Ugrás a tartalomra

Ki is volt valójában Wass Albert? Erre keresték a választ Csantavéren

2024.02.24
20:05
2024.02.25
17:01
Forrás
Pannon RTV
Wass Albert a magyar irodalmi kánon egyik legvitatottabb szerzője. Versei és regényei a haza- és nemzetszeretetről szólnak, mégis sokan megosztónak tartják személyét.

De ki is volt valójában Wass Albert? Erre keresték a választ a csantavéri irodalmi esten, a Páduai Szent Antal Templomban.

Az 1900-as évek elejére, egész pontosan Wass Albert korabeli szobájába csöppent a közönség a csantavéri irodalmi esten.

A Tápióbicskéről érkező irodalmi körből Kálmán Bálint a szerző gyermekkorát, míg Buronyi István a felnőttkorát mutatta be szövegrészleteken keresztül.

„ Tulajdonképpen nagyon érdekes az egész előadás, mivel az író egész életét végigkísérjük, az erdélyi évek, a bajor erdői, az amerikai évek is megjelennek a műsorunkban. Nagyon színes és érdekes.
- Mit tapasztalt, idősebb korában mi volt jellemző?
- A honvágy végig jellemző volt, idős korában, ez megjelenik a szövegekben, fontosak voltak az értékek, mint a család és a hely, ahol felnőtt.”

A Wass Albertől szóló vélemények szinte teljesen szemben állnak egymással. Egyesek úgy látják, hogy kirekesztő személy volt, aki nem mutatott elég empátiát és elfogadást másokkal szemben. Ugyanakkor vannak, akik nemzeti érzelműként, magyarként és kitűnő íróként tartják számon.

Vér János, társelnök, Panoráma Világklub: „Wass Albert egy Erdélyből száműzött hazafi volt, akit még a mai napig is sajnálok, hogy volt olyan államfő, aki nem engedte, hogy Magyarországra hazajöjjön, ami mindig kívánsága volt. Többször akarták meggyilkolni, sikertelenül. Egy hányatott sorú magyar ember.”

Az irodalmai kör Wass Albert estjét egy hónapja mutatták be Tápióbicskén. Csantavéren is nagy érdeklődést váltott ki.

Szalóki Krisztina, vezető, Tápióbicskei Irodalmi Kör: „A Wass Albert estnek a megszületése is egy hosszú folyamat eredménye volt, amelyre évek óta készültünk. Tavaly tavasszal úgy gondoltuk, hogy szeretnénk ezt megcsinálni. Nagyon sok munka volt vele, mire sikerült összehoznunk. Az író teljes életművét és munkásságát feldolgoztattuk.”

A szervezők önkéntes adományt is gyűjtöttek a tápióbicskei nyári gyermektábor megszervezésére.

Wass Albert
Páduai Szent Antal templom
Csantavér
irodalmi est
Kálmán Bálint
Buronyi István
Tápióbicskei Irodalmi Kör
Vér János
Panoráma Világklub

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:30

Európa melegszik a leggyorsabban a kontinensek közül

Európa hőmérséklete a globális átlag nagyjából kétszeresével emelkedik – jelentette az AP hírügynökség az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) és az Európai Unió klímaváltozási szolgálata, a Copernicus legfrissebb jelentéseire hivatkozva.
19:54

Megkezdte a támogatói aláírások gyűjtését a VMSZ

Magyarkanizsa, Topolya és Zenta község területén kezdte az önkormányzati listaállításhoz szükséges támogató aláírások gyűjtését a Vajdasági Magyar Szövetség. A párt Topolyán ma elsőként adta át listáját, így az egyes sorszámmal indulnak.
18:48, Frissítve: 19:19

Táncolt a tavasz a Népkörben

A tánc világnapja alkalmából a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ idén is megszervezte a Táncoló tavasz elnevezésű rendezvényt. A regionális gyermek és ifjúsági néptánc találkozón közel 200 fiatal lépett színpadra.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.