Ugrás a tartalomra

Hogyan karácsonyoznak a Kárpát-medencében és itt, Vajdaságban?

2019.12.08
10:39
2019.12.08
16:10
Forrás
Pannon RTV
Karácsonyi szokásokat és betlehemes játékokat mutattak be Hertelendyfalván.

Tegnap tartották a Dél-Bánáti Karácsonyi Szokások és Betlehemes Játékok 23. Találkozóját. A szervező ezúttal a hertelendyfalvai Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület volt. Több mint 200 fellépő színesítette a programot.

A dél-bánáti karácsonyi találkozó több mint két évtizeddel ezelőtt indult el, azóta már hagyománnyá, szinte mozgalommá vált. A rendezvény ötletgazdája, a tragikus körülmények között idén elhunyt Fiser János atya volt. Emlékére egy perces tiszteletadással kezdődött az esemény.

Az idei összejövetel kezdetén Halász Béla, a Szerbiai Református Keresztyén Egyház püspöke tartott karácsonyi köszöntőt.

A rendezvényen több mint kétszáz fellépő mutatta meg tudását. Lőcsei Vilmos, elnök, Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület, Hertelendyfalva: „Sikerült összeszedni Dél-Bánátból a csapatokat, 14 csoport volt. Kb. 250-260 ember fordult meg itt a fellépők közül. Sikerült megvalósítani, hogy Magyarországról is vendégek érkezzenek.”

Bonyhádról a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének hagyományőrző csoportja érkezett Hertelendyfalvára. Illés Tibor, elnök, Bukovinai Székelyek Országos Szövetsége, Magyarország: „Tavaly Szlovákiában voltunk, az idei évben nagy öröm számunkra, hogy eljöhettünk ide. Meg tudtuk mutatni az andrásfalvi székely betlehemest, csobánolást, a bukovinai székelyeknél így mondják, ami pásztorjátékot jelent. Öröm számunkra, mert egy másfajta ízt adunk.”

Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke példamutatónak nevezte a rendezvényt. „Ha megnézzük a mai napot, azt, hogy drámai játékokkal, azt, hogy énekes produkciókkal, azt, hogy különböző saját hagyományvilágot megjelenítő színpadra alkalmazott produkciókkal jelentek meg az egyesületek szakcsoportjai, akkor láthatjuk azt, hogy a fiatalság, az idős korosztály, vagy vegyesen mindkettő, miként tud itt építkezni a hagyományvilágból, és miként szükséges erre mindig példaként és tiszteletteljesen tekinteni, mert ebből tudjuk a jövőt építeni.”

Az idei karácsonyi találkozón először rendeztek kirakodóvásárt, amelyen a különböző karácsonyi díszek, kellékek és más kézműves készítmények mellett hagyományos ételekkel is várták az érdeklődőket.

karácsonyozás
karácsony
karácsonyi szokások
betlehem
betlehemi játék
Hertelendyfalva
Halász Béla
Illés Tibor
Sutus Áron
Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.