Ugrás a tartalomra
Zenta, 1697 rockopera
Pannon RTV

Bemutatták a Zenta, 1697 rockoperát

2018-09-09
07:30
2018-09-09
18:04
Forrás
Pannon RTV
Vastapssal ünnepelték a Zenta, 1697 című rockopera szereplőit tegnap este. Az előadás közel 2000 nézőt vonzott a zentai Sportcsarnokba.
Zenta, 1697 rockopera

Még az előadás előtt pár órával is tökéletesítették a színészek a dalaikat. Wischer Johann, igazgató, Zentai Magyar Kamaraszínház: „Egyelőre még az érzéseimmel nagyon nem volt még időm foglalkozni, mert egyelőre próbálunk teljesíteni, odaérni, megpróbálni lejátszani az előadást. Egyelőre minden rendben van, úgy, hogy nyugodt vagyok. Nem sokára most már a szerepre is koncentrálok, jól érzem magam.”

Az ősbemutatóhoz autentikusabb helyszínt nem is választhattak volna a darab megalkotói és rendezői – mondta el Szarka Gyula, a produkció zeneszerzője. „Itt volt maga a történelmi esemény, és valóban, világra szóló esemény, Európa szintű esemény volt, amire büszkék lehetünk mindannyian magyarok. Nemcsak itt, hanem mindenütt a Kárpát-medencében.”

Zenta, 1697 rockopera

A darab első szólamait megelőzőleg Czegledi Rudolf polgármester köszönőlevelet adott az idén 10. jubileumát ünneplő Zentai Magyar Kamaraszínháznak. Elmondta, hogy a Kamaraszínház a Soproni Petőfi Színházzal karöltve színháztörténelmet írt. „A Délvidéken nagyon régen, vagy nem is volt, vagy nem létezett rockopera. És főleg így, hogy történelmi rockopera, ilyen még soha nem volt a vidékünkön. Ez is bizonyítja, hogy közösen összefogva, hiszen itt a két színház közösen tudta megteremteni ezt az előadást.”

A darab jelentős üzenetet hordoz magában – fogalmazott Hajnal Jenő. Elmondta, hogy Savoyai Zentánál egész Európát és a kereszténység értékeit védte meg. Hozzátette, hogy az előadás arról is szól, hogy Zenta sehol sem volt, és egyszer mégis csak a világtörténelem része lesz. „Ma, a 21. században azt hiszem, hogy pontosan ezt a reménytelenségből jövőt építő erőt találhatjuk meg mind az előadásban, mind a zentai csata évfordulójában, mind abban az ünnepben, amely a zentai csata 300. évfordulójakor épp itt Zenta, délvidéki központi ünnepségévé válva, az egész Kárpát-medence figyelmét is magára vonzotta.”

A darabot a 2019/20-as évadban, Sopronban játsszák majd, emellett szeretnének egy esztergomi, egy budapesti és egy felvidéki bemutatót is tartani. 2020 nyarán pedig, a tervek szerint, a Kárpát-medencei különböző helyszínein mutatják be, és Zentára is visszatér. Pataki András, a darab rendezője: „A jövő évadban, jövő nyáron, színházi körülmények között felújítjuk, és jövő ősszel, és az azt követő ősszel, mai számításaim szerint Zentán ez az előadás látható lesz. Tehát gyakorlatilag egy élőzenével dúsított világ fog visszatérni egy év múlva.”

A produkció létrejöttét Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Magyar Nemzeti Tanács és Zenta város önkormányzata támogatta.

1697
rockopera
Zenta

Most

Népszerű

Látványkonyhával várja vendégeit a Varga Csárda

Ünnepséggel, állófogadással nyitotta meg kapuit az új Varga Csárda Magyarkanizsán. Az egykori Halászcsárda helyén kialakított új étterem látványkonyhával és széles halétel különlegességekkel szolgál.

Kigyulladt egy családi ház Szabadkán

Vasárnap kora este sűrű füst gomolygott az Arsenije Čarnojević és a Szép Ferenc utca kereszteződésénél. A közlekedés teljesen megbénult, mert a látási viszonyok minimálisra csökkentek.

Állami ünnep van

A ma és holnap állami ünnep van Szerbiában, ezért a hétfő is munkaszüneti nap.