Ugrás a tartalomra

A 90 éves Boros Györgyöt köszöntötték

2024.02.25
08:30
2024.02.25
17:06
Forrás
Pannon RTV
A szabadkai művész tárlatával a 120 éves Raichle-palota is ünnepelt.

Hatalmas érdeklődés övezte a Kortárs Galéria Boros 90 című kiállítását Szabadkán. A Raichle-palota fennállásának a 120. évfordulóját és Boros György grafikus, tanár 90. születésnapját ünnepelték.

Boros György festőként, grafikusként, tervezőként és tanárként több mint hat évtizede van jelen Szabadka és egész térségünk kulturális és művészeti életében. Ezen évek alatt a művész és a Kortárs Galéria élete összefonódott. A mostani önálló jubileumi kiállítás Boros aktuális festészeti ciklusából és az Ex libris témájú művekből készült válogatásból jött létre. Miroslav Jovančić, kurátor, Kortárs Galéria: „Ez nem egy akármilyen karrier, és nem egy akármilyen jubileum, és ehhez illően akartunk mi is álláspontot foglalni, és ez az álláspont látható itt ma este. Persze, hogy így kell ünnepelni egy ilyen karriert. Így is kell ünnepelni. Hiszen évtizedek óta szoros kapcsolat van a mi intézményünk, a mi munkásságunk és a Boros Gyurka élete, hivatása között.”

Boros György ezen a tárlaton egyesítette grafikai és tervezői tapasztalatait. Az itt kiállított festményeket az elmúlt két évben festette és szinte mindegyik képnek a központi motívuma az akril technikával festett stilizált fiktív vajdasági táj.

A tanár úr hisz a folyamatos megújulásban, és tele van tervekkel. „Az a kívánságom, hogy ugyanilyen optimista legyek, ugyanilyen legyen a hitem a jövőben, hogy sose csüggedjek, annak ellenére, hogy az életben az embert sokszor éri pofon, de ezen túl kell esni, és az a lényeg, hogy amit egész életemben szerettem és akartam csinálni, nem mint mesterséget, hanem mint hivatást, az a képzőművészet.”

A kiállításon kollégák, pályatársak és tanítványok ünnepelték az elhivatott szabadkai művészt.

Boros György
kiállítás
tárlat
90 éves
Kortárs Galéria
Raichle-palota
festmény
festõ
születésnap

Most

15:50, Frissítve: 18:52

Berobbant a turistaidény Palicson

A nyárias időjárásnak köszönhetően a tó körüli sétányon, a vendéglátóhelyek teraszain és a fagylaltozók környékén is sokan voltak a délutáni órákban.

Népszerű

Új életre kelhet a Fidelinka

Beruházás a régió egyik legismertebb malomipari vállalatába - egyebek mellett ezzel a témával foglalkozott a Közügyek.

Megtalálták az eltűnt tinédzsereket

A Novi Pazar-i rendőrök vasárnap este megtalálták azt a két tinédzsert, akiknek eltűnését április 2-án jelentették – erősítette meg a rendőrség.