Ugrás a tartalomra

35 év a művészet világában

2018.12.10
21:27
2018.12.11
15:59
Forrás
Pannon RTV
Ezt a nevet viseli a szabadkai Q képzőművészeti csoport jubileumi tárlata, amelyet hétfő este nyitottak meg. A jelenlegi és egykori tagok alkotásai kerültek kiállításra a Szabadegyetemen.

Tájképek, csendéletek, ábrázolások. Mindez, ami a Q csoportnak 35 éves jubileumi kiállítására összejött a szabadkai Szabadegyetem aulájában.

A három és fél évtized után már csak néhányan maradtak a képzőművészeti csoport keménymagjában. Egyikük Eva Pavešić, akinek a képeiről a zene, a tánc és a mozgás öröme tükröződik vissza. Ő maga szép emlékeket hordoz az elmúlt évekről: „Én jóval később lettem tagja a csoportnak, de szép élményeim vannak: barátkoztunk, festettünk együtt, utaztunk, összejövünk, a barátság; minden-minden kulminációja a művészetnek az érzéseknek, a festészetnek. Mindennek.”

Dvorácskó László is oszlopos tagja a Q csoportnak, több képét is elhozta a tárlatra: „Főleg fafaragással foglalkoztam, fa domborműveket és faszobrokat készítettem, utána pedig szép fokozatosan áttértem az üvegfestészetre és azóta ilyen naiv stílusban festem a festményeimet.”

A kiállítás megnyitóján Török István, a Q csoport korábbi vezetője megjegyezte, annak ellenére, hogy az elmúlt években a közösségük igencsak leszűkült, de mégis vannak olyanok, akik továbbviszik a hagyatékukat, az ő szavai szerint a Q csoport lángját.

Török István, korábbi vezető, Q csoport, Szabadka: „Más volt a világ most is meg akkor is. Sokkal több minden történt mint most: nemcsak kiállítottunk, hanem programokat szerveztünk. Úgy gondolom, hogy ez összegzése, meg itt vannak vendégkiállítók is.”

A Q csoport jubileumi kiállítása egy hétig tekinthető meg a szabadkai Szabadegyetem galériájában ingyenesen.

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.