Ugrás a tartalomra

Befejeződött a Vajdasági Hivatásos Színházak Fesztiválja Nagybecskereken

2023.04.26
12:22
2023.04.26
17:39
Forrás
Pannon RTV
A díjkiosztóval Nagybecskereken befejeződött a Vajdasági Hivatásos Színházak 72. Fesztiválja. Aleksandra Glovacki válogatásában hét vajdasági színtársulat tíz előadását láthatta a közönség. Hatot a felnőtt, négyet pedig a gyermekkategóriában.

A becskereki Toša Jovanović Népszínház immár a 26. alkalommal volt a házigazdája Szerbia legrégebbi színházfesztiváljának. Az előadások ezúttal is teltházasak voltak.

Dejan Karlečik, a nagybecskereki Toša Jovanović Népszínház igazgatója: „Lejárt az ötéves szervezési mandátumunk és már a jövő héten a Vajdasági Hivatásos Színházak Egyesületében döntést hozunk arról, hogy a Fesztivál a továbbiakban is marad Nagybecskereken vagy pedig a szervezési jogot - egy rövid időre – valamelyik más város kapja meg.”

A legjobb előadás a Što na podu spavaš című bemutató volt, amelyet Darko Cvijetić
szövege alapján Kokan Mladenović rendezett, az Újvidéki Szerb Nemzeti Színház, a zágrábi Gavela drámaszínház, a Szarajevói Népszínház és a MESS Sarajevo társulat koprodukciójában.

Kokan Mladenović: „Szinte valótlan volt, ahogy a zágrábi, szarajevói, újvidéki emberek, minden után is, beszélnek a közös háború témájáról, amely tönkretette az országunkat. Miközben közülünk senki sem látja egyformán a megtörténteket, mégis annyi empátiával, mások szenvedéseinek a megértésével. Ez az idill a munkafolyamatban, az egymásra való odafigyelés az előadás megformálásában, annak a bizonyítéka, hogy még vagyunk.”

A Szabadkai Gyermekszínház fődíjat kapott, immár hetedszer ezen a fesztiválon. Az
övéké a legjobb gyermekelőadás: a Ne idi daleko című, Tamara Kučinović szövegével és rendezésében.

Stamenković Árokszállási Márta a Szabadkai Gyermekszínház igazgatóje kiemelte: „Boldogok vagyunk és nagy megtiszteltetésnek tartjuk, hogy a színházunk három díjat nyert. Az első a legjobb gyermekelőadásért, a másik nagyon jelentős a Viktorija Palfi díja, a harmadik díjat pedig a koreográfusok kapták a Ludas Matyi magyar nyelvű előadásáért, ők pedig Kovács Tibor magyarországi vendégünk és Ricz Ármin aki a színészünk és rendezőnk.”

A gyermekelőadások legjobb színészének járó díjat Viktorija Palfi, a Szabadkai Gyermekszínház színésze kapta.

„Imádom ezt a fesztivált és egykor kisegítőként is már követtem ezt az eseményt, amelynek az előadásai kiválóak és változatosak és most alkalmam volt részt venni rajta és díjat is kaptam.”

Különdíjat kapott Terék Anna a Láthatatlan kölykök című előadás szövegéért, amelyet az Újvidéki Színház társulata vitt a színre, Lénárd Róbert rendezésében. A rendező kiemelte: „A díj, amit kaptunk Terék Annáé, aki sajnos nem tud itt lenni. Ő a szerzője a darabnak. Kifejezetten az Újvidéki Színház számára írta. Először írt egész estés darabot az Újvidéki Színháznak, amit tényleg így műsorra is tűztünk. Annyit tudok tolmácsolni tőle, hogy nagyon örül a díjnak.”

A díjazottak tiszteletére megtartott bemutatón a Montenegrói Nemzeti Színház Pokojnik című előadásával lépett fel.

vajdasági hivatásos színházak fesztiválja
Nagybecskerek
Dejan Karlečik
Kokan Mladenović
Stamenković Árokszállási Márta
Viktorija Palfi
Lénárd Róbert

Most

15:40, Frissítve: 16:02

Helyi alapanyagokból helyi termékek

Hagyományos karácsonyi kiállítás, helyi termékek bemutatója, nemzetközi pálinkafesztivál, vajdasági kulináris és élelmiszeripari kiállítás, mesterségek bemutatója és gépkiállítás. Mindez egy rendezvényen belül - elkezdődött a 7. Zentai Gazdanapok.
15:29, Frissítve: 15:36

Molnár Judit érdemelte ki a Kosztolányi-díjat

A magyar ügy érdekképviseletében tett fáradhatatlan munkájáért a felvidéki Molnár Judit, a Ma7 médiacsalád főszerkesztője kapta a Kosztolányi-díjat a III. Kárpát-medencei Magyar Médiatalálkozón Visegrádon.
14:01, Frissítve: 16:19

Erős emberek versenyeztek Magyarkanizsán

Minden erejükre szükségük volt azoknak a résztvevőknek, akik indultak a II. Karácsonyi Kupa elnevezésű felhúzó versenyen. Ez az erőemelés harmadik gyakorlata és kétségtelenül a legnehezebb. A legtöbb résztvevőnek sikerült rekordot döntenie.
13:30, Frissítve: 16:33

Átérezni a Himnusz és a Szózat lelkületét

25. alkalommal szervezte meg az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete a Himnusz és Szózat szavalóversenyt. A megmérettetésnek a Szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar adott otthont.

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Itt a disznótorok ideje - Megéri-e böllért fogadni?

A hideg idő beköszöntével elérkezett a disznótorok ideje. Legalábbis ott, ahol még éltetik ezt a hagyományt. Ma már a falvakban is egyre kevesebben döntenek a disznóvágás mellett, aminek több oka is van.