Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Izmos irodalmi kötelékben

2021.11.30
19:13
2021.11.30
20:01
Forrás
Pannon RTV
Az Izmos irodalmi kötelékben című könyvet mutatták be a Szabadkai Városi Múzeumban. A kötet a szabadkai főgimnázium önképzőkörének jegyzőkönyveit tartalmazza. Ez igen fontos dokumentuma Kosztolányi városának.
Pannon RTV/Molnár Edvárd

A múzeumban található négy füzet teljes tartalma most tárul először a közönség elé - mondta Hicsik Dóra, az intézmény főkönyvtárosa.

Hicsik Dóra, főkönyvtáros, Szabadkai Városi Múzeum: „Kosztolányi Dezső önképzőköri éveit már többen megírták, visszaemlékezésekből ismerjük az ott történt eseményeket, viszont a Szabadkai Városi Múzeum tulajdonában van négy olyan füzet, amely az önképzőkör jegyzőkönyveit tartalmazza, és ez teljes egészében most jelent meg először. A Kosztolányira vonatkozó részt Dévavári Zoltán már megjelentette egy-két kötetében, viszont most a szemünk elé tárul a XIX. század második felének szabadkai gimnazista aktivitása, mindazok a nevek, akik később híresek lettek és fontos szerepet töltöttek be városunkban. Tehát ez nemcsak Kosztolányi miatt egy fontos kutatás eredménye, hanem végül is helytörténeti jelentőségű kötet.”

Izmos irodalmi kötelékben
Szabadkai Városi Múzeum
Szabadka
Hicsik Dóra
főkönyvtáros
Kosztolányi Dezső
önképzőkör
Dévavári Zoltán
Csáth Géza

Kapcsolódó tartalmak

Most

22:34

Európában sokan szeretnének űrhajósok lenni

Csaknem 23 600-an jelentkeztek űrhajósnak az Európai Űrügynökség (ESA) felhívására, közülük 1391 jelentkező jutott át az első pályázati fordulón - közölte a párizsi központú nemzetközi kormányközi szervezet.
21:12

Sok a temetés, gond van a koporsóellátással

Nőtt a kereslet és csökkent az ellátás üteme – sok mindenre igaz ez az elmúlt időszakban, és így van ez a temetkezéseknél is. Vajdaságban a temetkezési vállalkozásoknak jóval előre kell tervezniük, nehogy koporsó nélkül maradjanak.
19:46, Frissítve: 19:56

Kézilabda Eb: Nem sikerült a továbbjutás

Igazi parázs mérkőzést játszott a magyar és az izlandi kézilabda válogatott. Az Európa-bajnokság csoportkörének utolsó fordulójában Magyarország legjobbjai egy góllal (30:31) kikaptak északi ellenfelüktől.

Népszerű

Egész pontosan kik igényelhetik a 100 eurót?

A 100 eurós támogatásra jogosult legfiatalabb polgárok azok, akik 2022. január 13-án, vagyis ma töltik be a 16. életévüket, a legidősebbek pedig azok, akik január 14-én töltik be a 30. életévüket.

Kombinált oktatás hétfőtől?

Hétfőn visszatérnek az iskolapadba a vajdasági általános iskolások – így határozott a járványhelyzetet követő tanügyi csapat.