Ugrás a tartalomra

Csáth-kották

2021.03.01
22:23
2021.03.01
23:07
Forrás
Pannon RTV
Kaotikus, van egy sötét hangulata is, a novellákban megismert légkört idézik szerzeményei is - Csáth Géza zenei munkásságáról, műveinek jellemzőiről beszélt a Közügyekben Németh György zongoratanár.

Szabadka számos híres művésszel büszkélkedhet. Közülük az egyik legismertebb Csáth Géza. Fiatal korában a zene és irodalom egyaránt érdekelte. Apja hegedűművésznek szánta, ő festő szeretett volna lenni. A magyar novellairodalom kimagasló személyisége komolyzenei darabokat is írt.

Kaotikus, van egy sötét hangulata is, a novellákban megismert légkört idézik szerzeményei is - Csáth Géza zenei munkásságáról, műveinek jellemzőiről beszélt a Közügyekben Németh György zongoratanár. Bemutatta a szabadkai Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület Hang Klasszikus Zenei Társulatának programjait, amelyek tavaly az online térben valósultak meg.

A társulat tagjai átdolgozták Csáth Notturo című hegedűművét, amelyet zongorán és csellón adtak elő. Zongorán Németh György, csellón pedig Molnár Viktor játszott. Az erről készült videót a Hang Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján tekinthetik meg.

Szabadka
Csáth Géza
Notturo
komolyzene
zongora
hegedű
Németh György
zongoratanár
irodalom
zene

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.