Ugrás a tartalomra

Izmos irodalmi kötelékben

2021.11.30
19:13
2021.11.30
20:01
Forrás
Pannon RTV
Az Izmos irodalmi kötelékben című könyvet mutatták be a Szabadkai Városi Múzeumban. A kötet a szabadkai főgimnázium önképzőkörének jegyzőkönyveit tartalmazza. Ez igen fontos dokumentuma Kosztolányi városának.

A múzeumban található négy füzet teljes tartalma most tárul először a közönség elé - mondta Hicsik Dóra, az intézmény főkönyvtárosa.

Hicsik Dóra, főkönyvtáros, Szabadkai Városi Múzeum: „Kosztolányi Dezső önképzőköri éveit már többen megírták, visszaemlékezésekből ismerjük az ott történt eseményeket, viszont a Szabadkai Városi Múzeum tulajdonában van négy olyan füzet, amely az önképzőkör jegyzőkönyveit tartalmazza, és ez teljes egészében most jelent meg először. A Kosztolányira vonatkozó részt Dévavári Zoltán már megjelentette egy-két kötetében, viszont most a szemünk elé tárul a XIX. század második felének szabadkai gimnazista aktivitása, mindazok a nevek, akik később híresek lettek és fontos szerepet töltöttek be városunkban. Tehát ez nemcsak Kosztolányi miatt egy fontos kutatás eredménye, hanem végül is helytörténeti jelentőségű kötet.”

Izmos irodalmi kötelékben
Szabadkai Városi Múzeum
Szabadka
Hicsik Dóra
főkönyvtáros
Kosztolányi Dezső
önképzőkör
Dévavári Zoltán
Csáth Géza

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.