Ugrás a tartalomra

Elkezdődött a Vajdasági Magyar Filmek Fesztiválja

2021.10.14
09:48
2021.10.14
17:02
Forrás
Pannon RTV
Az esemény kapcsán az elkövetkező napokban számos vajdasági településen szerveznek filmvetítéseket, amelyeken vajdasági magyar rendezők alkotásai láthatók. A vetítések mellett közönségtalálkozókat is tartanak.

A rendezvény főszervezője a magyarkanizsai Cinema Filmműhely, amely célja, a legújabb, vajdasági magyar alkotók által készített filmeket bemutatása a közönségnek.

Sridić Igor nagy filmkedvelő, minden hasonló eseményen jelen van Magyarkanizsán.

„Érdekelnek a vajdasági filmek, érdekelnek általában a filmek, mozikedvelő vagyok, úgyhogy eljöttem, és reménykedem a jó filmekben.

A helyi Művészetek Háza mozitermében három alkotást mutattak be. A Kertvárosi mese című kisjátékfilmet Goretić Péter rendezésében, a Pannon RTV munkatársa, Herczeg Zsolt portréfilmjét, ami az Egy csónakban - Irány Tokió címet viseli, valamint a Branka című rövidfilmet, amelyet K. Kovács Ákos és Oláh Tamás álmodott meg. Az igaz történet alapján készült film Jugoszláviában játszódik, amikor is rejtélyes módon eltűnnek a csecsemők a kórházakból.

Oláh Tamás, a Branka című film társrendezője: „Nagyon fontos volt számunkra az, hogy a lehető legpontosabban mutassuk be a történetünket, úgy, ahogy az esetleg megtörténhetett. Tudni kell, hogy a filmünk megtörtént eseményen alapszik, de nem konkrét esetet mutat be, és szerettük volna azt bemutatni a filmen, ahogyan megtörténhet egy-egy ilyen csecsemő elrablás.”

Pannonn RTV/Szarapka Szabolcs

A Vajdasági magyar mozgókép napja alkalmából megrendezett fesztiválon Magyarkanizsa mellett Szabadkán, Zentán, Topolyán, Újvidéken és Zomborban is bemutatják a filmeket október 13-a és 20-a között. A Magyar Nemzeti Tanács döntése értelmében egyébként a Vajdasági magyar mozgókép napja a vajdasági magyarság jeles napjai közé tartozik.

Vajdasági Magyar Filmek Fesztiválja
Sridić Igor
Oláh Tamás
Branka
K. Kovács Ákos
csecsemő
kórház

Most

12:05

Karneváli hangulat Torontálvásárhelyen

Szebbnél szebb jelmezek, finomabbnál finomabb ételek és rengeteg mosoly volt a torontálvásárhelyi karneválon és pörköltfőző versenyen, amelyre külföldről is érkeztek vendégek. A karneválon több mint 200 gyerek öltözött jelmezbe.
11:33, Frissítve: 12:23

Zelenszkij: Súlyos a helyzet Donbaszban

Mariupol orosz fennhatóság alá került, az orosz csapatok arra készülnek, hogy Liman irányába nyomulnak tovább – jelenti az ukrán média. Andrzej Duda, lengyel államfő megérkezett Kijevbe.
10:39, Frissítve: 11:58

Testvértelepülési együttműködés

A magyarországi Őrtilos és Torontálvásárhely vezetősége testvértelepülési szerződést írt alá. A felek azt remélik, hogy az eddig is baráti kapcsolat a jövőben is gyümölcsöző lesz.

Népszerű