Ugrás a tartalomra

Balett és opera az újvidéki Szerb Nemzeti Színházban

2023.04.03
22:11
Forrás
Pannon RTV
Az opera társulata március végén Csajkovszkij orosz zeneszerző operáját, az Anyegint mutatta be, mely Puskin azonos című verses regénye alapján íródott.

Az újvidéki Szerb Nemzeti Színház balett- és operaelőadásoknak is otthont ad. Az opera egy vokális-hangszeres drámai színpadi műfaj, amelyben a cselekményt énekléssel, tánccal és színjátszással mutatják be.

Egy opera előadói a szóló- és kórusénekesek, a balett-táncosok és a szimfonikus zenekar. Nincsenek színészek, mert a színészi játékért a színpadon lévő összes előadó felel. Mivel az opera hasonlít a klasszikus drámai alkotásokhoz, színházi darabokhoz, felvonásokból áll, a felvonások jelenetekből, a jelenetek pedig képekből. Az opera szövegkönyvét librettónak nevezik, amit a próbafolyamat előtt megkapnak az előadók. Az opera fő előadói a szólóénekesek. Ők alakítják az összes fő- és mellékszerepet, melyek a hang magassága, illetve minősége alapján vannak felosztva.

Danijela Jovanović, operaénekes: „Egy opera rendszerré szerveződő munkát igényel, elsősorban a zenei szöveget tanuljuk meg, természetesen a librettóval együtt. Zeneileg olvassuk, és ezt dolgozzuk ki, amihez egy-két hónap is szükséges. Ezt követően az együttes összes szólistáját összekapcsolják, és jönnek a rendezői próbák. Magától értetődik, hogy addigra a szólisták fejből tudják a saját szövegüket. A karmesterrel való, valamint a színpadi és zenekari próbák után a zenekarral együtt megkapjuk a végterméket, ami maga az előadás."

Az opera fontos része a kórus is. Számos szerző a kórusra alapozta műveit. Tagjai hivatásos énekesek. Létszámuk és szerepük az operákban stílusonként változik. Lényeges zenei-dramaturgiai funkciójuk van.

Vesna Kesić Krsmanović, az operakórus karmestere: „A kórus a kórusteremben szólamok szerint kezd próbálni. Az emberek nagyon készülnek, főleg ha idegen szövegről van szó, például most orosz a szöveg, így vannak lektoraink, akik segítenek, hogy a szöveget a legjobban meg tudjuk tanulni. Ilyenkor tanulják a szöveget és a zenét, majd ezt követően összeáll a kórus, és a karmester dinamikai, zenei és egyéb alkotásai kezdődnek el. A szólisták is korrepetáláson vesznek részt. A végén állítjuk össze az egészet. Ez általában az úgynevezett zicc próbákon történik meg, és utána kezdődnek a rendezési próbák, amik nehezek szoktak lenni, főleg ha van benne mozgás, koreográfiák. Ez megterhelő szokott lenni."

Egy operában a néző először a zenén keresztül kezd ismerkedni a darabbal és annak hangulatával. Maga az opera színét a zene adja meg, vagyis a szimfonikus zenekar tagjai. A színpad alatt álló zenekari árokban a karmester vezényli a zenekar tagjait. A karmester kulcsfontosságú szerepet tölt be. Ő a kapocs az énekesek és a zenekar között, ő gondoskodik a tempóról és a hangerőről, figyelve az összhangra és minden előadóra.

Valter Atanazi, karmester, vendégművész, Olaszország: „A zenekar az opera alapfelállása, összekötő eleme. Megadja az operának mindazokat az érzelmi színeket, melyek még jobban beleviszik az embereket ebbe a világba. Az árnyalatok, érzelmi színek és motívumok mellett a díszlet is fontos. Sok mindenből tevődik össze az opera, nagy különbözőségekből, és az egész egy nagyon jó káosz, amiben minden árnyalat kiegyenlítődik, kifejti, hogy mi lehet a szöveg értelme, vagyis a dráma, ami éppen zajlik."

Az újvidéki Szerb Nemzeti Színház operatársulatának repertoárja igen gazdag. A tragikus hangvételű, komoly operák mellett számos vígopera is szerepel rajta. A többi között Puccini és Verdi darabjait, valamint Kálmán Imre Csárdáskirálynőjét is élvezhetik a nézők.

Željko Andrić, az opera igazgatója: „A közönségünk csodálatos. Szólistaként, a világ minden táján fellépő baritonként nagyon szeretek a közönségünk előtt fellépni, és érezni is ezt az energiát, hiszen látható, hogy a közönségünk nagy operaismerő. Színházunk már régóta létezik, és kialakult a saját közönségünk. Természetesen az a célunk, hogy új közönséget is építsünk, és megismertessük velük a komolyzenét, ezt a repertoárt, és ebben sikereink vannak."

Az opera egy teljes értékű zenei organizmus, fejlett dramaturgiával. A korrepetálások, ruha-, és számos próba után, a főpróbahetet a bemutató zárja. Ez a több hetes, hónapos folyamat számos szakember munkáját veszi igénybe. A rendező, a szereplők, a karmester, a zenekar és korrepetítorok munkája mellett a fények és a hang is fontos. A díszlet-, jelmeztervező, valamint sminkesek és fodrászok munkája sem elhanyagolható.

opera
balett
színház

Kapcsolódó tartalmak

Most

19:54

Megkezdte a támogatói aláírások gyűjtését a VMSZ

Magyarkanizsa, Topolya és Zenta község területén kezdte az önkormányzati listaállításhoz szükséges támogató aláírások gyűjtését a Vajdasági Magyar Szövetség. A párt Topolyán ma elsőként adta át listáját, így az egyes sorszámmal indulnak.
18:48, Frissítve: 19:19

Táncolt a tavasz a Népkörben

A tánc világnapja alkalmából a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ idén is megszervezte a Táncoló tavasz elnevezésű rendezvényt. A regionális gyermek és ifjúsági néptánc találkozón közel 200 fiatal lépett színpadra.
15:14, Frissítve: 18:25

Újraszentelték a Ladányi-keresztet

Újraszentelték a Törökbecse és Basahíd közötti országút mentén álló Ladányi keresztet. Törökbecse polgárai a közelben zajló 1849-es csatában elesett névtelen hősök emlékére állíttatták fel annak idején.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.