Ugrás a tartalomra

A Festen koncertjével zárult az Újvidéki Zenés Nyár programja

2017-08-12
11:55
2017-10-04
12:20
A zárókoncertet a Zeppelin hajón tartották.

A franciaországi Festen együttes koncertjével zárult péntek este az Újvidéki Zenés Nyár elnevezésű programsorozat. A csaknem két hónapon át tartó rendezvény során a zene kedvelői számos itthoni és külföldi művész fellépését élvezhették. Az eseményt az Újvidéki Zenekedvelő Ifjúság szervezte. A zárókoncertnek a Zeppelin hajó adott otthont.

Sokan voltak kíváncsiak a Festen együttesre. A zenekar küldetésének tartja a jazz népszerűsítését. Igyekeznek sajátos elemeket is belevinni fellépéseikbe. Oliver Degabriele, basszusgitáros, Festen: „Nagyon szeretünk kísérletezni a hangokkal és a formákkal. Nincs énekesünk, de a szaxofon például olyan hangszer, amely be tudja tölteni ezt a szerepet. A dalokat úgy írjuk, hogy azok inkább a rock zenére emlékeztetnek, mint a hagyományos jazz-re.”

A koncerten világhírű filmzenék átdolgozásai is felcsendültek. A Festen 9 évvel ezelőtt alakult meg Franciaországban. Damien Fleau, szaxofonos, Festen: „Maxim, a dobosunk a testvérem, ezért van, hogy nem könnyű az együttműködés. De mi négyen nagyon jó barátok vagyunk, együtt dolgozunk és közösen írjuk a dalokat. Korábban mindenki saját maga írta őket, de mostanra ez már közös munka. A folyamat így könnyebb és gyorsabb, valamint nagyszerű is.”

Az újvidéki Zeppelin hajó évek óta jó együttműködést tart fenn az Újvidéki Zenekedvelő Ifjúság szervezettel, így nem volt kérdés, hogy az Újvidéki Zenés Nyár zárókoncertjét is ott szervezik meg. Danijela Hrkalović, menedzser, Zeppelin hajó, Újvidék: „Az együttműködés kiváló. Nagyon sok közösen szervezett koncert van mögöttünk. Évek óta a zene világnapját, június 21-ét is itt szervezzük meg a hajón. Ezt már az újvidékiek is jól tudják.”

Az idei Újvidéki Zenés Nyáron egyebek mellett magyarországi, németországi és egyéb európai országok művészei is bemutatkoztak.

Újvidéki Zenés Nyár
vége
Festen

Most

12:57, Frissítve: 13:43

Megjelent A 100 leg... céglista

A Szerbiai Kőolajipari Vállalat volt a legnyereségesebb 2016-ban, a Szerbiai Villanygazdaság a legnagyobb, a Bambi konszern kapta a legjobb minősítést az országban.
12:46, Frissítve: 12:57

Nem haladnak megfelelően a Brexit-tárgyalások

Az eddigi haladás nem elég ahhoz, hogy tovább lehessen lépni a jövőbeli kapcsolatok kérdéseit érintő második tárgyalási szakaszra - mondták pénteki brüsszeli találkozójukon a bennmaradók.

Népszerű

Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok

Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok

A Szent László- és az Arany-emlékév jegyében szervezik meg idén a Vajdasági Magyar Ünnepi Játékokat, amelyet ma nyitottak meg Palicson.