Ugrás a tartalomra

Ahol a művészek születnek

2021.06.08
21:22
Forrás
Pannon RTV
Az újvidéki Bogdan Šuput Iparművészeti Középiskola már több mint hetven éve nevel ki fiatal képzőművészeket. Öt szakon folyik négy éves képzés, ebből lassan tizenöt éve egy nyílik magyar nyelven is.

Az iskola számos elismert művészt, középiskolai és egyetemi tanárt nevelt ki, akik alkotásai múzeumokban, képtárakban és nyilvános tereken is megtalálhatóak.

A felvételi vizsgára itt hamarabb szokott sor kerülni, mint a többi középiskolában. Három napig tart, és rajzolásból, festészetből és szobrászatból áll. Így nem meglepő, ha ide a képzőművészetek iránt nyitott, már előzőleg is alkotó, tehetségüket bemutatni és továbbfejleszteni akaró diákok érkeznek.

A felvételihez hasonlóan, a tanulmányok is sokrétűek, és minden szak nyújt egy széles körű alapképzést. A diákok számos technikával megismerkedhetnek és kísérletezhetnek.

Az alkotás nemcsak az iskola keretein belül, a négy fal között zajlik, hanem a diákok aktívan részt vehetnek a más intézményekkel, szervezetekkel megvalósuló együttműködésekben is.

A különféle együttműködések nyomaira rá is bukkanhatunk helyenként a városban, például falfestmények, murálok formájában. Jelenleg a Boldog Gyermekkor Iskoláskor Előtti Intézménnyel zajlik egy közös projekt.

Sokan folytatják tanulmányaikat a Művészeti Akadémián, vagy más hasonló intézményben. A tantermi és gyakorlati órákat is feldobják néha vendégelőadók, egyetemi tanárok vagy ismert művészek, akik közül többen is az iskola diákjai voltak.

Az iskolában öt szakon tanulhatnak a diákok. Minden irányzaton első osztályban általános képzőművészeti és elméleti képzést kapnak, majd a második osztálytól indul az általuk választott területen a szakképzés.

A 2021/2022-es tanévben magyar nyelven a grafikai tervező szak nyílik majd. Az intézményben húsz fős osztályok vannak, de a magyar osztályok létszáma általában ennek a fele.

A kreatív tehetségek gondozása és az alkotói szellem szabad szárnyalása mellett, amit a diákok kiemeltek, az a befogadó, egymást támogató diákközösség, valamint a megértő tanári kar.

Újvidék
képzőművészet

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.