Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Benes Józsefre emlékeztek a vajdasági magyar képzőművészet napján

2019-11-15
11:44
2019-11-15
16:41
Forrás
Pannon RTV
Benes Józsefre, a községben is alkotó festőre emlékeztek a vajdasági magyar képzőművészet napjának alkalmából csütörtök este Zentán.

Mintegy 30 alkotó emlékezett meg a bajmoki születésű festőről úgynevezett hommage képekkel, vagyis a művész munkássága előtt tisztelgő alkotásokkal.

Patócs László, a Híd folyóirat szerkesztője, kritikusa nyitotta meg a tárlatot. A kiállítás darabjai rendkívül széles skálán mozognak a képzőművészeten belül. Nem csak tájképeket láthat a közönség, hiszen számos alkotó saját stílusában emlékezett meg a 20. századi vajdasági magyar képzőművészet egyik kiemelkedő alakjáról. A tárlat különlegessége továbbá, hogy Benes József alkotásai is helyet kaptak a Városi Múzeum kiállítótermében Zentán.

Csernik Attila, képzőművész, Topolya: „Ezeken a képeken szerintem az látható, az verődik vissza, hogy én, másik kolléga hogyan reagált arra, hogy a Benes Jóska emléktárlatán szerepeljen egy munkájával. Ez a lényege azt hiszem ennek az egésznek.”

A kiállítás egyik érdekessége a 10 művész közreműködésével, a zentai művésztelepen elkészített óriási festmény. A tárlat szomorú aktualitása, hogy Benes József – aki maga is rendszeresen részt vett a művésztelep munkájában - két éve nincs köztünk – mondta Szarka Mándity Krisztina, a kiállítás kurátora. „Nagyon sokrétű, és sok színű anyag ez, úgyhogy elsősorban azt figyeltük, hogy ilyen kis szigetecskék keletkezzenek. Próbáltunk tematikus szigeteket létrehozni, tehát előbb a tájképeket, amelyek Benes-tájképek hatására születtek, aztán van egy-egy olyan kis sziget, ahol valóban egy adott Benes-műre történik reflektálás. A kiállítás másik részében azok a művek vannak, amelyek inkább magának a művésznek a folyamatába illenek bele, de azért egy picit reagál a Benes-gondolatra is.”

A tárlatot december 16-ig tekintheti meg a közönség a zentai Városi Múzeum kiállítótermében.

Benes József
képzőművész
megemlékezés

Most

18:16

Elhunyt Szűcs Lajos

A Ferencvárosi Torna Club olimpiai bajnok labdarúgója, 77 éves korában érte a halál - jelentette be a klub vasárnap.

Népszerű

Megtalálták a csantavéri kisfiút

Este fél nyolc körül előkerült a ma délután Csantavéren eltűnt kisfiú. Réti Dénes jól van, a szülei köszönik a segítséget a fiú felkutatásában.

Vučić: holnap döntenek a szigorításokról

Aleksandar Vučić szerb elnök ma délután is sajtótájékoztatót tartott. Elmondta, hogy a járványügyi helyzettel kapcsolatban a konkrét intézkedésekről holnap döntenek.