Ugrás a tartalomra

Elég volt már a télből!

2024.02.07
11:58
2024.02.07
16:00
Forrás
Pannon RTV
Télűző farsangi táncházat és jelmezes mulatságot tartottak, valamint csöröge fánkot gyúrtak és sütöttek kedden a kúlai Népkör Magyar Művelődési Központban.

Mindenki vigadott, együtt táncolt és énekelt, a mulatozásba a szülőket és a nagyszülőket is bevonták.

A nagyterem kifutója először az óvodásoké, majd az alsósoké volt, láthattunk rajzfilmhősöket, kisbékát, pillangót, rendőrt, királylányt, kalózt, orvost, szakácsot. Szinte felsorolni sem lehet, hány ötletes jelmez volt. Az ötödikes Afity Laura jósnőnek öltözött. „Én jósoló vagyok, anyukám segített, meg rájöttem, mert néztem valami videót, és kijött valami jósoló, és gondoltam, lehetnék jósnő. Van egy golyója, amelyből tud jósolni, van rajta palást, nyaklánc, meg szoknya.”

Miocs Teodor Zorronak öltözött, ugyanis 30 évvel ezelőtt a bátyja ugyanebben a jelmezben szerepelt. „Melós ruha, plasztik kard, köpeny, meg ilyen gombok, kartonkalap, meg maszk is.”

A hagyományos farsangi mulatságot elsősorban a Népkörben működő szakcsoportok tagjai számára szervezik. Hugyik Karolina, a kulturális tanács elnöke, Népkör MMK, Kúla: „Néptáncosok, kézművesek, és akik itt valamivel foglalkoznak, általában jelmezt öltenek, és egy vidám mulatság keretében csöröge fánkot sütünk, táncházat szervezünk, énekelünk, farsangi énekeket tanulnak a gyerekek. Elbúcsúztatjuk a telet, várjuk a tavaszt.”

A csöröge fánk elmaradhatatlan része a kúlai farsangi mulatságnak. Továbbra is régi, hagyományos recept szerint készül. Huber Anikó, szervező titkár, Népkör MMK, Kúla: „A recept pedig 25 deka liszt, egy kanál porcukor, egy csipet só, három tojássárgája, 5 dkg margarin és 1,5 dl tejfel. Ezt összegyúrjuk, várunk egy kicsit, pihentetjük a tésztát, utána szép vékonyra elnyújtjuk, és kiszaggatjuk derelyeszaggatóval, bő olajban megsütjük, porcukorral meghintve tálaljuk.”

A szórványban élő kúlai magyarság a farsangi mulatság idejére ismét összefogott. Valka Károly, alelnök, Népkör MMK, Kúla: „Ennek elsősorban közösségteremtő értéke van, de amellett - úgy gondolom - kötelességünk, hogy a gyerekeknek bemutassuk a régi hagyományokat, hogy az idősebbek ebben az időben farsangi bálakat, különböző mulatságokat rendeztek, és ezzel próbálták elűzni a telet. De emellett a nagyböjt előtt is így szórakoztak az emberek, mivel abban az időben ilyenkor nem voltak munkák a mezőgazdaságban, vagy sokkal kevesebb volt.”

Miután elűzték a telet, a jelenlévők vidáman elfogyasztották a csöröge fánkot.

farsang
télűzés
tavaszváró
Kúla
Népkör Magyar Művelődési Központ
jelmez
csöröge fánk

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:30

Európa melegszik a leggyorsabban a kontinensek közül

Európa hőmérséklete a globális átlag nagyjából kétszeresével emelkedik – jelentette az AP hírügynökség az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) és az Európai Unió klímaváltozási szolgálata, a Copernicus legfrissebb jelentéseire hivatkozva.
19:54

Megkezdte a támogatói aláírások gyűjtését a VMSZ

Magyarkanizsa, Topolya és Zenta község területén kezdte az önkormányzati listaállításhoz szükséges támogató aláírások gyűjtését a Vajdasági Magyar Szövetség. A párt Topolyán ma elsőként adta át listáját, így az egyes sorszámmal indulnak.
18:48, Frissítve: 19:19

Táncolt a tavasz a Népkörben

A tánc világnapja alkalmából a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ idén is megszervezte a Táncoló tavasz elnevezésű rendezvényt. A regionális gyermek és ifjúsági néptánc találkozón közel 200 fiatal lépett színpadra.
15:14, Frissítve: 18:25

Újraszentelték a Ladányi-keresztet

Újraszentelték a Törökbecse és Basahíd közötti országút mentén álló Ladányi keresztet. Törökbecse polgárai a közelben zajló 1849-es csatában elesett névtelen hősök emlékére állíttatták fel annak idején.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.