Ugrás a tartalomra

Adán a Damjanich-szobor előtt emlékeztek az aradi vértanúkra

2018.10.06
20:10
2024.03.19
08:42
Forrás
Pannon RTV
A 13 aradi vértanú szabadságért hozott áldozatvállalása szimbólum lett - emelte ki ünnepi beszédében Gruber Ferenc, az adai Millecentenárium Emlékbizottság elnöke a gyásznapi koszorúzáson.

Az adai Damjanich-szobor előtt megtartott műsoron először a helyi Vadvirág Hagyományápoló Kör asszonykórusa énekelte el a himnuszt, majd az egyesülethez tartozó versmondók következtek. A rendezvényen Zakar Péter, a Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettese mondott beszédet, amelyben megemlékezett az aradi vértanúk hőstetteiről.

Zakar Péter, rektorhelyettes, Szegedi Tudományegyetem: „Ha azt kérdezzük, hogy vajon érdemes volt-e 1848/49-ben harcolni, akkor visszatérve a szabadságharc tehetséges és sikeres tábornokának soraihoz, aki az 1850-es évek elején fogságban vetette papírra ezeket a gondolatokat, akkor azt mondhatjuk, hogy 1848/49-es forradalom és szabadságharc küzdelmei már akkor is kifizetődtek, már akkor is érdemes volt harcolni, ha ennek egyedül a jobbágyi osztályunk felszabadulása volt az eredménye.”

Ada
aradi vértanúk
Zakar Péter

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.