Ugrás a tartalomra

Arany költészete volt a VM4K estjének központjában

2018.06.28
21:22
2018.06.29
15:46
Forrás
Pannon RTV
Arany János költészete köré szerveződött Az örökség című verses est csütörtökön a VM4K-ban Szabadkán.

A balladákból összeállított programon a népdalok is szerephez jutottak.

Tóth Péter Lóránt és Hajvert Ákos a versek, Török Noémi népdalénekes pedig a népdalok felől közelített a kérdéshez, hogy vajon Arany János költészete népies, vallásos, vagy mindez együtt? Az előadók szerint nagyon szerencsés, hogy a magyar kormány jóvoltából nagy magyar költőket emelnek vissza a köztudatba, aminek köszönhetően az elmúlt évben Arany-láz söpört végig a Kárpát-medencében.

Tóth Péter Lóránt, versmondó: „Arany Jánosnak az öröksége, ha már ez a cím is, akkor ez a nyelvünknek a sokszínűsége. El szoktam mondani, hogy mi felnőtt emberek háromezer ötszáz szót használunk egész életünkben, Arany János használt hatvanezret. Ezek olyan mélységek és olyan szárnyak tudnak lenni, amelyek a ma élő ember számára is irányadóak lehetnek.”

Hajvert Ákos szerint nagyon fontos az Arany-világnézet, ami ugyan nagyon visszafogott, de nagyon érdeklődő és nyitott.

Hajvert Ákos, versmondó: „Az, hogy mit hagyott ránk Arany János, nyilván azokat a szavakat, amiket megírt, amiket már elfeledtünk és azzal, hogy újramondjuk őket, visszajönnek a köztudatba. Azt a fajta életvitelt, amiben ő mélységesen hitt.”

A dalok és balladák jól kiegészítették egymást, hiszen Arany költészetére is ugyanaz a letisztultság és formai egyszerűség jellemző, mint a népdalokéra.

Arany János
Szabadka
VM4K
Tóth Péter Lóránt
Hajvert Ákos

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.