Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Kiosztották a Külhoni Magyarságért Díjakat

2018.08.20
17:06
2018.08.20
17:15
Forrás
Pannon RTV
Szent István ünnepe alkalmából idén is kiosztották a Külhoni Magyarságért Díjakat Budapesten. Idén tíz személy és szervezet kapta meg az elismerést.

Augusztus 20-án, Budapesten adta át a Külhoni Magyarságért Díjat Semjén Zsolt, Magyarország miniszerelnök-helyettese és Potápi Árpád János, Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkára. Az elismerést olyan személyek, szervezetek valamint közösségek kaphatják meg, amelyek tevékenyen tettek a külhoni magyarság megmaradásáért. Idén Vajdaságból Horváth Emma tanárnő, a Csáth Géza Művészetbaráti Kör alapítója és vezetője kapta az elismerést a vajdasági magyar kultúra több évtizedes ápolásáért.

Horváth Emma több évtizedes munkája megkerülhetetlen jelentőséggel bír az egész vajdasági magyar közösség kulturális értékeinek és nemzeti összetartozásának megőrzése terén – hangzott el a budapesti eseményen. Horváth Emma a díjátadó után elmondta, nem számított az elismerésre.

Horváth Emma, díjazott: „Nem vagyok híján a díjaknak és az elismeréseknek, mondom ezt minden önteltség nélkül, mert úgy szoktam számon tartani, hogy ezt kaptam Szabadkától, ezt kaptam Újvidéktől, ezt a Magyar Versmondó Szövetségtől. Ez egy olyan díj, ami mindez átfogja, legalábbis én így fogom fel, hogy mindezt átfogja.”

 

Pannon RTV/Molnár Edvárd

Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke szerint Horváth Emma személyében a legjobb helyre került a Külhoni Magyarságért Díj: „Alkalmasabb helyre elismerésként nem érkezhetett volna díj, mint a tanárnőnek. A tanárnőnek, a versmondásnak, az irodalom népszerűsítőjének, aki úgy terjesztette a szép szót a Délvidéken, hogy annak kisugárzása az egész Kárpát-medencében, ahol magyarul beszélnek, eljutott. Büszkék vagyunk a tanárnőre, büszkék vagyunk arra a munkára amit elvégzett, és gratulálunk a díjhoz.”

Potápi Árpád János kiemelte, a díjazott személyek és szervezetek mind az anyaországi, mind a külhoni magyarok számára példaként szolgálhatnak: „Öröm számunkra, hogy amikor a díjazottakat látjuk, akkor mindannyian büszkének érezhetjük magunkat, hiszen ezek a szervezetek vagy személyek, akik a pályájuk során olyat tettek le az asztalra, amit, úgy gondolom, hogy hallgatni is felemelő, nemhogy évtizedeken keresztül ebben tevékenykedni.”

Pannon RTV/Molnár Edvárd

Akkor vagyunk hűségesek Szent István örökségéhez, ha az ország- és nemzetépítésben mindenki részt vesz a saját területén - mondta Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese. Hangsúlyozta: a külhoni magyarság ekkora támogatást még nem kapott az anyaországtól mint most. Hozzátette, ez a segítség mit sem érne ha a külhoni magyar személyek és szervezetek a támogatásokat nem töltenék meg magyar élettel.

Pannon RTV/Molnár Edvárd

Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes, Magyarország: „A külhoni magyar díjazottak őrhelyei a magyar nemzetépítésnek, és hogy úgy fogalmazzak, kis Szent Istvánként építik a nemzetet ott, ahol vannak. Van aki kultúrházat épített, van aki megszervezte a magyar állampolgárságnak a kiadását, van aki művészi teljesítményével, van aki politikai teljesítményével polgármesterként, az ottani magyarság értékeinek megőrzése, a város felvirágoztatását tűzte ki célul. Tehát nagyon sokszínűek az érdemek, figyelünk arra mindig, hogy ez valóban mindig így is legyen, hogy az élet minden területe elismerésre kerüljön.”

Pannon RTV/Molnár Edvárd

Idén díjat kapott Bíró Mária és Bíró Árpád, a Ráti Szent Mihály Gyermekotthon vezetői, Furu Árpád építészmérnök, Lőcsei József, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége isztriai alapszervezete elnöke, Korpás Éva énekes, Péter Ferenc, Szováta volt polgármestere, Maros Megye Önkormányzatának elnöke, Szomi Ilona tanár, Tófalvi Éva sportoló, valamint a Nyugat-Kanadai Magyar Néptánc Fesztivál és a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség is.

Külhoni Magyarságért Díj
Horváth Emma
Hajnal Jenő
Semjén Zsolt
Potápi Árpád János

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:57, Frissítve: 18:04

Elhunyt 14 beteg, 5 255 új eset

5 255 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában Szerbiában. 13 ezer tesztet végeztek el. A kór következményében 14-en életüket vesztették.
17:46, Frissítve: 17:54

Harcok Ukrajna déli és keleti részén

Az orosz erők teljes ellenőrzésük alá vonták a Donyeck régióban fekvő Piszki falut – idézte az Interfax hírügynökség az orosz védelmi minisztériumot.

Népszerű