Ugrás a tartalomra

JE-Remix - A Juhász Erzsébet Emlékév zárórendezvénye

2017.12.16
16:01
2024.03.19
08:37
Forrás
Pannon RTV
Fiatal vajdasági írók a Határregény első fejezete ihlette írásaikat mutatták be, és egy kisfilmet is megnézhettek az érdeklődők péntek este Topolyán a Juhász Erzsébet Emlékév zárórendezvényén.

A Határregény Juhász Erzsébet legismertebb műve, melynek első fejezetét írták át próza és vers formájában fiatal vajdasági írók. Bencsik Orsolya, Benedek Miklós, Bíró Tímea, Fehér Miklós, Hernyák Zsóka, Komáromi Dóra, Patyerek Réka, Terék Anna és Váradi Ibolya fiatal vajdasági írók a Határregény első fejezete ihlette írásaikat mutatták be az íróról elnevezett topolyai könyvtár padlástermében megtartott rendezvényen.

Benedek Miklós, költő: „Egy verset írtam az első fejezetből kiindulva, bennem a határ szó váltott ki reflexeket, a határ mindenféleképpen valamit elválaszt, valaminek a lezárása, és a határ mint olyan, szerintem napjainkban igencsak aktuális jelenség.”

Az est keretében bemutatták A Bőröm alatt a külvilág, érzed? című kisfilmet, amit Juhász Erzsébet családi kép- és videoanyagából állított össze Csernik Előd, az írónő fia, Antal Szilárd rendező és Miskolci Renato , a Pannon RTV munkatársa, vágó. Csernik Előd, grafikai tervező, Forum Könyvkiadó, Újvidék: „A zenei aláfestés, amit a részletek alá tettek, nagyon hangulatossá tette az egészet, számomra külön hangulata van ezeknek a felvételeknek, de ezzel a zenei aláfestéssel még egy fokkal sikerült emelni az egészen.”

A 70 éve született, 51 éves korában elhunyt, a vajdasági és a magyar irodalomban egyaránt jelentős alkotóra szülővárosában egész évben különböző rendezvényekkel, irodalmi tanácskozással, rajz- és irodalmi pályázattal, vetélkedővel emlékeztek, minden korosztályt bevonva. Náray Éva, igazgató, Juhász Erzsébet Könyvtár, Topolya: „Április 19-én, Juhász Erzsébet születésnapján kezdtük az emlékévet, és nagyon jó az, hogy a topolyai önkormányzat támogatta a kezdeményezésünket, és így lett Juhász Erzsébet emlékév a 2017. a topolyai község területén.”

A JE-Remix irodalmi pályázatra beérkezett alkotások a Híd folyóirat decemberi számában lesznek olvashatók, jelentette be a Híd főszerkesztője, egyben az est moderátora, Patócs László. A Juhász Erzsébet Emlékévet Topolya önkormányzata, az MNT és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.

Topolya
Juhász Erzsébet
könyvtár
emlékév

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.