Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Bemutatták Mák Ferenc kiadványát Zentán

2019-05-13
20:33
2019-05-14
16:46
Forrás
Pannon RTV
A kötet címe: Veremidő – Magyarok a királyi Jugoszláviában (1918–1941) – Cikkek, tudósítások, helyzetjelentések a kisebbségi életről.

A Zentai Alkotóházban mutatták be a Veremidő – Magyarok a királyi Jugoszláviában (1918–1941) – Cikkek, tudósítások, helyzetjelentések a kisebbségi életről című kötetet. A Mák Ferenc irodalom- és társadalomtörténész által válogatott kordokumentumokat tartalmazó könyv a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet Délvidéki Soroló elnevezésű sorozatának nyolcadik kötete. A könyvben található dokumentumok a délvidéki magyarság politikai és társadalmi hátterét járják körül a két világháború közötti időszakban. A kötetbemutatón Bárdi Nándor, a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpontjának főmunkatársa méltatta a könyvet.

Mák Ferenc, irodalom- és társadalomtörténész: „Nagyon sok tudósítást, beszámolót a német irodalomból vettek át az elődeink. Én már a fordított változatot közöltem. Az irodalom kibontakozásától kezdve a sajtótörténeten át, az oktatástörténeten keresztül egészen a személyes sorsokkal bezárólag gyűjtöttem össze a különböző írásokat.”

Mák Ferenc
Zenta
Veremidő

Most

23:12, Frissítve: 23:24

Szerbia nyerte az Acropolis kupát

Szerbia férfi kosárlabda-válogatottja nyerte meg Athénban az Acropolis kupát, miután a döntőben hosszabbítás után 85-80-ra legyőzte a házigazda Görögország csapatát.
22:27, Frissítve: 22:44

Ismét erdőtűz pusztít Gran Canaria szigetén

Mintegy négyezer embert kellett kitelepíteni a Kanári-szigetekhez tartozó Gran Canarián tomboló erdőtűz miatt – közölte a Kanári-szigetek elnöke vasárnapi rendkívüli sajtótájékoztatóján.
22:04

Százezrek tüntettek békésen Hongkongban

Több százezren tüntettek békésen vasárnap Hongkongban, azt mutatva, hogy a mozgalom továbbra is széles támogatást tud maga mögött a nemzetközi repülőtér működését megbénító ülőtüntetés után is.
21:35, Frissítve: 21:41

Kiirtotta családját egy orosz tizenéves

Meggyilkolta családjának öt tagját, majd önmagával is végzett egy tizenéves a Volga-menti Uljanovszk megye Patrikejevo falujában - jelentették vasárnap orosz hírügynökségek.
16:10, Frissítve: 16:48

Dinnyét vegyenek!

A közkedvelt nyári gyümölcs kilóját a szabadkai tejpiacon már 15 dinárért is meg lehetett vásárolni a hétvégén. Vasárnap rengeteg friss terméket kínáltak az árusok, de vásárolókból sem volt hiány.

Népszerű

Szakad a hó Ausztráliában

Hideghullám érte el Délkelet-Ausztráliát, a hegyvidéki területeken a hőmérséklet -3 fok körül mozgott.

Közel 200 km/h-val száguldozott

193 kilométeres óránkénti sebességgel haladt egy 24 éves férfi a szerbiai Rača település olyan útszakaszán ahol a sebességkorlátozás 80 km/h volt.