Ugrás a tartalomra

A kis Csóka körű van kerítve című könyv bemutatója (videó)

2016.11.19
11:50
Az észak-bánáti népdalokat tartalmazó A kis Csóka körű van kerítve című könyvet mutatták be péntek este Csókán
Az észak-bánáti népdalokat tartalmazó A kis Csóka körű van kerítve című könyvet mutatták be péntek este Csókán. Borsi Ferenc kötete a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet közös kiadványaként látott napvilágot. A kis Csóka körű van kerítve című kötet munkálatai egészen 2009-ig nyúlnak vissza, azokat még Bodor Anikó kezdte el. Borsi Ferenc, szerző: „Akkor készültek el a közreműködő népdalköröknek a felvételei is ami a CD mellékleten elhangzik, de sajnos Anikónak nem volt lehetősége arra, hogy befejezze a kötetet, és hosszú éveken át ez asztalfiókban hevert.” A szakemberek felismerték: az anyag olyan kincseket rejt, amelyeket semmiképpen sem lenne szabad veszni hagyni. A kötet a szerző, Borsi Ferenc, valamint a két szerkesztő, Juhász Gyula és Németh István közös munkájaként jött létre a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet gondozásában. Juhász Gyula, szakmunkatárs, Vajdasági Magyar Művelődési Intézet: „Két cédével van ellátva a kiadvány, és örülünk neki, hogy egyelőre 700 példányban tudtuk kiadni, nagyon nagy iránta az érdeklődés, tehát el fog fogyni, és jó kezekbe fog kerülni, és reméljük, hogy hozzátehetünk általa a tájnak a kultúrájával való megismerkedéshez.”



A Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület életében történelmi pillanatnak számít a kötet megjelenése. Kiss Tóth Erika, elnök, Móra Ferenc Magyar Művelődés Egyesület: „Negyvenhat éves munka áll a hátunk mögött az egyesületben, és azt gondolom, hogy méltán lehet büszke ez a csoport, ez a közösség arra, hogy a mai napon megjelent egy olyan kiadvány, hanganyaggal együtt, amely a bánáti magyar népdalokat tartalmazza.” A kötetbemutatón fellépett a Csalogány asszonykórus, valamint a Rákóczi férfikórus. A rendezvény zárásaként pedig a Juhász zenekar szórakoztatta az egybegyűlteket.
könyv
bemutató
Csóka

Kapcsolódó tartalmak

Most

19:54

Megkezdte a támogatói aláírások gyűjtését a VMSZ

Magyarkanizsa, Topolya és Zenta község területén kezdte az önkormányzati listaállításhoz szükséges támogató aláírások gyűjtését a Vajdasági Magyar Szövetség. A párt Topolyán ma elsőként adta át listáját, így az egyes sorszámmal indulnak.
18:48, Frissítve: 19:19

Táncolt a tavasz a Népkörben

A tánc világnapja alkalmából a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ idén is megszervezte a Táncoló tavasz elnevezésű rendezvényt. A regionális gyermek és ifjúsági néptánc találkozón közel 200 fiatal lépett színpadra.
15:14, Frissítve: 18:25

Újraszentelték a Ladányi-keresztet

Újraszentelték a Törökbecse és Basahíd közötti országút mentén álló Ladányi keresztet. Törökbecse polgárai a közelben zajló 1849-es csatában elesett névtelen hősök emlékére állíttatták fel annak idején.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.