Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Idei Sándor

Ábrahám Pálra emlékeztek Belgrádban

2022.11.24
12:39
2022.11.24
16:11
Forrás
Pannon RTV
Ábrahám Pál zeneszerző születésének 130. évfordulójáról emlékeztek meg Belgrádban. A zsidó származású magyar zeneszerző 1892. november 2-án született Apatinban. Nevéhez számos nagy sikerű külföldi és magyar film zenéje kötődik.

Ábrahám Pál zeneszerző Apatinban nőtt fel. Négyévesen kezdett zongorázni, szülővárosában csodagyereknek tartották. 17 évesen a budapesti Zeneakadémián zeneszerzést tanult.

Szentgyörgyi Klára, igazgató, Collegium Hungaricum, Belgrád: „Már fiatal korában operetteket írt és kísérőzenét a némafilmekhez, így kereste a kenyerét, úgyhogy ez egy érdekes ember. Nagy hírneve tulajdonképpen Ausztriában és Németországban volt. Mondhatnám azt, hogy Németországban azért, mert ott élt hosszú ideig és németül is írta az operetteket.”

A belgrádi rendezvény keretében egy kiállítást is szerveztek, amely az apatini zsidó közösség múltját ismertette. A közösség a 18. század közepén alakult meg és a második világháború kitöréséig nagy számban éltek zsidók Apatinban. A nyugat-bácskai település azon dolgozik, hogy megőrizze a zsidók által hátrahagyott örökséget.

Dubravka Korać, polgármester, Apatin: „A község és a lakosok ötlete, hogy nyilvánosság elé tárjuk ezt a hagyatékot, ily módon valahogy forrásokhoz jussunk és biztosítsuk mindenekelőtt a zsinagóga felújítását, ami a négy fennmaradt vajdasági zsinagóga egyike. Az egyetlen zsinagóga közülük, ami nem lett felújítva a második világháború után. Persze szeretnénk megőrizni Ábrahám Pál zeneszerző emlékét is, aki Apatinban született.”

A rendezvényen egy, a zeneszerző életéről szóló kisfilmet is bemutattak, valamint panelbeszélgetés keretében emlékeztek meg a munkásságáról és Apatin zsidó múltjáról.

Duška Dimović, szervező, Zsidó Kulturális Központ, Belgrád: „Szerettük volna összekötni a jövőt és a múltat, a zenét, a kultúrát, a művészetet. Mi hárman közösen a Zsidó Kulturális Központ, Apatin község és a Collegium Hungaricum szerettük volna bemutatni a közös hagyatékunkat, bővíteni az ismereteket Ábrahám Pálról, akit a világban jól ismernek. Az emberek hallották a zenéjét a filmekben és valószínűleg hallották az operettjeit úgy, hogy közben nem is tudják, ki szerezte azokat.”

Ábrahám Pál szerzeményei fel is csendültek az eseményen. Az egybegyűltek négy dalt halhattak, közülük egy magyar nyelven volt előadva. Bejelentették továbbá, hogy jövőre Ábrahám Pál egyik leszármazottja koncertezik majd a szerb fővárosban.

Ábrahám Pál
Collegium Hungaricum
Belgrád
Szentgyörgyi Klára
Apatin

Most

15:53, Frissítve: 17:28

Élő könyvtár az óbecsei Than Emlékházban

Második alkalommal szerveztek élő könyvtárt az óbecsei Than Emlékházban: a rendezvényen az élő könyveket diszkriminált, sérült vagy egyéb hátrányos helyzetben élő gyerekek és felnőttek személyesítették meg.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.