Ugrás a tartalomra

Ropták a táncot szombat este Szenttamáson

2019.01.20
09:03
2024.03.19
08:44
Forrás
Pannon RTV
A 17. alkalommal megrendezett Őseink Zenéje népzenei fesztivál telt házas közönség előtt zajlott a helyi Sportcsarnokban.

A rendezvényt elsősorban a zenészek összejövetelének tekintik, ám az évek során a népdal- és -táncegyüttesek is helyet kaptak a műsorban. A fesztivál célja a népzene népszerűsítése, hagyományaink átörökítése.

Népdalokkal, zenekari produkciókkal és táncokkal szórakoztatták a teltházas közönséget szombat este Szenttamáson az Őseink Zenéje fesztiválon. A helyi Bódorka leánykórus tagjait a közös népdaléneklés szeretete hozta össze, és vágyuk, hogy minél jobban elsajátítsák ezt a műfajt. Füstös Nikoletta, énekes, Bódorka kórus, Szenttamás: „Az Őseink zenéjére a fellépést három hétig gyakoroltuk, először kaptunk egy papírt, amiről olvasni tudtuk a szöveget, majd később fejből kellett megtanulni.”

A rendezvényen első ízben szerepelt a Bakos Árpád és barátai formáció. Nem csak magyar, hanem macedón és szerb népdalfeldolgozásokat is előadtak, és autentikus hangszereket szólaltattak meg. A népdalfeldolgozás, mint ahogyan a zenész fogalmaz, belülről fakadó erők egyvelege. Bakos Árpád, népzenész: „Keresztül–kasul bejártuk ezt a vidéket, mindenhol rakodik valami az emberre, és ebből próbáljuk a jót, a hasznosat megőrizni, amit bármikor fel tudunk használni a saját zenénkben, akár itt, vagy akár egy színházi előadás zenéjében, amit még szoktunk készíteni.”

A magyarkanizsai Tisza Néptáncegyüttes az Őseink Zenéje fesztiválra sárközi és dél–alföldi táncokkal érkezett. Tóth Ágnes csoportvezető szerint az utánpótlás fontos az együttes megmaradása érdekében: „Kicsit bővült, az elmúlt évekhez képest, amikor volt ez a nagy elvándorlás, azt nagyon megéreztük, most nagyon szépen alakul. Van három utánpótlás csoportunk, az óvodások nagy létszámban, az alsósok is, kis felsősök és az idősebbek is. Nálunk, Kanizsán elég jó az utánpótlás, de sosem elég, úgy gondoljuk.

A mára már nemzetközi hírnevet is szerzett fesztivál 17 évvel ezelőtt indult útjára. Kiss Csaba főszervező szerint a szórványközösségnek ez a rendezvény sokat jelent: „Az idén nagyon jól sikerült, mert mindenkit, akit felkerestünk, ráért, a község pénzt biztosított, tehát senkit sem kellett elütni.”

A rendezvényen többek között fellépett még a horgosi Bartók Ifjúsági Néptáncegyüttes, a Csörömpölők zenekar, valamint Csonka Ferenc és zenekara. Az est táncházzal folytatódott.

Szenttamás
Őseink Zenéje

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.