Ugrás a tartalomra
Youtube / Handcraft project

Animációs kisfilm, amely a régi mesterségeket és a vajdasági népzenét ötvözi

2022.12.23
15:39
2022.12.23
19:45
Forrás
Pannon RTV
A hat részes animációs sorozattal a hagyományos szakmákat kívánják népszerűsíteni az alkotók.

A kisfilmek a juhász, a szabó, a suszter, az asztalos és a halász életét mutatják be, majd a hatodik részben az összes mesterséget karácsonyi kiadásban is láthatjuk.

A Juhász zenekarnál az év egyik legfontosabb projekt az animációs kisfilmek gyártása volt. Az alkotások "a Tudom én már..." gyereklemez tartalmán alapulnak. Juhász Gábor, rendező: „Én hoztam mindig a zenei alapot, amire kitaláltuk, hogy milyen figurát kellene, hogy az Attila megrajzoljon. Utána azt a Dávidék milyen módon tudják megmozgatni, érdekessé tenni, kis humort beletenni. Természetesen nem elragadva attól, amiről a zeneszám szól, hogy a régi mesterségeket népszerűsítjük és, hogy egy kis érdekességet tudjunk biztosítani a legkisebbek számára is.”

Szalai Attila karikatúráit bizonyára már senkinek sem kell bemutatni. Most viszont nem csak papíron, hanem a képernyőn, a kisfilmekben mozgásra bírva is láthatjuk rajzait. „Milyen körülményekben dolgozik egy cipész vagy egy szabó, vagy a halászoknak a munkahelyük a folyó. Ez így hozza magával és nem egy mai, modern beállítású képeket, hanem a régi idők gyönyörű világát próbáltam visszahozni.”

A megrajzolt képek viszont nem mozognának Guci Dávid és Miskolci Roland munkája nélkül.

Guci Dávid, animátor: „Minden egyest meganimálunk, amit szerettünk volna látni, hogy mozogjon. Azt utána össze kellett pakolnunk még egy kompozícióba, a háttereket és a különböző egyéb mozgó elemeket hozzáadtuk az egész rajzfilmhez, amit még kellett mozgatni. A végén következett az utómunkálat, ahol a hangot próbáltuk minél jobban rásimítani az animációnkra és plusz hangokat hozzáadni. Egyéb kis effektekkel megbolondítottuk, hogy minél érdekesebb legyen.”

Az animációs kisfilmek a magyarországi Bánát Szerb Kulturális Közhasznú Egyesület és a szabadkai Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület együttműködésében jöttek létre, az Európai Unió társfinanszírozásával. A hat kisfilm már megtekinthető a Handcraft project YouTube csatornán.

Juhász Gábor
Szalai Attila
Guci Dávid

Kapcsolódó tartalmak

Most

09:33, Frissítve: 09:38

Szurkolók csaptak össze Belgrádban

Éjfél körül tömegverekedés tört ki Belgrádban. Mintegy 40 szurkoló csapott össze a Gandijeva utcában. Két 30 év körüli férfit súlyos sérülésekkel szállítottak a katonakórházba, de gyerekek is megsérültek, köztük egy 12 és egy 16 éves fiú is.
18:19, Frissítve: 20:23

Reök Iván nyomában

100 éve hunyt el Reök Iván vízügyi mérnök, királyi főmérnök, a szegedi Reök-palota építtetője, tulajdonosa, földbirtokos, aki Szeged és Horgos életében is nagy szerepet játszott.

Népszerű

Elindult a szerbiai e-Agrar portál

A termelők az online felületen módosíthatják gazdaságuk adatait, megújíthatják az előző évben leadott információkat, de a támogatások igénylésére is itt lesz lehetőség.