Ugrás a tartalomra

Csáth-kották

2021.03.01
22:23
2021.03.01
23:07
Forrás
Pannon RTV
Kaotikus, van egy sötét hangulata is, a novellákban megismert légkört idézik szerzeményei is - Csáth Géza zenei munkásságáról, műveinek jellemzőiről beszélt a Közügyekben Németh György zongoratanár.

Szabadka számos híres művésszel büszkélkedhet. Közülük az egyik legismertebb Csáth Géza. Fiatal korában a zene és irodalom egyaránt érdekelte. Apja hegedűművésznek szánta, ő festő szeretett volna lenni. A magyar novellairodalom kimagasló személyisége komolyzenei darabokat is írt.

Kaotikus, van egy sötét hangulata is, a novellákban megismert légkört idézik szerzeményei is - Csáth Géza zenei munkásságáról, műveinek jellemzőiről beszélt a Közügyekben Németh György zongoratanár. Bemutatta a szabadkai Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület Hang Klasszikus Zenei Társulatának programjait, amelyek tavaly az online térben valósultak meg.

A társulat tagjai átdolgozták Csáth Notturo című hegedűművét, amelyet zongorán és csellón adtak elő. Zongorán Németh György, csellón pedig Molnár Viktor játszott. Az erről készült videót a Hang Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján tekinthetik meg.

Szabadka
Csáth Géza
Notturo
komolyzene
zongora
hegedű
Németh György
zongoratanár
irodalom
zene

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:01

A Szputnyik második adagját vették fel Zentán

85-en kapták meg vasárnap délelőtt a Szputnyik V második dózisát Zentán. A községben eddig mintegy 7500 adag vakcinát adtak be. Az illetékesek remélik, hogy májusban elérhetik akár a 40-50 százalékos oltottságot a felnőtt lakosság körében.
12:08

Holnap rajtol a Szerbia Open

Az ATP 250-es kategóriába tartozó belgrádi salakos tenisztorna legnagyobb sztárja természetesen a hazai színekben szereplő Novak Đoković lesz.

Népszerű

A szabadkai vörös zóna

A Pannon Televízió stábja engedélyt kapott arra, hogy a Szabadkai Közkórház covid-részlegének vörös zónájában forgasson, ott, ahol a legsúlyosabb betegeket kezelik. Megrázó felvételeket rögzítettünk!