Ugrás a tartalomra

15 évad, 25 bemutató

2023.11.09
07:16
2023.11.09
17:22
Forrás
Pannon RTV
A Fabula Rasa Színjátszó Grund 15. ünnepi évadának nyitó eseményén a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központban Greguss Zalán és Ralbovszki Csaba emlékezett vissza a kezdetekre.

A Fabula Rasa korábbi vezetői egykori grundosok, pályatársak és ismerősök társaságában idézték fel a Népkör színjátszó csoportjának legizgalmasabb pillanatait. A szabadkai Fabula Rasa Színjátszó Grund a tizenöt év alatt mintegy 25 bemutatón van túl, és a színjátszó csoportban résztvevő gyerekek közül többen is színházközeli szakmát választottak.

Ralbovszki Csaba: „Mi nem színészképzést, hanem diákszínjátszó csoportot vezettünk, de nagy örömömre rengetegen folytatták a színészi pályát, vagy rendezők lettek. Azt gondolom, hogy ez valódi termés. Pár évvel ezelőtt az Újvidéki Akadémián Újvidéken az osztálynak a kétharmada Fabula Rasa-s volt. Ez annyira jó érzés, hogy nem is lehet szavakba önteni.”

Greguss Zalán 15 évig volt a színjátszó csoport élén. Azt mondja, magát a színház működését ismertették meg velük.

„Minden próbafolyamat más volt, mindig más gyerekek is voltak, újak, nem mindig ugyanazzal a csapattal dolgoztunk, volt egy erős mag, de jöttek-mentek az emberek. Folyamatosan újat kellett mutatni, én nagyon szerettem ezt csinálni, csak egyszerűen belefáradtam.”

A beszélgetést az egykori fabulások, a mostani grundvezetők, Budincsevity Krisztián és Nyári Ákos színészek vezették.

Fabula Rasa Színjátszó Grund
Népkör Magyar Művelődési Központ

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:30

Európa melegszik a leggyorsabban a kontinensek közül

Európa hőmérséklete a globális átlag nagyjából kétszeresével emelkedik – jelentette az AP hírügynökség az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) és az Európai Unió klímaváltozási szolgálata, a Copernicus legfrissebb jelentéseire hivatkozva.
19:54

Megkezdte a támogatói aláírások gyűjtését a VMSZ

Magyarkanizsa, Topolya és Zenta község területén kezdte az önkormányzati listaállításhoz szükséges támogató aláírások gyűjtését a Vajdasági Magyar Szövetség. A párt Topolyán ma elsőként adta át listáját, így az egyes sorszámmal indulnak.
18:48, Frissítve: 19:19

Táncolt a tavasz a Népkörben

A tánc világnapja alkalmából a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ idén is megszervezte a Táncoló tavasz elnevezésű rendezvényt. A regionális gyermek és ifjúsági néptánc találkozón közel 200 fiatal lépett színpadra.
15:14, Frissítve: 18:25

Újraszentelték a Ladányi-keresztet

Újraszentelték a Törökbecse és Basahíd közötti országút mentén álló Ladányi keresztet. Törökbecse polgárai a közelben zajló 1849-es csatában elesett névtelen hősök emlékére állíttatták fel annak idején.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.