Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Adrián

Átadták a Herceg János Irodalmi Díjat

2022.10.08
09:31
2022.10.08
16:14
Forrás
Pannon RTV
Az idei díjazott Lovas Ildikó író, kritikus, szerkesztő, műfordító lett. Az elismerést tegnap adták át a zombori Bielitczky Károly Városi Könyvtárban.

Az 1998-ban létrehozott Herceg János Irodalmi Díjat a névadó író, Herceg János szellemét leginkább ápoló irodalmárnak ítélik évente oda. Fekete J. József, Silling István és Lennert Móger Tímea alkották a bírálóbizottságot, akik egyhangúlag döntöttek arról, hogy idén Lovas Ildikó író, kritikus, szerkesztő, műfordítónak ítélik oda ezt az elismerést. A zsűri indoklása szerint a díjazott teljesítette azt a feladatot, amit Herceg János tűzött ki.

Lovas Ildikó író: „Az irodalom, az ugyanolyan műfaj, mint nagyon sok minden más az életben, hogy nincs egy állandóság, hogy ezt most elértem, jó, akkor jó, hanem, hogy mindig újra neki kell veselkedni, mindig újra bizonyítani kell. Nincs olyan, hogy ez örökre így fog maradni, vagy lehet, hogy így van, de akkor az ember kiüresedik, elveszik. Annak nincs túl sok értelme.”

A zsűri szerint nem volt nehéz eldönteni, hogy ki kapja idén a díjat.

Lennert Móger Tímea költő, újságíró: „Regényei, ha nem is Szabadkáról szólnak, de Szabadka ihleti ezeket a könyveket. Illetve nem csak Szabadka, hanem hasonlóan Herceg Jánoshoz, tehát a díj névadójához, tulajdonképpen az egész régióra, a tájra, térségre komplexen tekint és odafigyel. Ilyen módon beteljesíti azt a küldetést, amelyről Herceg János azt mondta, hogy a vajdasági magyar író feladata.”

A díj, amelyet a Dunatáji Herceg János Napok elnevezésű rendezvény keretében adtak át, Mraković Péter akadémikus szobrászművész alkotása volt. Az esemény védnökei Zombor városa és a sziváci Pele öntöde voltak.

Herceg János Irodalmi Díj
Lovas Ildikó
Lennert Móger Tímea
Zombor

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:50, Frissítve: 15:21

Király Ilona asztalitenisz emléktorna Csókán

A versenyre Újvidékről és Magyarországról is érkeztek sportolók. Az esemény célja, hogy a sport szeretete és népszerűsítése mellett, méltó emléket állítsanak egy olyan nagyszerű sportolónak és edzőnek, mint Király Ilona-Piki volt.

Népszerű

Október elsejétől érvényesek a nyugdíjas kártyák

Október elsejétől érvényesek az új nyugdíjas kártyák. Ezzel kapcsolatban ma újabb 16 intézménnyel írt alá szerződést a Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap. A kártya felmutatásával a nyugdíjasok kedvezményeket kaphatnak.

Újabb olcsóbb termékek a boltok polcain

Újabb 16 termékkel bővült a Jobb ár, vagyis a Bolja cena akció listája. Mától így már összesen 36 árucikket vásárolhatunk olcsóbban a programban résztvevő boltokban.