gondolom, nem tévedek, ha azt mondom, hogy évek óta jelentős fesztiválnak számít a régióban, erről tanúskodik a nevezések száma, mert mindig azt nézzük, hogy a legjobb előadások legyenek itt. Mit jelent ez? Nem a nagy nevek, hanem a legjobb előadások mellett döntünk. Nekünk nem az a fontos, hogy ismert színészek legyenek, hanem az, hogy egyszerűen a legjobbak legyenek abban a pillanatban. Azt gondolom, hogy ezt az elvet mások is tisztelik, és ezért a BE:FEMON-t a régió egyik legjelentősebb monodráma-fesztiváljának tartják.”

A zsűri szombaton hirdet eredményt. A Szindróma egyébként idén márciusban elnyerte a legjobb monodráma előadásnak járó díjat a tatabányai Most Feszten.

Óbecse
monodráma fesztivál
BE:FEMON
Dedovity Tomity Dina
Zdravko Petrović
óbecsei Városi Színház

Kapcsolódó tartalmak

Most

19:54

Megkezdte a támogatói aláírások gyűjtését a VMSZ

Magyarkanizsa, Topolya és Zenta község területén kezdte az önkormányzati listaállításhoz szükséges támogató aláírások gyűjtését a Vajdasági Magyar Szövetség. A párt Topolyán ma elsőként adta át listáját, így az egyes sorszámmal indulnak.
18:48, Frissítve: 19:19

Táncolt a tavasz a Népkörben

A tánc világnapja alkalmából a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ idén is megszervezte a Táncoló tavasz elnevezésű rendezvényt. A regionális gyermek és ifjúsági néptánc találkozón közel 200 fiatal lépett színpadra.
15:14, Frissítve: 18:25

Újraszentelték a Ladányi-keresztet

Újraszentelték a Törökbecse és Basahíd közötti országút mentén álló Ladányi keresztet. Törökbecse polgárai a közelben zajló 1849-es csatában elesett névtelen hősök emlékére állíttatták fel annak idején.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.