Ugrás a tartalomra

Délvidéki Ősök Napja Bajsán

2022.07.23
17:44
2022.07.23
18:51
Forrás
Pannon RTV
A honfoglalás kori magyar hagyományokat idéző kétnapos ünnepség kapott helyet a bajsai Bács-ér völgyben. A Délvidéki Ősök Napját második alkalommal szervezte meg a Magyar-Turán Délvidék és a Magyar-Turán Alapítvány.

Az ősi magyarság eredetét és kultúráját felvonultató rendezvényre az egész Kárpát-medencéből érkeztek hagyományőrzők, akik harci bemutatókkal, táltos dobolással és seregszemlével nyűgözték le a közönséget.

Táltos dobolással kezdődött az ünnepélyes megnyitó. Később a gyalogos és lovas harcosok felvonulásával seregszemlét tartottak, ahol a különböző korok és törzsek viseleteit is felvonultatták.

A löszfalak ölelésében igazi időutazásban volt része annak, aki a rekkenő hőség ellenére kilátogatott az eseményre. Megismerkedhettek a honfoglalás kori magyar jurták világával, a nomád népek kultúrájával, fegyvereivel és viseleteivel egyaránt.

Kórodi Gulzsanat, kézműves: „Ezeket a fejfedőket kazah nyelven takiyának hívják. Ezek tiszta nemezből készülnek, és kézzel készült hímzésekkel. Ezek a hímzések, például itt egy kos szarva, a közepén liliomvirág. Ez egy magyar motívum is lehetne, és ezt nálunk úgy hívják, hogy a férfi ölelő karjaiban virágzó nő.”

Számos magyar ünnepünk van, és sok történelmi eseményről megemlékezünk, de egy olyan ünnepünk sincs, amikor azokat ünnepeljük, akiknek leginkább ezt a hazát köszönhetjük - részletezte Bíró András Zsolt antropológus, a Magyar-Turán Alapítvány elnöke.

„Így jött az ősök napjának az ünnepe, amelyben benne vannak a legrégebbi, magyar legendák alapján még a hun őseink, az avar őseink, de legfőképpen a honfoglaláskor, a magyar nagy fejedelemséget létrehozó nagy vezérek: Álmos fejedelem, Attila nagy fejedelem emléke. Ennek kapcsán elindult az a szervezkedés, hogy összegyűjtöttük a hagyományőrzőket, és a Magyar-Turán Alapítvány létrehozta a Magyar-Turán Szövetséget, amely mára már akkora mozgalommá nőtt, hogy több mint 112 csapat vesz részt benne az egész Kárpát-medence területéről.”

A Délvidéki Ősök Napjának immár második alkalommal adott otthont Bajsa.
Szatmári Adrián, polgármester, Topolya: „A szervezők egy nagyon érdekes programot készítettek az idelátogatók számára. Ez a rendezvény pedig mindenképpen a hagyományőrzés védőbástyája lehet, ami mindenképpen figyelmet, folytatást és támogatást érdemel.”

Az eseményen elhangzott, a bajsai csak egy kis ízelítője annak az augusztus 12-14 között megvalósuló nagy közös ünnepnek, amelyet a magyarországi Bugacon rendeznek meg. A nagyszabású tematikus kiállításon 27 rokonnemzet is képviselteti magát nemcsak a Kárpát-medencéből, hanem a keleti országokból is.

Délvidéki Ősök Napja
Kórodi Gulzsanat
Magyar-Turán Alapítvány
Bíró András Zsolt
Szatmári Adrián

Most

19:06, Frissítve: 19:27

Húsvéti kirakodóvásár Pancsován

Hetedik alkalommal rendeztek húsvéti kirakodóvásárt Pancsován. A városhoz tartozó települések nőszervezetei és magánszemélyek kínálják fel kézműves portékáikat és ünnepi süteményeiket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.