Ugrás a tartalomra

Kiállításmegnyitóval kezdődött a Gyöngyösbokréta és Durindó Fesztivál

2018.06.02
11:57
2024.03.19
08:40
Forrás
Pannon RTV
A Kéknefelejcs Hagyományápoló Kör népművészeti kiállításával kezdődött el az LV. Gyöngyösbokréta és XLII. Durindó Fesztivál pénteken Törökkanizsán. A Fokos zenekar is fellépett.

A rendezvény nulladik napján a Fokos zenekar bemutatta Törökkanizsa község népzenei hagyatéka című legújabb lemezét. A zenekar tizenhárom órányi népzenei anyagból válogatott.

Az idei évben a két rendezvénynap megcserélődik, így a Gyöngyösbokréta fellépőinek produkcióit szombaton, míg a Durindón bemutatkozókat vasárnap láthatja a közönség.

A Gyöngyösbokréta programja szombaton késő délután és kora este is folytatódott és egészen vasárnap hajnalig tart, hiszen este fél 11-kor a törökkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola udvarában éjszakába nyúló táncházat szerveznek, a Fokos zenekarral és a Zagyva Bandával. Ezt megelőzően pedig a színpadon és a színpad körül is folyamatosan járták a magyar néptáncot.

A törökkanizsai Kastélypark kora este is magyar muzsikától és a tánccipők csattogásától volt hangos. A Gyöngyösbokréta résztvevői a rekkenő hőség ellenére is fáradhatatlanok voltak. A 19 esztendős Erdélyi Lenke, a temerini Virgonc Tánccsoport oszlopos tagja, ötéves kora óta ropja a magyar táncot. Azt mondja: környezetében nagyon sok gyerek érdeklődik a néptánc iránt. „Amikor valaki nagyon fiatalon kezdi, akkor ott még csak játékok vannak, és a gyerekek nagyon szívesen elindulnak, hogy ők ott jól érzik magukat, játszani fognak, s később ez lassan, észre sem veszik, de átmegy táncba, és akkor meg megtetszik. Nekik ez a hagyomány.”

Osztatlan sikert aratott a topolyai Cirkalom Táncegyüttes fellépése is a törökkanizsai Gyöngyösbokrétán. Ez egy olyan összejövetel, ahol a vajdasági táncosok minden korosztálya megjelenik – emelte ki a topolyaiak művészeti vezetője, Savelin László. „Egy akkora rendezvény, ahol megmutatkozik a vajdasági magyarság ereje a népművészeten keresztül, és ez egy nagyon jó dolog arra, hogy egyáltalán a gyökereket meg tudjuk tartani, a fiatalok megismerik a néphagyományokat, az idősek pedig ápolják ezt, és tovább adják.” 

Törökbecsén is van utánpótlása a helybeli Csalogató Táncegyüttesnek. Ők is hatalmas tapsot kaptak a Gyöngösbokréta közönségétől. Cseszák Balázs néptánc-oktató, Csalogató Táncegyüttes, Törökbecse: „A fiatalokat könnyű megfogni, mindenre érdekeltek, tehát ha jó hatással vagyunk rájuk, jó példaképek, jó oktatók kerülnek hozzájuk, akkor igen-igen megszeretik a néptáncot, és aztán az idősebb korukban is folytatni fogják.”

Egy nagy múltú kisváros Kastélyparkjában a délvidéki magyarság ünnepelni gyűlt össze – mondta Hajnal Jenő, az MNT elnöke, éa hozzátette: „Ma a tánc, holnap a népzene és a dalé lesz a szó. Öröm ez azért, mert fogyatkozásról beszélünk, és ilyenkor látjuk az erőt.” 

Soha ugyanis még ennyi résztvevője nem volt a Gyöngyösbokrétának és a Durindó népdalfesztiválnak.

Törökkanizsa
Gyöngyösbokréta
Durindó
fesztivál
Kéknefelejcs
kézimunka
kiállítás
Fokos

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.