Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Kiosztották Budapesten az Életmese pályázatok díjait

2018.06.08
15:34
2018.06.08
20:29
Forrás
Pannon RTV
A Kárpát-medencei Életmese pályázat tizedik éve jelenik meg. Célja, hogy széles körben bemutassa a családokban rejlő emberi értékeket és ezek felemelő példáit.

Szülők, nagyszülők életmeséi. Minden családban vannak történetek, amelyeket csak az idősebbek tudnak. A beérkezett írások nagyszülők, dédszülők történeteit mesélik újra.

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Egy temerini család huszadik századi történetét meséli el a Kendergyári asszonyok férjei című film. A Pannon RTV alkotását Soós Georgina szerkesztette és rendezte. A Pannon Rádió főszerkesztője most papírra is vetette a történetet. Az írás a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége és a Mosolyvirág Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete Életmese írói pályázatán korcsoportjában III. helyezést ért el. Soós Georgina, díjazott, főszerkesztő, Pannon Rádió: „Sokat kutattam a történet hátterét, hogy mi, hogyan és miért történt. Most igazából nagyon csábító volt az a lehetőség, hogy ez a mi családi történetünk bekerüljön egy kötetbe, hogy megjelenjen írásos formában is. Még több emberhez eljuthat, és jó például szolgálhat.”

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

A zentai Thurzó Lajos Általános Iskola küldte a legtöbb írást az egész Kárpát-medencéből.  Juhász Attila, tanár, Thurzó Lajos Á.I., Zenta: „Ezt a kezdeményezést már évek óta követjük az iskolákban és egyre több diák kapcsolódik be főleg miután látták, hogy a parlamentben van a díjátadó.”

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

A legjobb írásokért járó elismeréseket Budapesten, a Magyar Országházban adták át. Idén a szövegek csaknem fele külhonból érkezett. Radnainé Filep Ildikó, elnök, Mosolyvirág Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete: „A hívószavunk, hogy őrizzük meg a családok igaz élettörténeteit az nem csak itt Magyarországon, hanem az egész Kárpát-medencében visszhangra talált.”

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

2018 a családok éve Magyarországon és a külhonban is. Ez kitűnő alkalom arra, hogy a családok fontosságára felhívja mindenki figyelmét a kormány – mondta a díjátadón Beneda Attila. A család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár kiemelte, hogy megnövelték a határon túli magyar családoknak járó támogatásokat is. Hozzátette: „Ilyen a határon túliak számára a köldökzsinór program, ahol a babakötvényt, illetve az anyasági segélyt egy kapcsolt eljárás keretében a határon túliak is igénybe vehetik, amennyiben igénylik a magyar állampolgárságot.”

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Az életmese pályázatra érkező legjobb írásokat minden évben kötetbe szedik. Ősszel illusztrációs- és felolvasási versenyt hirdetnek ezek anyagából Kárpát-medence-szerte. A kötet védnöke Kövér László magyar házelnök.

Életmese
Soós Georgina

Most

21:56

Nyári táborok - hasznos időtöltés a szünidő alatt

Lassan közeledik a nyári szünet, amikor a gyerekek egy kis időre elköszönhetnek az iskolától, aki teheti ilyenkor táborba megy. Legalábbis az aki megengedheti magának, s akinek a szülei megengedik. A lehetőségekből Vajdaságban nincs hiány.

Népszerű

Miből mennyit vihetünk magunkkal külföldre?

Hamarosan elkezdődik a nyári szabadságok ideje. Utazásunk előtt jó tudni, hogy külföldi nyaralásunk során milyen értékben vihetünk magunkkal készpénzt és egyéb dolgokat úgy, hogy ne büntessen meg bennünket a szerb vámhivatal.

Rossz hír a földművesek számára

Folytatódik a meleg időjárás térségünkben, holnaptól egészen péntekig már nem kell számítani csapadékra - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzésében.