Ugrás a tartalomra

Hertelendyfalván lépett fel a Bekecs Néptáncszínház

2019.07.30
11:05
2024.03.19
08:47
Forrás
Pannon RTV
Négy dél-bánáti közösségben mutatkozott be a nyárádszeredai Bekecs Néptáncszínház társulata a Tőkés Csaba Zsolt rendezte Ember az embertelenségben című előadással.

A tervek szerint a táncszínház produkcióját, amelynek témáját az első világháború történelmi eseményei adják, 100 Kárpát-medencei helyszínen mutatják be.

Versec és Székelykeve után a hertelendyfalvi közönség is élvezhette a tánc és a zene nyelvén megjelenített első világháborús történelmi események bemutatását a nyárádszeredai Bekecs Néptáncszínház előadásában. Székely Csilla: „Szavakkal nem tudom körülírni, leírni, hogy hogy is érzem magam, mert ez egy tragikus, szomorú téma volt, de így, tánccal bemutatva még érdekesebb. Ez a táncszínház nagyon izgalmas dolog. És nagyon igyekeztem figyelni a táncosok mozdulatait, hogy mit akarnak kifejezni az előadással, táncolással, és ez összefoglalva: megdöbbentem a témán.”

Az Ember az embertelenségben című táncelőadást Tőkés Csaba Zsolt rendezésében 2018 májusában mutatták be. Jeleneteiben megidézi az első világháborúban hadba vonulók és az otthon maradottak életérzéseit, emberi sorsokat mutat be, dalok által tükrözve vissza az eseményeket. Mészáros Zoltán, tánckarvezető, Bekecs Néptáncegyüttes, Nyárádszereda, Románia: „Táncszínházi produkció esetében nem annyira a tájegység a fontos, hanem a mondani való, hiszen tánccal kell elmondani sokszor akár prózában könnyen megfogalmazható dolgokat, ami táncban elég nehéz, hiszen csak mozgás van. Így sokszor rámegy... nem ragaszkodunk annyira a folk néptánci részekhez.”

A nyárádszeredai Bekecs Néptáncegyüttes 2007-ben alakult műkedvelő együttesként. 2014-ben a Fölszállott a Páva tehetségkutató versenyen a legjobb határon túli előadónak járó különdíjat érdemelte ki. 2017-től hivatásos társulatként működik, évente közel száz előadást mutatnak be Kárpát-medence-szerte. Az együttes elmúlt három évi tevékenységének fő támogatója a magyar kormány.

A Bekecs Néptáncegyüttes terveit röviden Benő Barna Zsolt igazgató ismertette: „Volt a Trianoni diktátum, tehát 1920. június 4-én történt az, ami sajnálatos módon nyolc fele szakította Magyarországot, ezért mi úgy gondoltuk, hogy ha ez az előadás már megszületett, akkor megpróbáljuk új alapokra helyezni ezt az ötletet és Trianoni emlékévet indítottunk el, amely száz helyszínt fog érinteni az egész Kárpát-medencében. Meg akarjuk látogatni az összes elcsatolt területet. Április 11-én kezdtük el, Beregszászon indítottuk és 2020. június 4-én fogjuk befejezni, remélhetőleg Budapesten.”

A dél-bánáti vendégszereplés utolsó állomása Torontálvásárhely.

Bekecs Néptáncszínház
Hertelendyfalva
Tőkés Csaba Zsolt
Ember az embertelenségben

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.