Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/ Lukács Attila

Huszonöt éves a Csernyeiek Klubja és a Csernyei Újság

2020-12-23
13:51
2020-12-23
18:59
Forrás
Pannon RTV
Fennállásának 25. évfordulóját ünnepli a Csernyeiek Klubja és a Csernyei Újság. Tekintettel a járványhelyzetre a szokásos ünneplés elmarad. Az elmúlt negyed évszázad munkájáról a lap karácsonyi számában számoltak be.

Érkezik a Csernyei Újság 25. évfolyamának negyedik száma a Csernyeiek Klubjába. Elsőként készítői tekintik meg, majd kezdődhet az újság kiosztása a faluban, valamint a postázása azok részére, akik már nem élnek szülőfalujukból. Az újság karácsonyi kiadását hatszáz példányban nyomtatták ki és 16 oldal terjedelmű.

Nagy Erzsébet, főszerkesztő, Csernyei Újság: „A helyi történetekről, történésekről számolunk be, a magyarcsernyei emberek gondjaival, bajaival, örömeivel foglalkozunk. Az ünnepekről írunk, a helyben történő eseményekről. És úgy érzem, hogy ezt igényli a magyarcsernyei nép, a helyi eseményekről szóló beszámolókat.”

Pannon RTV/ Lukács Attila

A lapnak öt-hat állandó munkatársa van, de minden szám előkészítésekor néhány lelkes fiatal is csatlakozik. Fazekas András nyugalmazott újságíró, a szerkesztőbizottság tagja Újvidéken él, de ő is a falu szülöttje.

Fazekas András, nyugalmazott újságíró, Újvidék/Magyarcsernye: „Négy alkalommal, négy bizonyos ünnephez vagy történéshez kötődik. Esetünkben a húsvéthoz, a karácsonyhoz, mindenszentekhez és a csernyeiek találkozójához. Tehát egy hét kell, ez egy kifutás, vagy inkább kettő, hogy elkészüljön Újvidéken illetve Karlócán az újság. Eddig még nem történt az meg, hogy késett volna.”

Pannon RTV/ Lukács Attila

Csernyeiek Klubja 25 évvel ezelőtt, bizottságok megalakításával próbálta talpra állítani a nehézségekkel küszködő civil szervezeteket. A faluban újraindult a művelődési élet, évről-évre megszervezték a Csernyeiek Találkozóját, alapítványt hoztak létre, amely által felújították a Szent Ágota templomot. A környéken egyedülálló módon helyi lapot is indítottak.

Halász György, elnök, Csernyeiek Klubja: „A Csernyei Újság, a kis mi hírmondóinkon keresztül, tehát megtudták azokat a történéseket, amelyek a falunkba, vagyis a közösségünkbe léteztek. Ingyenes a Csernyei Újság, minden házhoz elvisszük, és a Vajdaságban meg a külföldön élő csernyeiek is mindig megkapják.”

Pannon RTV/ Lukács Attila

A szórványmagyarság körében végzett több évtizedes tevékenységéért a Csernyei Újság 2017-ben megkapta a Vajdasági Magyar Újságíró Egyesület oklevelét.

Magyarcsernye
Csenyei Újság
Csernyeiek Klubja

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:00

Ma van a Nemzetközi Jegesmedve Nap

A jegesmedvék életük nagy részét a Jeges-tenger jegén töltik, a világ egyik leghidegebb környezetében. Megközelítőleg 21 és 31 ezer egyed él a Földön, de sok más állathoz hasonlóan őket is fenyegeti a klímaváltozás.
15:28, Frissítve: 17:24

2037 méternyi kolbász tekeredett Turián

A Turiai Kolbászfesztiválon a járványügyi helyzet miatt idén az ünnepség és a vásár elmaradt. Csak a Guiness-rekordot tartó kolbász készítőiből és a szervezőkből, valamint a kolbászkészítő verseny kisszámú résztvevőjéből állt az idei esemény.
15:01, Frissítve: 17:00

Disznótor a muzslyai réten

A muzslyai réten, Budai Zoltán tanyáján, ma baráti körben hagyományos disznótor volt, amelynek az „áldozata” egy háromszáz kilogrammos jószág volt.

Népszerű

Halálos közúti baleset Topolyánál

A szerencsétlenség szerda este fél nyolckor történt Topolya bejáratánál, egy kombi hátulról egy kapcsolható eszközt húzó traktornak ütközött.

Megtalálták az eltűnt niši fiú holttestét

A rendőrség nem adott hivatalos közleményt a halott személyét illetően, viszont a Szerbiai RTV azt írja, Jovan Veselinović anyja megerősítette, hogy az eltűnt fiára találtak rá.

Üresen állnak a zentai árupiac standjai

Kedd óta üresek a zentai árupiac asztalai. Az árusítók beszüntették a munkát. Ennek több oka is van. Az ügyben megszólalt a piacot üzemeltető vállalat igazgatója is.