Ugrás a tartalomra

Kistérségi Médiumok Találkozója Tordán

2023.06.10
16:26
2023.06.10
18:43
Forrás
Pannon RTV
A Tordaiak Klubja és a Tordai Újság fennállásának 25. évfordulója alkalmából a tordai tájházban megtartották a IV. Kistérségi Médiumok Találkozóját.

A szakmai tanácskozást és újságírói képzést is tartottak, illetve mellett leleplezték és megkoszorúzták Csorba István újságíró emléktábláját, az egykori családi házon, amelyben most tájház van. 

A kistérségi médiának a mai, digitális világban is van szerepe. Azon felül, hogy egy adott település lakóit tájékoztatja, egy helyi újságnak fontos közösségerősítő szerepe is van - hangzott el a találkozón. 

 Mezei Zsuzsanna, elnök, Tordaiak Klubja: „Ez a mai nyitórendezvényünk a 25. Évforduló. Nemcsak a Tordai Klub 25 éves, hanem a Tordai Újság is. Mert egyszerre alakultak meg. És egy ilyen rendezvénysorozattal fogunk megemlékezni. Ez az első. Az, hogy a kistérségi médiumoknak a negyedik találkozóját itt szervezzük Tordán, méghozzá a Tájházban. A Tájház viszont Csorba István újságírónak a családi háza, és a családi házon most egy emléktáblát fogunk ma leleplezni.”

Egyén és közösség címmel megtartott szakmai tanácskozáson a kistérségi médiumok képviselői beszámoltak a gondjaikról, de eredményeikről is.  

Tóth Lívia, a VMÚE alelnöke: „Ha ritkán is jelennek meg, évente csak pár alkalommal, de az emberek várják, és nagyon szeretik olvasni. Mert kíváncsiak, hogy mi jelent meg az újságban. A másik, hogy valamilyen összekötő kapocs az elszármazottakkal. És ez szerintem nagyon fontos. Tehát, hogy a külföldön élők is megkapják, vagy értesülnek erről a lapról, és hogy ők is szeretik. Tehát ez valami kis kapocs, ami még őket ide köti.”  

A Magyar Nemzeti Tanács fontosnak tartja a kistérségi médiumok támogatását. 

Tóth Ramóna, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagja: Kabók Erikával, a VB tájékoztatással megbízott kolléganővel körbe is jártuk a kistérségi médiaházakat. Ez is bizonyítja azt, hogy fontosnak tartjuk a támogatásukat. Mert felismerte azt a MNT, hogy ezek a lapok, amint hallottuk, hogy a magyarcsernyei közel 450 háztartásba bekerül és ingyenesen kapják a magyarcsernyei polgárok ezeket a lapokat. A kisoroszi, a tordai, a muzslyai lapokhoz is ingyen jutnak hozzá a helyi polgárok.”  

A Kisoroszi Hírmondó, a Tordai Újság, Csernyei Újság, valamint a Muzslyai Újság közös kiadványa is megjelenik.  

Talpai Sándor, elnök, Észak-Bánáti Szórványközpont: „Ezt két évben már sikerült kiadni – közös újságot. És én biztos vagyok abban, hogy az idén is ez sikerülni fog. Habár én nagyon szeretném, ha minden évben többet, szóval kettőt, majd hármat tudnánk kiadni. Ezt tegnap is elmondtam a médiának. Az idén biztos, hogy a Kisoroszi Hírmondó szerkesztősége, mint kiadó hozzá fogunk járulni, hogy legalább egy ilyen közös újság megjelenjen.”  

Csorba István szenvedélyesen kereste az igazságot. Az egypártrendszerben is volt bátorsága arra, hogy nevén nevezze a dolgokat - hangzott el az eseményen. Az egykori családi házon elhelyezett emléktábla felavatásán jelen volt az özvegye, Csorba Erzsébet is: „Nagyon kellemesen meglepett. De a másik dolog pedig az, hogy az életében soha nem kapott semmiféle díjat. Pedig jó újságíró volt. És az, hogy megemlékeznek róla Tordán, nagyon szép. És elbőgtem magamat. Igazán megmondva, őszintén és nagyon örültem neki.”  

Egykori kollégái Léphaft Pál és Csordás Mihály emlékeztek a vajdasági magyar újságírás egyik legeredetibb egyéniségére. Az emléktáblát gyerekei leplezték le, melyet Masa Tamás, tordai plébános áldott meg. Az eseményen közreműködött a tordai tamburazenekar. 

Kistérségi Médiumok Találkozója
Torda
Tordaiak Klubja
Tordai újság
Csorba István
Mezei Zsuzsanna
Tóth Lívia
VMÚE
Tóth Ramóna
Talpai Sándor

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:30

Európa melegszik a leggyorsabban a kontinensek közül

Európa hőmérséklete a globális átlag nagyjából kétszeresével emelkedik – jelentette az AP hírügynökség az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) és az Európai Unió klímaváltozási szolgálata, a Copernicus legfrissebb jelentéseire hivatkozva.
19:54

Megkezdte a támogatói aláírások gyűjtését a VMSZ

Magyarkanizsa, Topolya és Zenta község területén kezdte az önkormányzati listaállításhoz szükséges támogató aláírások gyűjtését a Vajdasági Magyar Szövetség. A párt Topolyán ma elsőként adta át listáját, így az egyes sorszámmal indulnak.
18:48, Frissítve: 19:19

Táncolt a tavasz a Népkörben

A tánc világnapja alkalmából a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ idén is megszervezte a Táncoló tavasz elnevezésű rendezvényt. A regionális gyermek és ifjúsági néptánc találkozón közel 200 fiatal lépett színpadra.
15:14, Frissítve: 18:25

Újraszentelték a Ladányi-keresztet

Újraszentelték a Törökbecse és Basahíd közötti országút mentén álló Ladányi keresztet. Törökbecse polgárai a közelben zajló 1849-es csatában elesett névtelen hősök emlékére állíttatták fel annak idején.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.