Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Boldogság és keserűség a Népkör színpadán

2019-11-17
23:06
2019-11-18
16:26
Forrás
Pannon RTV
Vigasz címmel tartott előadást a szabadkai Népkör MMK Róna táncegyüttese vasárnap. A produkció az emberi lét során megélt, boldog és keserű élményeket taglalja.

Arra keres választ, hogy ki hogyan, hol és milyen módon lel vigaszt bánatára. Önmagából vagy a közösségből merít-e erőt? Ezek az élethelyzetek magyarpalatkai, bonchidai, és vajdaszentiványi táncokban és énekekben elevenedtek meg a nézők előtt.

Az előadás olyan élethelyzetekre keres választ, amelyek az emberek mindennapjaiban jelen vannak. Ilyen például a bánat és a keserűség, valamint arra, hogy miként lelnek vigaszt az emberek.

Rumenyákovity Karlo, művészeti vezető, Róna Táncegyüttes: „A Vigasz címet kapta ez az előadás mégpedig azért, mert különböző élethelyzeteket próbálunk bemutatni három tájegységről Palatkáról, Bonchidáról és Vajdaszentiványról.”

 

Az országos minősítőket követően a csapat mindig előkészül a következő két évad táncanyagára. Így volt ez most is, idén három koreográfiával készült a csoport.

Pintér Krisztián, csoportvezető, Róna Táncegyüttes: „Van olyan koreográfiánk, ami egy úgymond régi koreográfia, amit most elevenítettünk fel. Tehát vannak olyan táncosok, akikben már évek óta érik ez a dolog. Illetve vannak újabb koreográfiánk is, amelyeket fél éve próbálunk, ennyi kell, hogy beérjenek a dolgok.”

 

A csoport által választott tájegységek a táncházak rendszeres táncait foglalják magukba, így a Fokos zenekar az általuk már jól ismert dallamokkal húzta a talpalávalót.

Cseszák Zsombor, prímás, Fokos zenekar: „A szabadkai Népkör Róna Táncegyüttese készül a néptáncosok országos bemutató színpadára, amelyben egy félórás terjedelmű műsort kell hogy összeállítsanak a néptánccsoportok és legalább két tájegység táncát kell, hogy magába foglalja. Ők három tájegységet is választottak.”

Szécsi Viktória, művészeti vezető, Róna Táncegyüttes: „Hogy miért pont ezek a táncok kerültek most színpadra? Talán azért mert még sohasem volt ilyen felállás, hogy közel 35 táncos táncol a Népkör Róna Táncegyüttesében, és most mind a három tájegység Erdély szívéből és lelkéből van megzenésítve, illetve megtáncolva.”

A minősítőt követően Kecskeméten mutatják majd be az előadást. Emellett Vajdaság-szerte több helyre is el szeretnék juttatni a megzenésített népi játékot - tette hozzá a művészeti vezető.

Népkör Magyar Művelődési Központ
Róna táncegyüttes
néptánc
Fokos zenekar

Most

21:28, Frissítve: 23:30

Újabb vajdasági magyar az olimpián

Kijutott az olimpiára a szerbiai férfi asztalitenisz válogatott miután óriási bravúrt végrehajtva Hongkongot is legyőzte az ötkarikás játékok kvalifikációs tornáján.

Népszerű

Fájjon-e a feje annak, akinek régi autója van?

A légszennyezés a mindennapok legégetőbb problémája lett. A címlapok, az újságok vezető cikkei mind erről szólnak a szerb sajtóban is. Nap mint nap újabbnál újabb intézkedéseket fogalmaznak meg.

Január 18-a Piroska napja

Időjárás szempontjából a mai napnak különleges jelentése van, ugyanis, ha Piroska napján fagy, negyven napig el nem hagy - tartja a mondás.

Négy gépkocsi ütközött össze Szabadkán

Négy gépkocsi ütközött össze Szabadkán, az Egészségügyi Középiskolánál a Belgrádi úton, ma kora délután. Egy személy könnyebb sérüléseket szenvedett, írja a subotica.com hírportál.