Ugrás a tartalomra

Az Aidával indult a Szerb Nemzeti Színház 161. évada

2021.09.16
13:27
2021.09.16
17:29
Forrás
Pannon RTV
Mintegy négyszázan dolgoztak az Aida című operaelőadáson: operaénekesek, kóristák, zenészek, balett-táncosok, statiszták. A tegnapi újvidéki bemutatót szabadtéren tartották, a Péterváradi várban. Ezzel megkezdődött a Szerb Nemzeti Színház 161. évada.

A szólisták már másfél éve készülnek Verdi Aidájára - mondta el Željko Andrić, a Szerb Nemzeti Színház baritonja.

„A maga módján mindegyik előadás nagy kihívás, és sok erőfeszítést igényel. Nyugodt szívvel mondhatom, hogy az Aida kiemelkedik ezek közül, nehézsége a Rigolettóval és A trubadúrra vetekszik, egyszerűen minden hangot rendkívül nehéz előadni.”

A koronavírus-járványból lelkileg is fel kell gyógyulni. Az egyik lépés akár ez az előadás is lehet - mondta a rendező, Aleksandar Nikolić. Az opera gyógyítóereje abban rejlik, hogy minden alkalommal valami elképesztő értéket ad át a nézőknek - tette hozzá Aleksandar Ilić, koreográfus.

„- Mikor csak arra gondolunk, hogy mit fog látni a közönség, a nyomás megszűnik, és onnantól őszintén, szívből dolgozunk a balett-társulattal, a kórussal, a szólistákkal, a technikusokkal, és próbálunk valami újat alkotni.
- Örülök, hogy hisznek a lelkesedésünkben, és hogy nemcsak a világi határokat feszegetjük, hanem egyszerűen hisznek bennünk, hogy amit csinálunk, más módon, de sikerülhet.”

Több mint négyszázan dolgoztak az előadáson.

Aleksandar Stankov, a Szerb Nemzeti Színház Operatársulatának igazgatója: „Utoljára 1982-ben mutattuk be ezt az operát a Szerb Nemzeti Színház nagyszínpadán. Most egy lépést tettünk előre, így az operát úgy fogjuk előadni, ahogy azt a zeneszerző is elképzelte, látványosan, a szabadtéren.”

A művet a Péterváradi várban vitték színre, szeptember 15-én, a szerb egység, a szabadság és a szerb nemzeti zászló ünnepén.

Dragana Milošević, tartományi művelődési titkár: „Emlékeztetek mindenkit, hogy három jelentős évfordulót ünnepelünk: 120 éve halt meg Verdi, akinek a művét ma este játsszák, a második évforduló a Szerb Nemzeti Színház 160. évfordulója és a 161. évadának megnyitója. A harmadik nagy évforduló természetesen az Aida 150 évvel ezelőtti ősbemutatója.”

Az Aida újvidéki bemutatója óriási sikert aratott.

Aida
Szerb Nemzeti Színház
Péterváradi vár
évad

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.