Ugrás a tartalomra

Kiosztották Budapesten az Életmese pályázatok díjait

2018.06.08
15:34
2018.06.08
20:29
Forrás
Pannon RTV
A Kárpát-medencei Életmese pályázat tizedik éve jelenik meg. Célja, hogy széles körben bemutassa a családokban rejlő emberi értékeket és ezek felemelő példáit.

Szülők, nagyszülők életmeséi. Minden családban vannak történetek, amelyeket csak az idősebbek tudnak. A beérkezett írások nagyszülők, dédszülők történeteit mesélik újra.

Egy temerini család huszadik századi történetét meséli el a Kendergyári asszonyok férjei című film. A Pannon RTV alkotását Soós Georgina szerkesztette és rendezte. A Pannon Rádió főszerkesztője most papírra is vetette a történetet. Az írás a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége és a Mosolyvirág Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete Életmese írói pályázatán korcsoportjában III. helyezést ért el. Soós Georgina, díjazott, főszerkesztő, Pannon Rádió: „Sokat kutattam a történet hátterét, hogy mi, hogyan és miért történt. Most igazából nagyon csábító volt az a lehetőség, hogy ez a mi családi történetünk bekerüljön egy kötetbe, hogy megjelenjen írásos formában is. Még több emberhez eljuthat, és jó például szolgálhat.”

A zentai Thurzó Lajos Általános Iskola küldte a legtöbb írást az egész Kárpát-medencéből.  Juhász Attila, tanár, Thurzó Lajos Á.I., Zenta: „Ezt a kezdeményezést már évek óta követjük az iskolákban és egyre több diák kapcsolódik be főleg miután látták, hogy a parlamentben van a díjátadó.”

A legjobb írásokért járó elismeréseket Budapesten, a Magyar Országházban adták át. Idén a szövegek csaknem fele külhonból érkezett. Radnainé Filep Ildikó, elnök, Mosolyvirág Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete: „A hívószavunk, hogy őrizzük meg a családok igaz élettörténeteit az nem csak itt Magyarországon, hanem az egész Kárpát-medencében visszhangra talált.”

2018 a családok éve Magyarországon és a külhonban is. Ez kitűnő alkalom arra, hogy a családok fontosságára felhívja mindenki figyelmét a kormány – mondta a díjátadón Beneda Attila. A család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár kiemelte, hogy megnövelték a határon túli magyar családoknak járó támogatásokat is. Hozzátette: „Ilyen a határon túliak számára a köldökzsinór program, ahol a babakötvényt, illetve az anyasági segélyt egy kapcsolt eljárás keretében a határon túliak is igénybe vehetik, amennyiben igénylik a magyar állampolgárságot.”

Az életmese pályázatra érkező legjobb írásokat minden évben kötetbe szedik. Ősszel illusztrációs- és felolvasási versenyt hirdetnek ezek anyagából Kárpát-medence-szerte. A kötet védnöke Kövér László magyar házelnök.

Életmese
Soós Georgina

Most

17:13, Frissítve: 17:34

„Európa reménye, a túlélés reménye Közép-Európa”

A CPAC Hungary második napján több hazai, külhoni és külföldi konzervatív politikus mellett beszédet mondott Gulyás Gergely magyar Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági- és külügyminisztere is.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.