Ugrás a tartalomra

A 90 éves Boros Györgyöt köszöntötték

2024.02.25
08:30
2024.02.25
17:06
Forrás
Pannon RTV
A szabadkai művész tárlatával a 120 éves Raichle-palota is ünnepelt.

Hatalmas érdeklődés övezte a Kortárs Galéria Boros 90 című kiállítását Szabadkán. A Raichle-palota fennállásának a 120. évfordulóját és Boros György grafikus, tanár 90. születésnapját ünnepelték.

Boros György festőként, grafikusként, tervezőként és tanárként több mint hat évtizede van jelen Szabadka és egész térségünk kulturális és művészeti életében. Ezen évek alatt a művész és a Kortárs Galéria élete összefonódott. A mostani önálló jubileumi kiállítás Boros aktuális festészeti ciklusából és az Ex libris témájú művekből készült válogatásból jött létre. Miroslav Jovančić, kurátor, Kortárs Galéria: „Ez nem egy akármilyen karrier, és nem egy akármilyen jubileum, és ehhez illően akartunk mi is álláspontot foglalni, és ez az álláspont látható itt ma este. Persze, hogy így kell ünnepelni egy ilyen karriert. Így is kell ünnepelni. Hiszen évtizedek óta szoros kapcsolat van a mi intézményünk, a mi munkásságunk és a Boros Gyurka élete, hivatása között.”

Boros György ezen a tárlaton egyesítette grafikai és tervezői tapasztalatait. Az itt kiállított festményeket az elmúlt két évben festette és szinte mindegyik képnek a központi motívuma az akril technikával festett stilizált fiktív vajdasági táj.

A tanár úr hisz a folyamatos megújulásban, és tele van tervekkel. „Az a kívánságom, hogy ugyanilyen optimista legyek, ugyanilyen legyen a hitem a jövőben, hogy sose csüggedjek, annak ellenére, hogy az életben az embert sokszor éri pofon, de ezen túl kell esni, és az a lényeg, hogy amit egész életemben szerettem és akartam csinálni, nem mint mesterséget, hanem mint hivatást, az a képzőművészet.”

A kiállításon kollégák, pályatársak és tanítványok ünnepelték az elhivatott szabadkai művészt.

Boros György
kiállítás
tárlat
90 éves
Kortárs Galéria
Raichle-palota
festmény
festõ
születésnap

Kapcsolódó tartalmak

Most

08:18

Nyerjen lakást!

Mostanáig több mint 24,6 millió számla QR-kódját küldték be a szerbiai lakosok a Vedd el a számlát, és nyerj! elnevezésű állami nyereményjátékra.
20:30

Európa melegszik a leggyorsabban a kontinensek közül

Európa hőmérséklete a globális átlag nagyjából kétszeresével emelkedik – jelentette az AP hírügynökség az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) és az Európai Unió klímaváltozási szolgálata, a Copernicus legfrissebb jelentéseire hivatkozva.
19:54, Frissítve: 07:52

Megkezdte a támogatói aláírások gyűjtését a VMSZ

Magyarkanizsa, Topolya és Zenta község területén kezdte az önkormányzati listaállításhoz szükséges támogató aláírások gyűjtését a Vajdasági Magyar Szövetség. A párt Topolyán ma elsőként adta át listáját, így az egyes sorszámmal indulnak.
18:48, Frissítve: 19:19

Táncolt a tavasz a Népkörben

A tánc világnapja alkalmából a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ idén is megszervezte a Táncoló tavasz elnevezésű rendezvényt. A regionális gyermek és ifjúsági néptánc találkozón közel 200 fiatal lépett színpadra.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.