Ugrás a tartalomra

A Festen koncertjével zárult az Újvidéki Zenés Nyár programja

2017.08.12
11:55
2017.10.04
12:20
A zárókoncertet a Zeppelin hajón tartották.

A franciaországi Festen együttes koncertjével zárult péntek este az Újvidéki Zenés Nyár elnevezésű programsorozat. A csaknem két hónapon át tartó rendezvény során a zene kedvelői számos itthoni és külföldi művész fellépését élvezhették. Az eseményt az Újvidéki Zenekedvelő Ifjúság szervezte. A zárókoncertnek a Zeppelin hajó adott otthont.

Sokan voltak kíváncsiak a Festen együttesre. A zenekar küldetésének tartja a jazz népszerűsítését. Igyekeznek sajátos elemeket is belevinni fellépéseikbe. Oliver Degabriele, basszusgitáros, Festen: „Nagyon szeretünk kísérletezni a hangokkal és a formákkal. Nincs énekesünk, de a szaxofon például olyan hangszer, amely be tudja tölteni ezt a szerepet. A dalokat úgy írjuk, hogy azok inkább a rock zenére emlékeztetnek, mint a hagyományos jazz-re.”

A koncerten világhírű filmzenék átdolgozásai is felcsendültek. A Festen 9 évvel ezelőtt alakult meg Franciaországban. Damien Fleau, szaxofonos, Festen: „Maxim, a dobosunk a testvérem, ezért van, hogy nem könnyű az együttműködés. De mi négyen nagyon jó barátok vagyunk, együtt dolgozunk és közösen írjuk a dalokat. Korábban mindenki saját maga írta őket, de mostanra ez már közös munka. A folyamat így könnyebb és gyorsabb, valamint nagyszerű is.”

Az újvidéki Zeppelin hajó évek óta jó együttműködést tart fenn az Újvidéki Zenekedvelő Ifjúság szervezettel, így nem volt kérdés, hogy az Újvidéki Zenés Nyár zárókoncertjét is ott szervezik meg. Danijela Hrkalović, menedzser, Zeppelin hajó, Újvidék: „Az együttműködés kiváló. Nagyon sok közösen szervezett koncert van mögöttünk. Évek óta a zene világnapját, június 21-ét is itt szervezzük meg a hajón. Ezt már az újvidékiek is jól tudják.”

Az idei Újvidéki Zenés Nyáron egyebek mellett magyarországi, németországi és egyéb európai országok művészei is bemutatkoztak.

Újvidéki Zenés Nyár
vége
Festen

Most

17:13, Frissítve: 17:34

„Európa reménye, a túlélés reménye Közép-Európa”

A CPAC Hungary második napján több hazai, külhoni és külföldi konzervatív politikus mellett beszédet mondott Gulyás Gergely magyar Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági- és külügyminisztere is.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.