Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

Így kell járni Hajdújáráson

2021.06.05
13:48
2021.06.05
17:54
Forrás
Pannon RTV
Hétvégén tartják az Így kell járni elnevezésű néptáncoktatói képzés szemeszterzáró, személyes találkozóját.

Eddig a járványhelyzet miatt online órákat tartottak. A hajdújárási Kultúrotthonba szervezett kétnapos programon a táncosok műhelyfoglalkozásokon, előadásokon és koncerten is részt vehetnek.

Hatalmas érdeklődés mutatkozott az első alkalommal megszervezett néptáncoktatói képzés iránt. Vajdaságból 120-an jelentkeztek az oktatásra. Ledenyák Lea négyéves kora óta foglalkozik tánccal. Az online órák után nagyon várta már a táncórát.

„Ezt a táncot vártam nagyon már, őszintén, mert az online kurzusok érdekesek, de otthon ülni a gép előtt, az elég demotiváló tud lenni, így viszont, hogy itt vagyunk, együtt és csoportosan dolgozunk és táncolunk is, megfogható a tudás. Ha tudunk csinálni szó szerint is valamit, az sokkal motiválóbb és sokkal gyorsabban el fog szállni ez a két év.”

A képzésre jelentkezők az elmélet mellett tánctréninget és tánctechnikai feladatokat is elsajátíthattak Dudás Dávid oktató óráin.

„Ebben a félévben a nyírségi és a rábaközi dussal foglalkozunk, konkrétabban a szanyi táncokkal. Nem csak táncolni tanulunk, hanem, hogy hogyan kell megtanítani ezt a fantasztikus táncanyagot.”

Az Így kell járni elnevezésű vajdasági néptáncoktatói képzés célja, hogy minél többen sajátíthassák el a néptáncoktatás fortélyait és a későbbiekben többen foglalkozzanak majd népművészettel, hívta fel a figyelmet Brezovszki Roland, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség szakmunkatársa.

„Jelen pillanatban 70-en vannak a hallgatók. Ez az online oktatás kicsit helyre rakta a dolgokat, hogy ki mennyire szereti és mennyire elkötelezett, de ez is rengeteg és nagyon jó, úgyhogy most Hajdújárás ad otthont ennek a kétnapos képzésnek, ahol néptáncmódszertant fognak tanulni, táncjelírást, gyakorlatot, valamint holnap népzenét Héjja Bella tanárnőtől, valamint dr. Bárkányi Ildikó népviseletet fog majd tanítani.”

A résztvevők szemeszterzárásként vasárnap este népzenei koncerten is részt vehetnek, ahol a Juhász, a Fokos és a Duhaj zenekar is közreműködik.

Hajdújárás
tánc
néptánc
Brezovszki Roland

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:37, Frissítve: 21:49

Megszakítani a párbeszédet

A Szerb Lista a párbeszéd megszakításáért száll síkra, amíg a koszovói rendőrség rendkívüli erői és a polgármesterek vissza nem vonulnak.
16:05

Harci készültségben marad Szerbia Katonasága

Egyelőre nyugodtan telik a nap Koszovó északi részén. Ennek ellenére harci készültségben marad Szerbia Katonasága - erről döntöttek a Nemzetbiztonsági Tanács mai ülésén, amelyen a szerb kabinet tagjai mellett, Aleksandar Vučić államfő is jelen volt.

Népszerű

Tűz volt Szabadka központjában

Tűz ütött ki a szabadkai Đuro Đaković utca egyik épületében. A forgalmat lezárták egy időre, majd újraindult a közlekedés, de nagy volt a torlódás, rendőrök irányították a forgalmat.