Ugrás a tartalomra

A festett üvegablakok varázsa

2022.12.07
15:33
2022.12.07
16:36
Forrás
Pannon RTV
Ezzel az elnevezéssel tartanak konferenciát Szabadkán a Városi Múzeumban. A háromnapos szaktanácskozás alatt az érdeklődők 13 tudományos előadást hallhatnak.

Az ENSZ a 2022-es évet az üveg nemzetközi évévé nyilvánította. Ehhez kapcsolódik a Szabadkai Városi Múzeum rendezvénye, a Festett üvegablakok varázsa elnevezésű háromnapos nemzetközi konferencia. A tanácskozáson Stevan Mačković történész előadását hallhatták elsőként az érdeklődők, amelyben a szabadkai Városháza vitrázsainak 1918 utáni sorsáról számolt be.

Stevan Mačković, igazgató, Szabadkai Történelmi Levéltár: „Ezek művészi alkotások voltak, azonban mivel a magyar nemzeti történelem jegyeit viselik az új uralkodói államhatalomnak nem feleltek meg. Nem voltak alkalmasak a nyilvános mutogatásra, kiállításra, ezért ezeket el kellett tüntetni. Úgy alakult, hogy sok-sok idő múlt el azóta, hogy eltüntették a vitrázsokat, majd ismét láthatóvá nem váltak. Mintegy 60 évbe tellett míg ismét láthatóvá váltak. Szerencsére nem pusztították el őket, csak félre voltak téve. Hasonló sorsa volt más művészi alkotásoknak is.”

A tanácskozás célja a Kárpát-medence festett üvegablakainak jobb megismerése, a közös kulturális örökséggel kapcsolatos új kutatási eredmények bemutatása, valamint a restaurálási munkák ismertetése, mondta Korhecz Papp Zsuzsanna, a szakmai konferencia koordinátora. Szerinte fontos, hogy a tanácskozáson az Osztrák-Magyar Monarchia utódállamaiból érkeznek a szakemberek. A szerbiai előadókon kívül, akik Zomborból, Újvidékről, Nagybecskerekről és Szabadkáról érkeznek, Romániából, Horvátországból és többen Magyarországról érkeztek.

Korhecz Papp Zsuzsanna, restaurátor, Városi Múzeum, Szabadka: „Ez a projekt egyébként több részből áll. Egy nagy mértékű terepfelmérés előzte meg itt a Délvidéken, mert annak ellenére, hogy Szabadkán mindenki ismeri a festett üvegablakokat, mi valójában nagyhatalom vagyunk, ha a városházára vagy a zsinagógára gondolunk, de az összes templomunkban, különféle műhelyekben készült festett üvegablakok vannak. Magukat a vidéki dolgokat, tehát a terepen lévő dolgokat kevesen ismerik, és ezt a tudományos kutatási anyagot a honlapunkon fogjuk közzétenni a jövő év folyamán.”

A konferenciáról jövőre egy kétnyelvű tanulmánykötet készül, és a múzeum honlapján is olvasható lesz a rendezvény és a terepfelmérés teljes anyaga. A program részeként korábban Kratzmann Edének, az 1891-ben készült Szent István királyt ábrázoló, 19. századi festett üveg ablakának a restaurálására is sor került.

vitrázs
Szabadkai Városi Múzeum
Korhecz Papp Zsuzsanna

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.