Ugrás a tartalomra

Hasanaginica az Újvidéki Színház értelmezésében

2018.04.24
18:39
2024.03.19
08:33
Forrás
Pannon RTV
Ljubomir Simović Hasszán aga hitvese című balladája ihlette meg az Újvidéki Színház legújabb előadását. A darabot Urbán András rendezte.

A Hasszán aga felesége című darab új megközelítésben mutatja be az anyaságtól is megfosztott nő történetét. Nem szülök az államnak, a népnek, a nemzetnek, a vallásnak - üzeni a Hasszán aga felesége című darab főhősnője. Urbán András rendező olvasatában Hasanaginica egy lázadó nőstény, akivel a napjainkban élő nők is azonosulni tudnak. „Úgy szerettem volna hozzányúlni a Simović-féle Hasanaginica típushoz, mintha ez egy manipulatív eszköz lenne. Bemutatjuk, hogy ilyennek kellene lennie a nőnek, azaz a férfi társadalom tulajdonképpen ezt várja el most is a gyengébb nemtől. Az egyik legnagyobb erény a szégyen, vagy a szégyentől való félelem és a tisztesség megóvása.”

Urbán András úgy véli, a Simović-dráma főhősnőjét elfogadhatatlan tulajdonságokkal ruházták fel. Ezért a rendező úgy döntött, új szemszögből elemzi a történetet. A darabban Hasanaginicát Béres Márta, Hasszán agát pedig Huszta Dániel alakítja.

Béres Márta, színész: „Ahogy múltak a próbák, volt egy pillanat, amikor éreztem, hogy ez nem könnyű. Egészen a próbafolyamat utolsó egyharmadáig nem voltam tisztába vele, hogy mibe mentem bele.”
Huszta Dániel, színész: „Nagy emberi tragédia. Nagy női tragédia, de nem csak női, hanem férfi tragédia is.”   

Az előadás a jogfosztott nőről szól, akit a férfi társadalom szeszélyei tipornak el. Vedrana Božinović, dramaturg: „Azt hiszem, azokról a problémákról beszél, amelyek ma is jelen vannak a társadalmunkban. A női egyenjogúság és a bántalmazások most is aktuális kérdések.”

A Hasszán aga felesége az Újvidéki Színház jelenlegi évadának ötödik bemutatója. Zenéjét Irena Popović Dragović szerezte. 

Újvidéki Színház
Hassán aga felesége
bemutató

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.