Ugrás a tartalomra

Arcok üveg mögött

2023.09.23
12:13
2023.09.23
16:27
Forrás
Pannon RTV
Tizenharmadik alkalommal tartották meg az Arcok üveg mögött – műfordítások vers- és prózamondó versenyét Bácsfeketehegyen a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete szervezésében.

A tanév első vers- és prózamondó találkozóján általános iskolásoktól egyetemistákig minden korosztály képviseltette magát. 

Benépesült a bácsfeketehegyi Bányai János Emlékház nagyterme. Többek között az angol, a francia és a német irodalom nagyjainak verseit, prózáit hozta el harminchárom diák és egyetemista a megmérettetésre.

Török Viola, Bácsfeketehegy és Hajvert Janka, Bácsfeketehegy:  

„- Én verset választottam, Jacques Prévert írta, az a címe, hogy Hogyan fessünk madarat? Végh György fordításában.”

„- Alan Alexander Milne írta a verset, és nekem azért tetszett, mert szeretem az állatokat, és az a címe, hogy Kutyus meg én, kedvenc állatom a kutya, ezért ezt.”

Az óbecsei Horváth Kinga már visszajáró versenyzője a megmérettetésnek, egy Indiában született kanadai írónő szerelemről szóló versével készült: „Én most egy Rupi Kaur szöveggel érkeztem, ami úgy gondolom, hogy az idei versenyre egy nagyon jó választás volt, hiszen egy kortárs írónő, és nekem nagyon tetszik ez a vers.”

Az Arcok üveg mögött találkozó fontos, hiszen kisebbségként a saját anyanyelvünkön emeljük be a világot környezetünkbe. A műfordítás és a világirodalom megismertetése a rendezvény célja – emelte ki Hajvert Ákos, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének elnöke: „Ezen a találkozón műfordításokat kell mondani, amit egyébként más találkozókon, legalábbis a mi régiónkban nem tudnak felhasználni, viszont nagyon fontosnak tartjuk azt, hogy a fiatalok foglalkozzanak a műfordításokkal is, hiszen a műfordítások is szerves részét képezik az egyetemes magyar irodalomnak, ráadásul ablakot nyitnak a világra, hiszen világirodalmat csak úgy tudunk olvasni, természetesen, ha nem tudunk más nyelveket, ha műfordításokkal találkozunk.”

A találkozón minden résztvevő minősítést kapott a színművészekből álló zsűritől, emellett helyezéseket is kiosztottak. Az Arcok üveg mögött előválogatója a magyarországi országos Radnóti Miklós Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozónak, amelyet kétévente szerveznek meg Győrben.

Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete
Bácsfeketehegy
Arcok üveg mögött – VERSfordítások VERSmondó VERSeny
Hajvert Ákos

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:19, Frissítve: 17:36

Mindenki készül az ünnepekre

Szerbia és Szabadka is már az ünnepi készülődés lázában égett ma. A Tejpiacon is sokan vásároltak, az eladók szerint valamelyest nagyobb volt a forgalom.
15:09, Frissítve: 16:41

Húsvét Palicson

Hatodik alkalommal szervezik meg a Húsvét Palicson nevet viselő hagyományápoló foglalkozást az ortodox ünnepek alkalmából.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.