Ugrás a tartalomra

Huszonöt éves a Csernyeiek Klubja és a Csernyei Újság

2020.12.23
13:51
2020.12.23
18:59
Forrás
Pannon RTV
Fennállásának 25. évfordulóját ünnepli a Csernyeiek Klubja és a Csernyei Újság. Tekintettel a járványhelyzetre a szokásos ünneplés elmarad. Az elmúlt negyed évszázad munkájáról a lap karácsonyi számában számoltak be.

Érkezik a Csernyei Újság 25. évfolyamának negyedik száma a Csernyeiek Klubjába. Elsőként készítői tekintik meg, majd kezdődhet az újság kiosztása a faluban, valamint a postázása azok részére, akik már nem élnek szülőfalujukból. Az újság karácsonyi kiadását hatszáz példányban nyomtatták ki és 16 oldal terjedelmű.

Nagy Erzsébet, főszerkesztő, Csernyei Újság: „A helyi történetekről, történésekről számolunk be, a magyarcsernyei emberek gondjaival, bajaival, örömeivel foglalkozunk. Az ünnepekről írunk, a helyben történő eseményekről. És úgy érzem, hogy ezt igényli a magyarcsernyei nép, a helyi eseményekről szóló beszámolókat.”

A lapnak öt-hat állandó munkatársa van, de minden szám előkészítésekor néhány lelkes fiatal is csatlakozik. Fazekas András nyugalmazott újságíró, a szerkesztőbizottság tagja Újvidéken él, de ő is a falu szülöttje.

Fazekas András, nyugalmazott újságíró, Újvidék/Magyarcsernye: „Négy alkalommal, négy bizonyos ünnephez vagy történéshez kötődik. Esetünkben a húsvéthoz, a karácsonyhoz, mindenszentekhez és a csernyeiek találkozójához. Tehát egy hét kell, ez egy kifutás, vagy inkább kettő, hogy elkészüljön Újvidéken illetve Karlócán az újság. Eddig még nem történt az meg, hogy késett volna.”

Csernyeiek Klubja 25 évvel ezelőtt, bizottságok megalakításával próbálta talpra állítani a nehézségekkel küszködő civil szervezeteket. A faluban újraindult a művelődési élet, évről-évre megszervezték a Csernyeiek Találkozóját, alapítványt hoztak létre, amely által felújították a Szent Ágota templomot. A környéken egyedülálló módon helyi lapot is indítottak.

Halász György, elnök, Csernyeiek Klubja: „A Csernyei Újság, a kis mi hírmondóinkon keresztül, tehát megtudták azokat a történéseket, amelyek a falunkba, vagyis a közösségünkbe léteztek. Ingyenes a Csernyei Újság, minden házhoz elvisszük, és a Vajdaságban meg a külföldön élő csernyeiek is mindig megkapják.”

A szórványmagyarság körében végzett több évtizedes tevékenységéért a Csernyei Újság 2017-ben megkapta a Vajdasági Magyar Újságíró Egyesület oklevelét.

Magyarcsernye
Csenyei Újság
Csernyeiek Klubja

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.