Ugrás a tartalomra

Elkezdődött a Vajdasági Magyar Filmek Fesztiválja

2021.10.14
09:48
2021.10.14
17:02
Forrás
Pannon RTV
Az esemény kapcsán az elkövetkező napokban számos vajdasági településen szerveznek filmvetítéseket, amelyeken vajdasági magyar rendezők alkotásai láthatók. A vetítések mellett közönségtalálkozókat is tartanak.

A rendezvény főszervezője a magyarkanizsai Cinema Filmműhely, amely célja, a legújabb, vajdasági magyar alkotók által készített filmeket bemutatása a közönségnek.

Sridić Igor nagy filmkedvelő, minden hasonló eseményen jelen van Magyarkanizsán.

„Érdekelnek a vajdasági filmek, érdekelnek általában a filmek, mozikedvelő vagyok, úgyhogy eljöttem, és reménykedem a jó filmekben.

A helyi Művészetek Háza mozitermében három alkotást mutattak be. A Kertvárosi mese című kisjátékfilmet Goretić Péter rendezésében, a Pannon RTV munkatársa, Herczeg Zsolt portréfilmjét, ami az Egy csónakban - Irány Tokió címet viseli, valamint a Branka című rövidfilmet, amelyet K. Kovács Ákos és Oláh Tamás álmodott meg. Az igaz történet alapján készült film Jugoszláviában játszódik, amikor is rejtélyes módon eltűnnek a csecsemők a kórházakból.

Oláh Tamás, a Branka című film társrendezője: „Nagyon fontos volt számunkra az, hogy a lehető legpontosabban mutassuk be a történetünket, úgy, ahogy az esetleg megtörténhetett. Tudni kell, hogy a filmünk megtörtént eseményen alapszik, de nem konkrét esetet mutat be, és szerettük volna azt bemutatni a filmen, ahogyan megtörténhet egy-egy ilyen csecsemő elrablás.”

Pannonn RTV/Szarapka Szabolcs

A Vajdasági magyar mozgókép napja alkalmából megrendezett fesztiválon Magyarkanizsa mellett Szabadkán, Zentán, Topolyán, Újvidéken és Zomborban is bemutatják a filmeket október 13-a és 20-a között. A Magyar Nemzeti Tanács döntése értelmében egyébként a Vajdasági magyar mozgókép napja a vajdasági magyarság jeles napjai közé tartozik.

Vajdasági Magyar Filmek Fesztiválja
Sridić Igor
Magyarkanizsa
Oláh Tamás
Branka
K. Kovács Ákos
csecsemő
kórház

Most

08:20

Koszovó kiutasított két orosz diplomatát

Két orosz diplomatát utasított ki pénteken a koszovói elnök, mert állítólag veszélyeztették az ország nemzetbiztonságát és destabilizálni akarták a régiót - közölte a Koha Ditore című pristinai napilap az internetes oldalán.
07:40, Frissítve: 07:46

Véget ért az amatőr színjátszók találkozója

Véget ért Szajánban a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók 25. Találkozója, amely a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Magyar Nemzeti Tanács nemzeti jelentőségű rendezvénye.

Népszerű

Aleksandar Vučić: Aki mer, az nyer

Aki mer, az nyer - mondta magyarul Aleksandar Vučić szerb államfő Horgoson. Ezzel a mondattal Orbán Viktor magyar miniszterelnök Szerbia felé irányuló politikáját jellemezte.