Ugrás a tartalomra

Élménytábor a nyertes diákoknak

2024.03.09
13:06
2024.03.09
16:26
Forrás
Pannon RTV
A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete idén is megszervezte a Gion Nándor Olvasási Versenyt a középiskolás diákok számára Újvidéken. 17 csapat jelentkezett 9 iskolából.

Szép számban érkeztek a tanulók 5 vajdasági településről a megmérettetésre. A verseny kezdetén sorsolással döntötték el, hogy melyik csapat mennyi tesztet, illetve feladatlapot kap. Minden korosztályban öt könyvet kellett elolvasniuk a diákoknak, valamint minden csapatban három versenyző vett részt.

Noszkovity Emili, résztvevő: „Készítettünk jegyzeteket, amikor olvastuk a könyvet, így együtt, mindig kérdeztük, hogy vajon mi lehet a tesztben például, és így gyakoroltunk.”

Majoros Lara, résztvevő: „Olvastam A Legyek Urát, a Szabadlábont, valamint A nagy Gatsby-t, és felosztottuk egymás között, hogy azért ne mindenkinek kelljen minden könyvet elolvasnia, mert akkor a figyelmünk is részben eloszlik, és úgy csináltuk, hogy egy könyvet legalább ketten elolvastunk egy csapatban.”

A verseny feladatai elsősorban a szövegértelmezésre összpontosítanak, de tartalmaznak olyan kérdéseket is, amelyek mögöttes tartalmakra és a sorok közötti olvasásra irányulnak. A megmérettetés fő célja az, hogy inspirálja a diákokat az olvasásra és elősegítse szövegértelmező képességük fejlődését.

Guzsvány Anna, szervező: „Kortárs irodalommal is foglalkozunk, mivel úgy véljük, hogy ez megcélozza a fiatalokat és ez jobban vonzza őket, de beletettünk klasszikus irodalmat is, hogy egy kicsit vegyes legyen az arány.”

Az első helyezett egy utazást nyer a Zánkai Élménytáborba, míg a második és harmadik helyezettek az újvidéki Gion Nándor Művészeti Táborban vehetnek részt. Emellett minden helyezett értékes könyvjutalomban részesül.

Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete
Gion Nándor Olvasási Verseny

Kapcsolódó tartalmak

Most

18:48

Táncolt a tavasz a Népkörben

A tánc világnapja alkalmából a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ idén is megszervezte a Táncoló tavasz elnevezésű rendezvényt. A regionális gyermek és ifjúsági néptánc találkozón közel 200 fiatal lépett színpadra.
16:29, Frissítve: 17:15

Megkezdte a támogatói aláírások gyűjtését a VMSZ

Magyarkanizsa, Topolya, Zenta község területén ma, Szabadkán és több önkormányzatban vasárnap, a szórványban pedig szükség esetén hétfőn és kedden gyűjtik az önkormányzati listaállításhoz szükséges támogatói aláírásokat.
15:14, Frissítve: 18:25

Újraszentelték a Ladányi-keresztet

Újraszentelték a Törökbecse és Basahíd közötti országút mentén álló Ladányi keresztet. Törökbecse polgárai a közelben zajló 1849-es csatában elesett névtelen hősök emlékére állíttatták fel annak idején.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.